Step motorda tork ve aşırı ısınma problemi

Datashet değerlerini verin bebecükleri ağlatmayın - zırlarlatmayın, 60 v 350 W (860 serisi)
860 ,80v destekliyor du yanılmıyorsam.
 
Son düzenleme:
Datashet değerlerini verin bebecükleri ağlatmayın - zırlarlatmayın, 60 v 350 W (860 serisi)
860 ,80v destekliyor du yanılmıyorsam.

Düşünceniz doğru ancak uygulamada, üreticinin kalitesine ve iyi niyetine de bağlı olarak bazen doğru bazen yanlış. Katalog değerleri her zaman güvenilir değil.

Aslında üç farklı değer var. Bir örnekle açıklayayım, TB6600 entegre içeren motor sürüler. Entegre üreticisi anlık bile olsa 5A ve 50V aşılmamalı diyor. Bunun dışında, kulanılabilecek ortalama (RMS) ve en çok (peak) alabileceği akım değerleri var. Düzgün bir firma, akım ortalaması için 3.5A (RMS) ve en çok 4A (peak) değerini sürücünün üzerine yazmış. Bize kullanıcı olarak verilmesi gereken, daha çok RMS değeri çünkü motorların kataloğunda verilen değer ortalama akım kullanımını gösteren RMS değeri. Peak değer ise güç kaynağı seçiminde önemli. Bu firma yine gerilim olarak en çok 40V kullanılması gerektiğini sürücü üzerine yazmış. Müşteriyi kandırmayı amaçlayan aynı entegreye sahip diğer sürücülerin açıklamasında 4.5A veya 5A, 45V veya 50V gibi değerler yazıyorlar. Güvenir de bu değerlerde kullanırsak sürücüyü yakma olasılığımız yüksek.

Üretici iyi niyetli değilse, satıcının insafı önem kazanıyor. Örneğin CW6060AC için katalog değerinde 60VAC denmiş ama bunun en çok (peak) olduğu belirtilmemiş. Aşağıdaki satıcı, bu RMS değil peak'dir diyememiş, bu değerin aşılmaması gerektiği ve kullanıcının! gerekli önlemleri alması konusunda uyarmış. Kullanıcı olarak test yapıp RMS değerini belirleme şansımız yok. İş, güvenlik payı vererek RMS değerini bizim tahmin etmemize kalıyor. Sürücülerin üzerindeki akım seçim tablosunda RMS ve peak değerlerini ayrı ayrı göremiyorsak, iyi incelememizde fayda var.

http://cnc4you.co.uk/resources/CW6060AC.pdf

Bu farklılıkların ardında kötü niyet ve kullanıcının fiyat ve özellikleri ayrıntılı incelemeden ilk gördüğü "reklam" değerleri ile benzer ürünleri karşılatıracağı düşüncesi var, çoğu zaman da işleyen bir yöntem.
 
Son düzenleme:
Son mesajimi attiktan sonra tatile ciktik. Bu yuzden yazamadim.

Sahin Rulman benim aldigim 86BHH80 notoru 86HS45 diye satiyor. Muadili muhtemelen ama datasheet'leri farkli. Ben 86HS45 aldigimi saniyordum. Bu yuzden bu kodla pdf arayip buldugum orjinal Leadshine 86HS45 pdf'ine gore kablolama yapmistim. Her iki pdf'te kablolama bilgileri birbirinden farkli.

http://www.sahinrulman.com/step-motor-nema-34-45nm

86HS45:
https://www.google.com.tr/url?sa=t&...ggkMAA&usg=AFQjCNF_YcxjXIXgKL-zY470PNoJP5Q1WA
 
Bilgilerin farklı olması normal. Leadshine markasının kendi ürünlerini piyasaya uymaması için farklı yapmış olacağı için seri- paralel kablo sıralaması şahin ile tutmayabilir. Aslında standart olur bu tarz hadiseler ama ya çinyalılar yada leadshine farklılık yapmak istemiş
 
Olur mu yahu. Sahin bu motoru 86HS45 diye listeliyor ama iceri girince 86BHH80 urun koduyla karsilasiyorsun. Musteri direk ambale olsun herhalde maksat. Sonucu da ortada iste. Ayni ilan icinde her iki motorun adi geciyorsa musteri olarak ben bu iki motorun her seyiyle ayni oldugunu anlarim.
 
12 Newton diye satılan enkoderli step motorlar aslında 8.5 Newtonluk :D Şükür ki motoru almadan ayıktım duruma. İstanbula gidip birebir görüştüm kendileriyle ondan sonra aldım motorları. Bu yüzden farklılık olması normal dedim abi
 
Şahin Ruman'ın adlandırması motorun uzunluğuna göre (80 mm),
Leadshine'nın adlandırması motorun torkuna göre (45 kgcm) yapılmış.
------------------------------------------

Bu arada step motorların tork grafiklerindeki genel bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum.
http://www.leadshine.com/UploadFile/Down/86HSxxd.pdf
Bu sayfadaki 86HS85 adlı motoru incelediğimizde (daha belirgin olduğu için);

Motorun torku 8.5 Nm olarak veriliyor. 8.5 Nm sadece motor seri bağlı iken elde edilebilen bir değer. Bizler genelde paralel bağlı kullanıyoruz. Tork değeri full stepte yaklaşık 6.8 Nm'den başlıyor, 1/2 mikro stepte ise yaklaşık 6 Nm'den başlıyor.

Kısaca 8.5 Nm olarak aldığımız motor, paralel bağlı ise pratikte bizim için 6 Nm'dir diyebiliriz. Bu değer 75 VDC ile elde ediliyor, düşük gerilim verdiğimizde tork da düşecektir. Mikro step 1/2 değilde 1/8, 1/16 gibi değerlere çıktığında tork biraz daha azalacaktır.

Not: Mikro step nedeni ile tork kaybı için akla yatkın bir açıklama var. Full step bir kare dalga. Mikro step arttıkça sinüs dalgasına yaklaşıyor. Kağıt üzerinde kare dalganın içinde bir sinüs dalgası düşünelim. Kare dalganın kapladığı alan sinüsün kapladığı alandan büyüktür. Torkdaki düşüm iki alan arasındaki fark kadardır. Mikro step değeri çok yüksek de seçilse, kırıklı sinüs benzeri dalgadan tam sinüse yaklaşır. Yani kayıp aradaki alan farkı ile sınırlıdır.
 
Son düzenleme:
Şahin Ruman'ın adlandırması motorun uzunluğuna göre (80 mm),
Leadshine'nın adlandırması motorun torkuna göre (45 kgcm) yapılmış.
------------------------------------------
.

Bunu bir yere yazmislar mi yoksa sizin cikariminiz mi? Yazmislarsa ben goremedim. Cikarimsa ben cikaramadim.

Ben cikardigim sonuc populer olan Leadshine markali urunun koduyla muadilini sattiklari.

Kayseri'nin bahsettigi 12nm hikayesi dogrudur. 12nm istiyorum deyince "sen aslinda 8.5nm'lik motor istiyorsun" gibi beyin hasari birakan bir cevapla karsilasiyorsun.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst