step motorda copper ne işe yarar

ferdi_ak

Üye
Katılım
3 May 2009
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
43
step motoru sürmek için pıc ile devre yaptık ama motoru yüksek hızda süremiyoruz copper devresı gerekıyormuş bunun hakkında bilgi verecek kımse varmı birde akım sınırlama olayı nedır mosfetlerı tetikleme mantıgı ile mosfetleri ac kapa yapıp step motorlarını hangı voltla çalıştırıyorsak onu vermıyormu zaten akım sınırlamak burda ne işe yarar bilgilendirirsenız sevınırım
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Degeri R olan bir dirence V degerinde DC gerilim uygularsan direncden gecen akimin degeri V/R dir.

Degeri L olan bir enduktansa V degerinde DC gerilim uygularsan bobinden gecen akim V*t/L dir.

Ornegin degeri 1 mH olan bobine 1 v uyguladiktan 1 mili saniye sonra akim 1A olur. 2 mili saniye sonra 2A 10 mili saniye sonra 10 A olur.

Eger dur demezsen bobinin akimi saniyeler icinde yuzlerce amper degere ulasir.

Chopper iste akima dur diyen devredir. Akim belli bir degere ulastiginda bobin voltaji kesilir ve o anki akimin kaliciligi saglanir. Kisa bir sure sonra tekrar bobine voltaj verir ve akimin istenen degere yaklastirir.

Kucukken bisikletin dis lastigini bir sopa ile yuvarlardik. Teker yavaslayinca sopa ile tekere vurur hizlaninca vurma isine ara verirdik. Boylece teker belli bir hizda donerken teker onde biz arkada o mahalle senin bu mahalle benim kostururduk.

Chopper in yaptigi olayda aynen bu. Bobine voltajla vuruslar yaparak bobin akimini istenen degerde sabit tutar.
 
kardeş bilgin için tşk bir de bu copper devresını nerden buluruz veya nasıl yaparız şema felan varmıdır sende
 
Hazir entegreler var. En basitinden L297-L298 cift ile chopper surucu yapabilirsin.
 
l298 kaç ampere kada dayanır 5 ampere dayanırmı
 
L298 5 amperi kaldırmaz arkadaşım. Eğer güçlü bir sürücü arıyorsan transistörlü bir sürücü yapmanı tavsiye ederim. Ve transistörler soğutucu üzerinde olsun. sana küçük bir şema veriyorum. Transistör NPN olcak. Transistörü istediğin voltaj ve akım değerlerine göre kendin seçmen lazım. Pic çıkışını transistörlerin beyzine bağla. şemada dikkat edilecek nokta A,B,C,D,E uçlarının doğru sırayla bağlanmasıdır. ( Devrede A step motorun ortak ucudur )Aksi takdirde motor dönmek yerine sadece titreme yapar. Diyotların olduğu yerler step motorun bobinleri olarak varsay.Transistör çıkışıyla bobin arasına (1N4001 veya 35 Volt Dc üzerinde bir voltajla çalıştırcaksan motoru 1N4002) seri diyot bağlaman koruma açısından akıllıca olur. Pic çıkış voltajına göre transistörün beyzine seri bağlı direnç değeri değiştirilebilir.
 
kardeş şema için tşk yanlız biz zaten senın verdiğin şemadakı devre yaptık bızım sorunumuz hız sorunu düşük hızda iyi çalışıyor yüksek hızda motor bir ileri bir geri kararsız bir şekilde çalışıyor onu önlemek için cooper devresı gerekıyormuş l298 olamaz demişsin başka önerebilecegın bır devre varmıdır
 
arkadasım bende cok kafa yordum bunun ıcın genelde hazır malzeme onerıyor herkes ama mantık olarak proteusda deneme yaptıgım devredekıne benzer bır mantık kurman gerekıyor,..
Amplifer kullanarak, Mos un cıkısını dırencı kucuk yuksek watlı bır dırencle toprakla,direncten once apmf. e karsılastırma gerilimi alıcaksın, amf ın dıger ucuna pot ile karsılastırma gerılımını vereceksın mos cıkısı senın ayarladıgın degerı gecerse mos kapanıp acılarak bır nevi tetıkleme ıle akımı sabıt tutmus olursun, bende cok ıyı degılım bu konuda ama mantık olarak belkı yardımcı olur.. kullandıgım mlzmelerı pek dıkkate alma, devrene uygun olarak malzeme sec..

motora %95 yuklemede compare yapmadan calıstıgında 900 mA civarında akım gorunuyor sagdakı grafık, cıkıs voltajına göre sınırlama yaptıgımda pot ayarına baglı olarak 800 mA yada daha altta kalıyor proteusa gore soldaki grafık..

voltajı yuksek tutup akımı dusuk tutarak hem motorun ısınmasını onlemıs olursun hemde daha yuksek devırlere cıkma sansın olur..
Acık secık hazır bır devre bende bulamadım bulursan bızımlede paylasmanı ısterım..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst