Step Motor ve Sürücülerimizi Ne Kadar Tanıyoruz?

Merhaba birşey soru cam yeri gelmişken gelmişken sürücüye pwm palsi kac khz surucuye gore değişir mi pals
 
arkadaşlar merhaba bu step motoru tb6560 drivere bağlamak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim hayırlı aksamlar

20160615_174545.jpg
20160615_174556.jpg
20160615_174620.jpg
20160615_174641.jpg
20160615_174736.jpg
 
Pwm palsi sürücüye plc ile mi veriliyor.
 
pwm pals plc falan ??
adam hazır tb sürücüsüne bağlayacak.
internetten kabloların nasıl bağlandığını aratıp direk takabilirsiniz eksen sürücüsüne
 
Merhabalar sürücülerdeki microstep adımları hakkında biraz bahsedebilr misiniz ? Microstep adımını değiştirmek ne gibi sonuçlar verir vs...
 
Tb6560 Bipolar step sürücüdür.Bu motor ise 5 kablolu Unipolar step motor.
Sonuç:Bu motoru TB656o ile süremezsiniz.
 
Son düzenleme:
Merhabalar sürücülerdeki microstep adımları hakkında biraz bahsedebilr misiniz ? Microstep adımını değiştirmek ne gibi sonuçlar verir vs...

Microstepin sanırım türkçe karşılığı yok. Konu hakkında deneyimim pek yok okuduklarımdan anladıklarımı özetleyebilirim.

Aşağıdaki videyolar ve yine youtube'da TWMai3oirnM step motorun çalışması ve microstepi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir;



Microstep in getirdikleri önemli. Motor, çok sayıda dişi olsa da kutup değişimi ile bir dişten diğer dişe hareket ederken, düzgün değil tıkırtılı sarsıntılı bir hareket yapıyor. microstep arttıkça hareket düzgün hale geliyor, titreşim azalıyor. Step motorlarda görülen, ara değerlerde "durma" (stall) azalıyor. Motoru tasarlandığı adım değerinin altında kullanma şansımız oluyor. Örneğin 1.8° adım açısındaki motoru yarım adım ile 0.9° gibi iki katı hassas kullanabiliriz. Hassasiyeti yani bir adımı, sürücünün özelliğine bağlı 1000 den bile büyük değerlere bölüp artırabiliriz.

Sıkıntı ise adım sayısı arttıkça torkun düşmesi. Torkun düşmesi doğal ama gerçekte ne kadar düştüğü tartışmalı bir konu. Örneğin aşağıdaki araştırmayı doğru kabul edersek, grafikde adım artışına bağlı olarak torkun çok hızla düştüğünü görebiliriz.

https://www.micromo.com/media/wysiwyg/Technical-library/Stepper/6_Microstepping WP.pdf

Adımı daha küçük parçalara bölerek hassasiyetimizi artırırken diğer yandan tork düştüğü için, zorlanması halinde motor daha kolay adım kaçırabilir hale geliyor. Teorik olarak artan hassasiyet bir noktadan sonra tam tersi şekilde sonuçlarak doğruluğumuzu düşürüyor. Sanırım CNC mizi oluşturan bileşenler ve çalışma sırasındaki zorlanmaya bağlı kendi doğru max microstep değerimizi belirleyebiliriz. Yüksek microstep değerleri kullanan ve adım kaçırma sorunu yaşayan arkadaşlar, adım değerini azaltarak denemeler yapabilir.

Aşağıda yazıda ise step motorun zaten %5 hata payı olduğu 10 adımdan fazlasının hassasiyeti artırmaya faydası olmayacağını iddia ediyor.

http://www.geckodrive.com/support/step-motor-basics.html

SECTION 8: ACCURACY AND RESOLUTION

A step motor is a mechanical device that is manufactured to a certain tolerance. Typically a standard motor has a tolerance of +/- 5% non accumulative error regarding the location of any given step. This means that any step on a typical 200 step per revolution motor will be within a 0.18-degree error range. Stated otherwise, the motor can accurately resolve 2000 radial locations. Coincidentally this is the resolution of a 10 microstep drive.

Any microstep resolution beyond 10, such as 125, yields no additional accuracy, only empty resolution. By analogy, a voltmeter having a 6 digit display while having 1% accuracy would have meaningful information only in the first two digits. There are two exceptions justifying higher resolutions: The step motor is being run in a closed-loop application with a high-resolution encoder or the application requires smooth operation at very low speeds (below 5 full steps per second).
---------------------------------------------------------

Alıntıyı yaptığım yukarıdaki adreste step motor hakkında ayrıntılı bilgi var. Sürücü ve kontrol kartları çok tutulan bir üreticinin sayfası!

Özetle step motorların zaten %5 hata payı içerdiğini bu nedenle 10 mikro adımdan fazlasının pratikde bir anlamı olmadığını vurguluyor. İki istisnası olduğundan bahsedilmiş. İlki yüksek çözünürlüklü enkoder ile kapalı çevrim uygulama yapılması (Bizler çoğunluk enkoder kullanmadığımız için -açık çevrim- gerçekte motorun ne kadar döndüğünü bilmiyoruz! Zorlanması halinde adım kaçırmasa bile). İkincisi ise düşük hızda (saniyede 5 tam adımı geçmeyecek şekilde) titreşimsiz hareket elde edilmesi.

Step motor çalışırken farklı kutuplar birbirini çekiyor (veya itiyor). Burada bir kararlı ve kararsız denge durumundan söz edebiliriz. Aşağıdaki örnek abartılı da olsa anlamamıza yardım edebilir.


220px-Kararl%C4%B1_denge_durumu.png
220px-Karas%C4%B1zl%C4%B1k-unstable.png


Soldaki durum kararlı, sağdaki ise kararsız dengeyi temsil ediyor. Motorun farklı kutuplardaki dişleri tam karşı karşıya geldiğinde ve birbirini tam kuvvetle çektiğinde, örnekteki kararlı dengeye yakın davranacaktır yani yük altında dönmesi zorlaşacaktır, tutma torku yüksek olacaktır. Microstep sayesinde rotorun dişi, manyetik alanın çekme-itme kuvvetleri ile ara konumlarda durmaya zorlanıyor ve adım sayısını artırdıkça kararsız denge durumuna doğru yaklaşıyor.

Sürücüler microstepi sinüs dalgaları ile sağlamaya çalışıyor. Her sürücü kendi kalitesi oranında ideale yaklaşıyor, motorun kalitesi de aynı şekilde önemli.
 
Son düzenleme:
TB6600HG İçeren Sürücüler

Önceden almış olduğum aşağıdaki hepsi bir arada kart (4 eksenlisi) TB6600HG entegresini içeriyor. Aynı entegreye sahip sürücü almak isteyenler için sınırlarını yazmak istedim.

http://www.aliexpress.com/store/pro...or-Driver-Box-Set-5A/1583023_32271519334.html

Savebase'in bilgileri pek doğru değil. En doğru bilgi entegrenin üreticisinden alınabilir;

https://toshiba.semicon-storage.com/info/docget.jsp?did=14683...TB6600HG

Özetle anlık bile olsa geçilmemesi gereken değerler 50V ve 5A, çalışma aralığı ise max 42V ve 4.5A olarak veriliyor. Akım ve gerilimin kontrol dışı dalgalanması nedeni ile 50V ve 5A riskli değerler. 4.5A ise, çalışırken amperin değişimi sırasında alabileceği en yüksek (peak) değer. Step motorların katalog değeri ise en yükseği değil ortalama (RMS) amper değerini içeriyor. RMS'se çevirmek için 1.41 katsayısına bölmemiz gerekiyor, 4.5/1.41=3.2A. Yani sağlıklı olarak 3.2A lik step motorları sürebilir. Benim kartımda 5A den sonraki seçenek 4.2A (peak) olduğu için 3A lik motor bağlanmasına uygun. Savebase'in iddialı bilgilendirmesinden farklı! Başka marka sürücü de olsa bu entegre ile değerler farklı olmayacaktır. Daha da az bildiğim dönemde aldığım için beni yanıltmıştı.

1.41 katsayısının hesaplanmasını aşağıdaki adresten görebilirsiniz;

http://www.linengineering.com/resources/white-papers/amps-phase-vs-amps-peak/
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst