Step Motor ve Paralel port

enespasa

Üye
Katılım
13 Nis 2012
Mesajlar
27
Puanları
1
S.a.

Step motoru mach 3 programında yön tuşları ile sürdüğümde hızlı dönüyor, fakat kendi yazılımım ile sürdüğümde adım adım yavaş dönüyor. Acaba mach 3 te nasıl bir yöntem kullanılmış olabilir veya step motoru nasıl daha hızlı kullanabilirim.

"Toshiba TB6560ahq
4 kablolu step motor
Delphi"

Yardımınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim.

0542 687 50 33 [email protected]
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
ben paralel portla uzaktan kumanlaı arabayı sürü olarak kullandım uln2003 entegresi 9 v pil iş görür bence ama siz hızlandırmak voltajı arttırın ama deneyimli hocalarımız cevplarsa bu soruyu daha iyi olur
 
Öncelikle tam kare dalga alabilmek için internetten MACH3 kartlarını araştır ve 1 adet edin.! windows gerçek zamanlı çalışmana pek izin vermez en az 10 milisaniyede bir pozisyon güncellemen gerek. Kesme kullanmalısın..! tam kare dalga vermelisin bu çok önemli ve paralel portun ürettiği frekans net olmalı eğer varsa osiloskop ile önce ürettiğin frekanstan emin ol. mach3 ü referans aldığına göre niyetimiz cnc kontrol :) bunun arkasındanda analitik geometriyi araştır. gerisi gelecektir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim, benim merak ettiğim şu: paralel portu dinlemeye alıyorum, mach3 te hızlı döndüren tuşa bastığımda da yavaş döndüdürmeye bastığımdada aynı pinlere aynı değerler veriliyor. Peki biri neden hızlı biri neden yavaş dönüyor. Sonuçta kart lpt port üzerinden çalışıyor, ve lpt port üzerindeki 25 pinin değerlerinide aktif olarak görebiliyoruz. Bu konuda daha farklı cevaplar bekliyorum.

Saygılarımla
 
Hımmmmm... Anladığım kadarıyla PULSE kısmında sorunumuz var şöyle açıklayayım. eğer paralel portun bir ucuna 10 saniyede 1000 adım darbe yaptırırsan step 10 saniyede 1000 devir atar. ancak 1 saniyede 1000 darbe yaptırırsan saniyede 1000 adım atar burda darbe sayısı aynı fakat zaman farklı....! Eğer doğru anladıysam sorun bu...! yani gideceğin nokta 1000 ise bunun hızını frekans yoğunluğuyla çözmelisin Burda hızı yaptıran Darbe adedi değil Darbe sıklığı.
 
Evet darbe adedi ile gidilecek yol katediliyor, dediğiniz gibi darbe sıklığı sanırım hızı belirliyor. Kısaca şöyle söyleyim; yön ve adım pinlerine 1 milisaniye aralıklarla +5 uyguluyorum. Buda herefasında x motorunun 1 adım atmasına neden oluyor. normalde 1ms lik zamanı gözle fark edememek lazım, oysaki her adımı gözle bariz bir şekilde fark edebiliyoruz. Nasıl oluyor anlamadım :D 1 ms den daha düşük bir zaman aralığı bulabilsem onu deneyecem ama onuda bulamadım. Sizin dediğiniz gibi adımları tamamlayıcı darbe sıklığını yakalamak lazım.
 
ben delpiyi hiç bilmiyorum ama bence kullandığın timerlar gerçek zamanlı çalışmıyor bence gerçek zamanlı çalışma üzerine yoğunlaş.
bizde cnc control üniteleri yapıyoruz. ama biz pulse çıkışlarını işlemcimizden veriyoruz yani bi işletim sistemi üzerinde çalışmıyor windowsun en büyük derdide bu gerçek zamanlı çalışamıyor yani senin yazılımını birakıp diğer işlerine bakıyor arasıra. delpide oluyormu bilmiyorum ama C dilinde kesme denilen bişey var onunla dene birde. yani timer kullanma kullandığın kesme pc'yi kilitleyebilir onun için arasıra kesmeyi kapat :)
 
Kesme derken hiç kullanmadığım birşey veya anlamadım.
Programdan ...

for i:=1 to abs(strtoint(edit1motoradim.Text)) do
Begin
portout(890,207); //pine voltaj veriyor
delay(1);
portout(890,203); //Pini sıfırlıyor
delay(1);
End;

Bi inceleyebilir misiniz? Delphiyi bilmediğinizi söylemiştiniz ama belki mesajlara bakan biri yardımcı olur veya sizin diğer yazılımlardan bilginiz varsa benzeştirebilirsiniz :D

Bu arada hızlı cevaplarınız için öok öok teşekkür ederim
 
Şu an bi cnc devreye alıyorum yoksa dahada yardımcı olurdum... Kesmeyi bi komut vasıtasıyla işlemciden direk alırsın bunun delpidede komutu olmalı. Bunu bira araştırırsan iyi olur kesme konusunu ve pulse konusunu çok iyi benimsemelisin. Yukarıda yazdığın kadar kolay değil. :) Lütfen beni yanlış anlama :) Öncelikle şöyle yap bi sayıcı yarat 1 saniyede yazılımını ne kadar taradığını ölç bu saniyede 1000 kez ise bu 1kHz yapar buda zaten düşük bi hız ama şuna dikkat et çok stabil olmalı her saniye değişmesin sürekli aynı tarama zamanını yaratmaya çalış.
 
özelden msn adresinizi veriseniz yarın akşam msn den devam ederiz, forumu konuyla boğmak istemiyorum, neticeyide forumla paylaşırız, yarın görüşmek dileğiyle. [email protected]
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst