step motor çalışmıyor

Katılım
23 Nis 2010
Mesajlar
405
Puanları
1
arkadaşlar elimizdeki bi makinada çok sayıda aynı ebatta(4cm x4cm kare 24 volt dc) step motor var bu motorlar ara sıra arızalanıyor bu step motorların bildiğiniz gibi elektronik sürücüleri var arızalanan step motorların bazılarını yerinde konnektörünü söküp geri takınca çalışıyor bazılarıda çalışmıyor yedeğini takıyoruz arızalı bu motorları getirdiğimizde inceliyoruz içini açıyoruz motor cam gibi pırıl pırıl motorun içinde 8 adet küçük bobin var ortasında mıknatıslı rotor var bobinler dışarıya 4 uç olarak çıkıyor ölçüyoruz normal sağ iki kablo 18 ohm sol iki kablo 18 ohm step motorların alternatif gerilim ürettiğini bildiğimden sağlamlık açısından ip ucu verirmi acaba diye mile şarjlı matkap bağlayıp çeviriyorum 15-20volt ac çıkarıyor (her ikili guruptanda) sağlam sıfır motorla karşılaştırıyorum herşeyi aynı omajları dahi zaten içinde hiçbişey yok bozulacak bu sıfırdan farksız motorlar neden çalışmıyor bilen varmı birde bunları dışarda elimde bi şekilde çalıştırabilirmiyim deneme için basit bi düzenek olabilirmi.step motorları araştırdım sonuca varamadım motorda şu bilgiler var: MAA0014.00 RW18ohm 20/06
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Step motorlar durduk yerde bozulmazlar.

Ancak;

Eger dandik bir surucu kullaniliyorsa yada bozulan surucu akimi kesemeyip bir sekilde motordan yuksek akim akitarak miknatislari demagnetize ediyorsa step motor is goremez hale gelir.

Eger elinde test icin kullanabilecegin surucu yoksa en basit kontrolu soyle yapabilirsin.

Yontem1. Motorun bobinlerinin uclarini tek tek kisa devre ederek elinle dondurmeyi dene. Demagnetize olmus motor kolay donerken saglam motor zorlanarak doner.

Yontem 2. Saglamligindan emin oldugun motorun uclarina saglam bir baska saglam motoru birebir bagla. (Ayni renkli kablalari birbirine baglayacaksin).

Motorlardan birisini parmaklarinla hizlica cevirdiginde ikinci motorda doner.

Simdi saglam motorlardan birisini sok ve bozuk oldugunu sandigin motoru bagla. Ayni sekilde motorlardan birisini cevirdiginde diger motor donemeyecektir.

Bu testler is gorur. Ancak asil test, motoru mekanik olarak yukleyip akimi motor akimina set edilmis bir surucu ile dondurmek olmalidir.
 
bahsettigin motorların bir benzerlerini bizde kullanıyoruz yaklasık 100-150 adet kadar genel itibarı ile bunlarda arıza olayı pek nadir cıkıyor arızalandıgı zaman ise sadece rullan larınının degişimini ve temizligi yapılıp yerine takıyoruz tek sorun rulmanların mile eger cok kolay geçiyorsa ve rulmanlardaki boşluk çok ise çalışması biraz anormal olabiliyor buda verim saglamıyor yani rulman ön sırada çünkü bobinlerin nüveleri ile mıknatıslı rotor arasında 0,5 mm gibi bir boşluk var rulmandaki boşluk çok ise (sıfır rulman olması fark etmiyor onlarda sınıf sınıf )sorun yaratıyor .
 
dediğim gibi rulman veya bobinlerde hiçbir sorun yok sıfırdan farksız gözle görülmeyen bi olay oluyo sürücüsüne gelince profosyonel aynı kart üzerinden birçok motor besleniyor yeni motor takınca hemen çalışıyor sürücü tarafından bi sıkıntı yok rotor mıknatısıda normal görünüyor
 
bulzaf kardeş saol dediğin iki yöntemde işe yaradı test ettim bozuk diye değiştirdiklerimiz bu metodlara göre sağlam görünüyor ama dediğin gibi mıknatısında bozulma varda yüktemi problem çıkarıyor orasını bilemiyorum
 
Rotordaki miknatislari cevreleyen sac paket miknatis kutuplarini statora yonlendiriyor. Bu sac paket disliye benzer ve birbirine bakan iki canak yapisinda.

Eger bu canaklar birbirine gore cok az bile kaysa step motor ise yaramaz hale gelir.

(Bu kaymaya maruz motorlar bahsettigim basit test yonteminden ilkini gecebilir.)

Bir mercekle canaklarin dislerine bakip birbirlerini tam ortalayip ortalamadigina bakabilirsin.

(Normali, bos disin karsisinda dolu dis olmali.)

Eger kayma varsa motoru cope atmaktan baska cozum yok. Ayar yapip yapistirici ile vs sabitlemek kisa vadeli cozum olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,315
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst