Statik IP ile uzaktan izleme Riski...

korkularla yol alınmaz. siz sisteminizi kurun; birileri saldırıır, birileride bunun önlemini alır. teknoloji böyle gelişir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
reşekür ederim
 
Güvenliği esas alan hiç bir kurum, statik ip ile reaktif röle uzaktan izleme sistemine müsaade etmez ve etmemiştir.

Tecrübe ile sabittir...!
 
merhaba arkadaşlar uzaktan bir cihaz okunabilirmi ve okunabiliyorsa uydu üzerinden nasıl okunuyor bilgileriniz için teşekkür ederim
 
Uzaktan izleme ile ilgili konulara az buçuk baktığımda, statik IP ile izleme sistemi konusunun epey bir ele alındığını gördüm. Yine bu forumda birkaç yıl öncesinde yazdığım şekli ile çözümlerden birisi evet panoya statik IP ile uzaktan bağlanarak kompanzasyon takibidir. Fakat bu konuda yazan arkadaşlar ısrarla bir konuyu atlamışlar. Ortada belli riskler vardır.Önce çözümden bahsedelim.

Çözüm şu şekilde geçmektedir:

1.izleyeceğiniz panonun bulunduğu işletmenin statik IP si olacak. Yani IP adresi değişmez belli bir adres olacak.

2.port yönlendirmesi ile dışarıdaki veri paketlerini, içeride rölenin olduğu porta yönlendireceksiniz.

3.dışarıdan röleye bağlanarak, rölenin ayarlarından tutun, kondansatör devreye al-çıkar gibi bütün işlemleri yapabileceksiniz.

Bu sistem çözümünü 3-4 yıl öncesinde kullandık, müterilerimize alternatifi olmadığı için tavsiye ettik, fakat aşağıdaki sebeplerden dolayı müşterilerimize tavsiye etmez hale geldik.

Bu olayı biraz Avam olarak çevireyim: Siz işletmenizin kapısını dışarıdan girilecek şekilde açıyorsunuz. Açılan kapı sizi pano dairenize götürüyor. Ve orada "hertürlü" işleminizi gerçekleştirebiliyosunuz.

Buradaki 1. risk kapıyı açmak. Birşey olur olmaz, ona sözüm yok fakat kapıyı dışarıdan açmak bir risktir haddizatında. Ve Sistem Yöneticileri ile bu konuyu konuştuğunuzda ilk alınacak cevap Red olmuştur. Biz bu cevabı çok aldık. Kimi firmalar bünyelerinde sistem mühendisi bulundurmadığı için bunu risk olarak dahi bilmezler fakat dışarıdan kapı açmak ne olursa olsun firma için bir risktir. Zira o kapının arkasında, yol direk pano dairesine gidiyor olsada, uygun anahtara sahipseniz, muhasebe bölümüne de girebilirsiniz. Önemli olan Sizi dışarıdan koruyan Sağlam kilitli dış kapıyı açmış olmanız, içerideki kapılar emin olun çok kolay açılır.

Velevki içeride diğer kapılar açılmadı, pano dairesine direk geçiş var. Ve buraya işi az buçuk bilen herkes girebilir. Zira kapı açılmış. Siz işletmeyi cezaya sokmamak için bu sistemi kuralım diyorsunuz, fakat çok daha büyük bir risk, röle ayarları dahil tüm konfigürasyonu dışarıya açıyorsunuz. IP adresiniz, kötü niyetli birilerinin eline geçmesin derim...

Malum internette IP ve Port tarama üzerine onlarca program var. Şehirlerin IP aralıkları da Türk Telekom ADSL ile genel hatları ile belirlenmiş. IP aralığını verin, dışarıya açık kapıları adresleri ile size versin bu programlar... This is risk.

Yaklaşık 10 yıldır, uzaktan erişim ve kontrol üzerine yazılım yapan bir şirketin yöneticisiyim. Statik IP ile bu işin yapılmasında büyük risk görüyorum. Şiddetlede tavsiye etmiyorum. Zira yıllar önce bu iş ancak bu şekilde yapılabilir bilgisi ile bu işi biz bu şekilde yapıyorduk. Fakat sistemler gelişti, Statik IP değilde dinamik IP lerle ve çok güvenli bir şekilde uzaktan izleme yapılabiliyor. Bu risklerdir ki bizi dinamik IP ile uzaktan izleme sistemine yönelik yazılımlar ve GPRSle izleme çözümleri gibi sistemlere yöneltti.

İş olarakta, Statik IP ile uzaktan izleme işinin Teknik açıdan zorluğu 5 ise, dinamik IP ile izleme sisteminin (GPRS veye Ethernet Konverter) zorluğu 100 dür. Evet bu zorluk aşıldı ki biz hala bu işi sağlıklı şekilde yapıyoruz. Dolayısıyladır ki Statik IP ile izleme yazılımları kimi Röle üretici firmalar tarafından ücretsiz verilir.

Sorular gelirse işin teknik detayına da girebilirim.

Hüsnü Üzülmez
Bilgisayar Mühendisi.

Tüm bu riskleri ortadan kaldırmanın yolu VPN (Virtual Private Network) modemlerle izlemektir.
 
Alt yapısı olan bir çok cihaz okunabilir(sayaç, enerji analizörü vb.).GPRS 3G modemlerle,VPN modemlerle (özellikle güvenlik söz konusuysa) ve tabiki bir yazılım programı-ara yüz ile alternatif çözümler vardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst