Statik IP ile uzaktan izleme Riski...

Bir açıklamada elektropan firmasından olsun.....

Şu anda gerek GPRS modem ile gerek TCP konverter ler ile tüm cihazlara erişim sağlamaktayız. Dinamik ip bir avantaj. Özellikle GPRS ortamında... Bir örnek ,
Yurt dışında uzaktan GPRS üzerinden şalter açma kapama , elektrik sayacı okuma ,
Analiz ve FFT gibi analizleri yapan bir sistem kuruyoruz. Eğer sabit IP zorunluluğu işimiz 2 kat zorlaşırdı diyebilirim.

Detaylara gelince.... Virüslerden başlayalım....

Herhangi bir veri dizisi SERVER yazılımımıza ulaştığında , gerek bağlantı anında gerek veri aktarımında , Anında bu verinin cihaz verisi mi yoksa dış kaynaklı bir connect / veri olduğunu filtre eden bir yazılımı SERVER yazılımımıza dahil ettik.

Böylece eğer SERVER da sadece bizim programımız çalışyor ise KESİNLİKLE virüs garantisi verebiliyoruz. Şu ana kadar bir çok saldırıların da engellendiğini rahatça söyleyebilirim.
Ayrıca pahalı antivirüs programları sizin verileri de engelleyebiliyor ve filtrasyonu kaldırmak veya çok detaylı tanımlamalar yapmak zorunda kalıyorsunuz. Buda işi zora sokarak antivirüs programının yeteneklerinin de kaybolmasına neden oluyor...

Sadece bizim SERVER yazılımımızın yüklü olduğu sistemlerde ANTİvirüs programlarınında kullanılmasına gerek kalmıyor. ANCAK kesinlikle server dan internete girilmemeli , mail v.b. uygulamalar kullanılmamalıdır. (bu söylenirmi demeyin... tecrübe :) )

Ayrıca... Tüm MODBUS ile haberleşen reaktif röleleri , enerji analizörlerini elektrik sayaçlarını da tek programda sisteme entegre edebiliyoruz. Yakında çıkaracağımız aşırı akım röleleri , motor koruma röleleri , fider koruma röleleri de sisteme eklenecek...

Arşivlemeler ,raporlamalar her cihaz için bağımsız yapılabiliyor. IP nin sabit veya değişken olması , veya tek ip altında birden çok cihazın veya kullanıcının bağlanması sorun teşkil etmiyor...

Yeni Seri cihazlarımızda internet ayarları direkt cihaz üzerinden yapılabilecektir.

Sorusu olan arkadaşlar
[email protected]
dan detaylı bilgi isteyebilirler...

Ekerm KARANIK
elektropan ARGE Md.
Elk. Eln. Mh.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sabit yada değişken ip farketmez sistem doğru bir şekilde tasarlandığında bir sorun çıkacağını düşünmüyorum.
Aramızda 128 bit şifreli bağlantı üzerinde 256 bit şifrelenmiş bir veriyi çözecek babayiğit varsa durum değişir.
Bu konuda teknik bir açıklama yapmayacağım çünkü ticari bir karşılığı var ilgili arkadaş yukardaki cümleden bir şeyler anlamıştır diye düşünüyorum.
 
Arkadaşlar Telefon dolayısıyla Adsl imkanı olmayan şantiyedeki Kompanzasyon+Sayaç bilgileri takibi için önerilerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim saygılar.
 
Sayın ,
Hüsnü Üzülmez
Bahsettiğiniz üzere kompazasyon sayaç ve röle takiplerini yapmak üzere bir merkez kurmayı planlıyoruz bunun için neler gerekli yardımcı olursanız sevinirim.Yaklaşık 35 40 tane abone içinMahmut ATİŞ
 
Yapmis oldugum is geregi buyuk zamanimi sistem guvenligine adamis durumdayim. Bu nedenle soyleyeceklerim iki satir dokuman okuyup atip sallamak degildir ve bu konuda gorebileceginiz en paranoyak ve en ariza felaket senaryolari uretebilecek kisilerden birisiyim.

Oncelikle sistem guvenliginde buyuk yikimlar iceriden gerceklesir. Gelisen teknoloji ve getirdigi zorunluluklar geregi internet uzerinden bir sisteme sizmak ve birseyler yapmak artik ciddi buyuk isler olmaya basladi ve bu isi yapacak kisiler kalkip 300 500 lira icin tusa basmaz. O nedenle arkada ciddi biseyler donmuyorsa orta seviye guvenlik isinizi gorur. Bu guvenlik te nasil olur derseniz:

Oncelikle Server client, statik sabit ip acik port yonlendirme vs vs cok farketmez. Internet artik yeteri kadar hizli bu nedenle durt tepki bekle yontemi en guzelidir. Kafaniza gore bir veriyi sifreleyip ip uzerinden yoneteceginiz sisteme gonderin (Yonetilecek sistemi durttuk). Sifrelenmis verinin icerigi cok onemli degil. Ama yoneteceginiz sunucuyu uyaracak birseyler olmali. Sunucu re-call ile belirlenen baska bir sunucuya geri baglanip (geri tepki aldik) yapmasi gereken islemin ne oldugunu oradan ogrensin (yonlendirdik).

Hemen hicbir sistem guvenli degildir demeyecegim ama sonucta siz bir islem yapiyorsunuz ve bu taklit edilebilir (T boru). Yapilip uygulanabilecek cok fazla yonetem mevcut. Paranoyak olmussunuz milyon dolarlik altyapi kurmussunuz basinda ariza adamlar calistiriyorsunuz hepsi bi kac saatte duman olup gider. O nedenle emir ver islem bekle yerine yapiyi farkli sekillere yonlendirin. Kurcalamk isteyenin kafasi karissin. Zaman harcamak zorunda kalsin.

Ustun koru basit bir senaryo ile yardimci olmaya calistim. Fakat tekrar soylemek isterim imkanlardan yararlanip ne kadar isi dolastirirsaniz o kadar faydali ve erisimi zor olur.
 
ben serhat aydın su anda bır meslek lısesınde elektrık elektronık bolumnde okuyorum yapılan yorumlrı okudum ve herkez cok guzl ve mantıklı seyler yapmıs bız bu uazktn kontrol sıstemını kendı okulumzda uygulamayı dusunuyoruz coğu yerde bu sıstemı arastırdım ve en mantıklı yorumları sızde gordum bız konuyu oğrtmnlerm ıle konusuyurz bu ıslemı bana devr ettler bu sıstmı kurmak ıcın bana malıyetı dusuk benm ve meslek lıselrınde kı oğrencılerın yapacıkları kullanımı orta derecede olacak bır onerınız varmı
ılgılendıgınız ıcın tesekkur ederım
SERHAT AYDIN
[email protected]
 
evet üstat lar çok güzel anlatmışssınız ben gprs (turkcell - telsim ) elektropan rölelerde hergün 10 tane yerin kontrolünü yapıyordum hergün internetten kontrol ederdim bu röleelerin hepsinin ayrı programları var entes kael varkombi elektropan gibi hepsinin kendine göre programları olur bunlarla girersi bakarsın şifreleri başkası bilmediği sürece sorun çıkmaz saten piyasada büyük fabrikalar , okullar , hastaneler , askeriyeler , uzak oln gidilmesi zor olan fabrikarda çok kulanışlı oraya gitmeden günlük kontrol yapabilmen için çok ideal herkese tavsiye edrim
burayı ziyaret edin Mysis Anasayfa
 
Merhabalar,

Bildiğim üzere her röle üreticisinin, kendi rölelerinin uzaktan izlenebilmesini sağlayan yazılımları var. Daha önce kullanmadığım için bilmiyorum. Bir üreticinin yazılımı ile başka bir üreticinin rölesinden bilgi alınabilinir ve o röle vasıtasıyla açma-kapama gibi komutlar verilebilir mi? Piyasadaki tüm rölelere uygun, hepsini izleme ve kontrol yapabileceğimiz bir yazılım var mı? Bir endüstriyel tesiste 3 ayrı üreticinin röleleri farklı amaçlar için kullanılmış ise her üreticiden ayrıca bunun yazılımını mı almamız gerekecek?
 
Merhabalar,

Bildiğim üzere her röle üreticisinin, kendi rölelerinin uzaktan izlenebilmesini sağlayan yazılımları var. Daha önce kullanmadığım için bilmiyorum. Bir üreticinin yazılımı ile başka bir üreticinin rölesinden bilgi alınabilinir ve o röle vasıtasıyla açma-kapama gibi komutlar verilebilir mi? Piyasadaki tüm rölelere uygun, hepsini izleme ve kontrol yapabileceğimiz bir yazılım var mı? Bir endüstriyel tesiste 3 ayrı üreticinin röleleri farklı amaçlar için kullanılmış ise her üreticiden ayrıca bunun yazılımını mı almamız gerekecek?
bunun cevabını ben de merak ediyorum.bakalım röle üretici firmaların temsilcileri ne cevap verecekler.bu mesaj şimdiye kadar gözden kaçmış herhalde
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst