Statik iletkenlik

Elektronos

Üye
Katılım
9 Eki 2021
Mesajlar
21
Puanları
1
Statik elektrik normal elektrik gibi hareket etmiyor yüzey alanı iletken olmayan yerlerde bile statik elektrik aktarımı mümkün bunun nedenini açıklaya bilirmisiniz
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Statik elektrik de ayni aslinda. Onda da elekronlar var. Fakat adi ustunde duragan haldeler. Eger metal bir yuzey statik elektrikle yuklenirlerse orda da duragan haldeler. Fakat hareket edebilecekleri zemin oldugu icin duzelemde asker gibi oyle bir siraya giriyorlarki es potansiyel olusturuyorlar.
 
Ölü (statik) elektrik bir cam veya ebonit bir çubukta + ve - yükler olarak farklı oluşturulup, küresel yüzeylerde, metal veya metal olmayan nesnelerin dış yüzeylerinde kolayca biriktirilip toplanabilir. Normal elektrikten en büyük farkı - veya + tek cins yüklü tek yükle işaretli olmasıdır. Akan (normal) elektrikten farklı olup +'dan -' ye doğru akabilmek için mutlaka iletkenlere ihtiyaç duymaması ve iki ayrı cins elektrik yükü 2 ayrı kutupta 2 ayrı cins yükü taşıyan normal elektrikteki gibi olmamasıdır. Buradan hareketle, örneğin çok yanıcı bir yakıt taşıyan tanker kamyonun statik elektrik için arkasından yere sürekli değen deşarj zinciri, iletken çelik zincir baklaları yerine plastik baklalı zincir olsa da bu statiği asfalta, toprağa (yere) yine iletebilir, bir nedeni tek kutuplu (işaretli) olması karekteri nedeniyledir. İletken çelik baklalı bir zincirin özkütlesi malzeme (atom yapısı) açısından daha ağır olduğundan bu durumda zincirin kendi ağırlığıyla yere kolay temas edip statik elektrik deşarjı kolay (daha garantili) olmuş olur.

Örneğin bir kondansatörün iletken plakaları, bir statik makineyle statik elektrikle farklı işaretli statik yüklerle ve arada dielektrik (yalıtkan) varken şarj edilip iletken telle plakaları birleşince, akan elektrik akımı DC şeklinde +'dan -'ye doğru yükünü kaybedinceye kadar akar. Plastikle, ebonitle, camla, vb. iletken olamayan cisimlerle normal elektrik akımını ileterek geçiremeyiz, yine bir kondansatörün plakalarını şarjla dolduktan sonra deşarj da edemeyiz, ama cam, ebonit, pirinç çubuk yüzeyinde birikmiş elektrik yükünü kondansatör plakalarına iletken tellerle ayrı verip plakalar + ve - işaretlerle yüklendiğinde bu kondansatörün uçları iletken telle kısa devre edilirse bir elektrik akımı geçerken kondansatör plakalarında birikmiş statik elektrik yükü tümüyle kaybedilirken normal bir elektrik akımını elde etmiş oluruz. Statik elektrik, bu kondansatörü plakalarında depolanıp, bu kondansatörün çıkış uçları iletken telle birleştirilip elektriğe dönüşürken çok kısa süreyle (anlık) geçen bu deşarjdan bazı uygulamalarda yararlanılabilir. (Kondansatör deşarjlı olarak yapılan nokta (punta) kaynak işlemlerinde olduğu gibi) Statik elektrik yine sadece alan etkisiyle çalışan, sıradan transistörlerde olduğu gibi akımla çalışmayan transistör tiplerini kondansatörde biriken statik elektrikle sürüp çalıştırabilir, FET, MOSFET'ler gibi. Vücutta o anda mevcut statik elektrikle bu yarıiletkenler (alan etkisiyle çalışanları) kolayca bozulabilir, bu konuda dikkatli olmak gerekir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
cevaplarınız için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst