STATCOM nedir?

electrics

Üye
Katılım
15 Nis 2008
Mesajlar
694
Puanları
6
Yaş
39
Arkadaşlar statcom diye bir kontrol sisteminden haberdar oldum bu sistem klasik kompanzasyon sistemleri gibi kapasitörleri anahtarlama şeklinde degil de VSI (Gerilim kaynağı evirici) kullanarak komp. yapiyor. hemen size bir ceviri yapacagim izninizle...

STATCOM is a Voltage Source Inverter (VSI)
connected in shunt to the system at the point of
common coupling (PCC) as shown in Fig.1. The
load current can be thought of as having three
components – active, reactive and harmonic. The
idea is to control the voltage source inverter in such
a way as to make it deliver the reactive and
harmonic currents demanded by the load so that the
grid has to supply only the active current. This
means that the grid current will be purely sinusoidal
and will be in-phase with the grid voltage on
connecting the STATCOM. Ideally, it is possible to
supply the reactive and harmonic current
requirement of the load with a VSI having a DC bus
capacitor and no external power source as the net
power supplied by the STATCOM during any given
fundamental period is zero. However, a small
amount of real power will be absorbed from the grid
practically – to compensate for the energy losses in
the system.

Statkom ortak kuplaj noktasına şönt bağlı bir gerilim kaynaği eviricidir.Yük akımının 3 bileşeni oldugu düsünülür aktif reaktif ve harmonik. Buradaki esas gerilim kaynak eviricisini yük tarafından talep edilen reaktif yük ve harmonik akımlarının şebekenin sadece aktif akım vereceği şekilde kontrol etmektir.
Bu şu anlama gelir; Şebeke akımı saf sinuzoidal ve şebeke gerilimi ile aynı fazda olacaktır.(STATCOM um baglı oldugu noktadaki şebeke). İdeal olarak yükün reaktif ve harmonik akım ihtiyacının DC bara kapasitörüne sahip bir gerilim kaynağı inverteri ile harici bir kaynağa ihtiyac duymaksizin herhangi bir ana peryod süresince gerilim kaynağı inverterinin sağladığı güç sıfır olacak şekilde sağlanabilmesi mümkündür.Ama şebekeden emilen akım kücük de olsa her zaman sözkonusudur.(sistemdeki enerki kayıplarını kompanze etmek icin).


http://eeeic.eu/proc/papers/48.pdf
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba Sayın electrics,

Bahsettiğiniz üzere DC link kondansatörleri kullanarak evirgeç topolojisi yardımı ile STATCOM reaktif güç kompanzasyonu yapar. Bunu hem kapasitif hem endüktif tarafta yapabilmesi ve hızlı cevap verebilmesi en önemli özelliğidir. DC kondansatörler kullanıp gerilim kaynaklı bir topoloji oluşturmaktansa bunun analojisi olan DC link reaktörleri kullanılıp akım kaynaklı bir seçim de yapılabilir. İkisinin birbirlerine göre farklı konularda avantajları ve dezavantajları bulunur. Uygulama alanına göre birisi seçilir ama yaygın olan gerilim kaynaklısıdır.

Fakat STATCOM, harmonikleri elimine etmek üzere kullanılmaz. Aslında topoloji buna uygundur fakat yarı-iletken ateşlemeleri buna yönelik olarak ayarlanmaz. Harmonik elimine etme görevini yerine getiren sisteme Power Active Shunt Filter (Türkçe bilinen karşılığı Aktif Filtre) adı verilir. Aktif filtre, istenirse reaktif gücü de kompanse edebilir.

Yani esasında yazınızda açıklamasını yapmış olduğunuz FACTS (Flexible AC Transmission Systems) sistemi Aktif Filtredir, STATCOM değil.

İlgilenirseniz daha detaylı bilgi verebilirim, ieee'de yayınlanmış ilgili makaleleri önerebilirim.

Saygılarımla,
 
kardeş sitedeki yazi acik secik statcom diyor, ceviriyi kötü yapmisimdir belki senin varsa bir de sen bakiver...
 
Arkadaşlar STATCOM Sayın. Dizzy dediği gibi genellikle reaktif güç kompanzasyonu için kullanılır. Akım veya gerilim kaynaklı olabilir. Aktif filtre ise yükün ihtiyacı olan harmonik akımları üreterek bu harmonik akımların şebekeden çekilmesini önler. Statcom ve Aktif Filtre kontrol yöntemlerini değiştirerek birbiri yerine kullanılabilir (Güç Katı Yapılarında da belki küçük değişiklikler olabilir). Fakat genel itibariyle Statcom Reaktif Güç Kompanzasyonu için, aktif filtre de harmonik filtreleme için kullanılır(tasarlanır). Daha önce bir dokuman paylasmistim. Burada kısa aciklamalar vardi. İsterseniz bir göz atin.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...aktif-guc-kompanzasyonu-guc-kalitesi-amp.html

Ayrıca daha önce STATCOM bu forumda tartışılmıştı. Oraya da bakabilirsin.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/11934-statcom-hakkinda.html
 
Sayın electrics,

Eklemiş olduğunuz pdf'i okudum. Orada şöyle bir cümle var:

"In this paper the main goal is proposing a low cost
single phase commercial STATCOM control
topology to act as an active filter for single phase
nonlinear load by using controller using PIC
microcontroller."

Bu cümlede STATCOM'u aktif filtre gibi kontrol ettiğini söylemiş. Yani bu yapılabilir tabi ama zaten o zaman adı Aktif Filtre olur :) Kısacası biraz dikkatsiz yazılmış bir makale. Gyugyi, Fang Zheng Peng, Ned Mohan gibi ünlü ve sözü geçer IEEE üyelerinin yayınlamış olduğunu makalelerde tanımlama hep bahsettiğim gibidir.

Sayın firat.bilge'nin vermiş olduğu linke baktım, orada da, fazla detaya inilmemiş olsa da genel olarak bu şekilde ifade edilmiş.
 
arkadasim acik secik yazmis orada adamın adı gyugyi fangzheng falan degil diye bilmiyor mu diyecegiz:)
 
doğrusu şudur kanımca, evet aktif filtre gibi bir enjeksiyon söz konusudur ve statcom da zaten devreye hat üzerinden reaktif güç aktarılmayacak şekilde sırf aktif gücün aktarılması amaçlı reaktif enerji enjekte etmekte oldugundan burada bir analoji yaratilmis ama asıl isi ingilizce ve türkce kısımdan da anlasilacagi üzere tamamen reaktif güc enjekte ederek kompanzasyon saglamak...
 
Statcom kullanan var mı
 
statcom un svc den farkı nerdir ? hangisi daha avantajlıdır, neye göre avantajlıdır....
Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
 
Dc link kondansatörü nedir ne işe yarar normal bildiğimiz kondansatörden ne farkı vardır
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,975
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst