song_31

Üye
Katılım
20 Haz 2010
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhaba usta abilerim

Ben iklimlendirme bölümü öğrencisiyim.Staj defterime bu konu hakkında bilgi yazmam gerekiyor.
Nette arama yaptım ama bir türlü detaylı bir açıklama bulamadım.

Split klima soğutmuyor veya az soğutuyor ise arızada sebebleri nelerdir? Hangi işlemler yapılıralak tamir edlir ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
gaz miktarı azalmış olabilir.filitreler tıkanmış olabilir.:)
 
büyük ihtimal gaz miktarı azalmış olabilir, azalma sebebi kaçak olabilir kaçağın giderilmesi gereklidir.
 
song 31 kardeş elimden geldiğince anlatayım arıza birkaç başlık altında toplanabilsede hepsinin sonucu aynı neticeyi soğutmama şikayetini oluşturur.
yapılması gerekenler:
1-klima ortama uygun kapasitedemi:keşif işleminde yapılan hesaplama yöntemiyle odanın soğutma yükü hesaplanır klimanın kapasitesiyle karşılaştırılır(sadece m2 hesabı yeterli olmaz ortamda anormal ısı transferine neden olan şeylerde araştırılmalı:çatısı olmadığı için direk tavana güneş vurması,ortamdaki harici ısıkaynakları,yalıtımsız duvarlar,direk güneşe maruz kalan komple camekan cephe...vs..vs..)uygun kapasitede klima takılarak giderilebilir.
2-klima filtreleri, evaporatör finleri,iç ünite fanı temizmi:filtrelerin ortamın toz akarına bağlı olarak düzenli temizlenmesi,evaporatör finleri ve iç ünite fanının kullanılan ortama bağlı olarak 6ila 12 ayda bir özel alüminyum temizleyici madde ile temizlik ve bakımının yapılmasıyla giderilir.
3-iç ünite ve dış ünite hava sirkülasyonunu engelleyen birşey varmı:engeller ortadan kaldırılarak yada klima montaj noktası değiştirilerek giderilir.
4-iç ünite ve dış ünite fanları normal devirde dönüyormu:fan kapasitörleri kontrol edilir arızalı olan varsa değiştirilir.
5-gaz basıncına, iç ünite hava emiş ve üfleme sıcaklıklarına göre klima performansı yeterlimi:klima soğutma konumunda çalıştırılıp servis valfine manometre bağlanır 10dk çalıştırdıktan sonra basınç değerine bakılır hava sıcaklığına bağlı olarak iç ortam 20C-dış ortam 25C=4bar ..iç ortam 25C-dış ortam30C=5bar civarında değer okunması gerekir.gaz eksikse basınç düşük fazla ise yüksek çıkacaktır buna görede eksik ise kaçak nedeni bulunup giderildikten sonra gereken basınca yükselinceye kadar gaz ilavesi yapılır.iç ünitenin emiş ve üfleme arasındaki farkı ise yaklaşık 18-20C civarında olmalıdır.
6-kompresör normal çalışma akımını çekiyormu:pens ampermetre ile kompresörün çektiği akım değerine bakılıp etiket değerine +-%15yakın olup olmadığına bakılır.akım düşükse gaz eksikliği olabilir yada presyon düşüklüğü olabilir fazla ise ya kompresör kapasitörü arızalıdır ya kompresörde sıkışma vardır ya sistemde tıkanma mevcuttur yada gaz fazladır.bu tespitlerden duruma uygun olanına göre müdahale edilir.
 
klimanın bakıma ihtiyaçı olabilir sepaltinler dolmuşsa verimli soğutma yapmaz yada gazı ekşiktir gaz sarjı yapılması gerekir ama gaz ekşikliginde bu bir çözüm degildir çünkü biryerde kaz kaçagı vardır onu bulup giderilmesi gerekir:)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,861
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst