Speed Dome Kamera Ayarları ve Çalıştırılması

Umitozalp

Üye
Katılım
28 Mar 2014
Mesajlar
111
Puanları
1
Yaş
42
Kamera sistemi kurulumu yapan bir çok kişinin takıldığı bir konu speed dome kamera ayarları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Öncelikle speed dome kameralarda besleme kamera yakınından yapılmalıdır. Uzun kablo mesafelerinde kamera merkezden beslenirse çalışmama, yada kamera hareket ettirildiğinde görüntüde gitmeler olmaktadır.
Speed dome kameraları DVR kayıt cihazları yada speed dome kontrol klavyeleri ile kontrol edebiliriz.

Speed Dome kameranın kontrol klavyesi ile çalıştırılması

hyundai_soeed_dome.jpg



Speed Dome kamera bağlantısı için kayıt cihazı ile speed dome arası mesafe 20 mt mesafeyi geçmiyor ise bağlantılar için 4+1 cctv kablosu kullanabilir.20 mt dememin sebebi daha uzun mesafede 4+1 kablo speed dome kameranın çalışması için gerekli akım değerini taşıyamamaktadır. Speed dome kameralar kontrol üniteleri ile RS485 haberleşme protokolü ile haberleşmektedir.
cctv_4+1.jpg


1- Koaksiyel kablo görüntü taşıma
2 Sarı ve yeşil kablo RS485 data uç bağlantıları
3- Kırmızı ve siyah kablo Besleme uçları için kullanılır.

Uzun mesafelerde kamera ile kontrol ünitesi arasına görüntü için RG-6 Kablo, data bağlantıları için 6×0,22 LIYC kablo, besleme için 2×075 tetere kablo çekilmelidir.

Speed dome kamera bağlantı uçları

speed_dome_baglanti.jpg

1- Video BNC konnektör çıkış ucu
2- DC 15 volt adaptör besleme ucu (Speed dome kamera içerisinde kendi besleme adaptörü çekmaktadır.)
3- RS 485 ( + ) ( -) data bağlantı uçları. Bu uçlar kontrol kalvyesinin RS 485 output bağlantı uçlarına girilir.
4- Topraklama bağlantı ucu

Speed dome kamera yerine montaj edilmeden önce protokol ayarları yapılmalıdır.. Her speed dome kamera üzerinde adres ve protokol ayarlarının yapılabilmesi için 2 adet dip switch bulunur. Dip switchlerden birincisi adres için, ikincisi protokol ve haberleşme hızı için ayarlanır. Kamera ile kontrol ünitesi arasında mesafe uzunsa haberleşme hızı 9600 olmalıdır. Daha düşük bir hız ayarlanırsa, kamera verilen konutlara yavaş tepki verir. Yada mesafe düşükse hız 2400 ayarlanmalıdır.

Kamera dip switch ayarı
hyundai_speed_dome_4.jpg
SW 1 : Dip switch ayarı kamera adreslemesi içindir. Bir kontrol ünitesine 100 adet ve üzeri ( klavye modeline göre) speed dome kamera bağlanarak kontrol edilebilir. Klavye kameraları üzerindeki adreslerden ayıtr eder.Dvr kayıt cihazlarınada kamera kapasitesi kadar ( 16 kanal bir dvr2a 16 adet ) speed dome kamera bağlanılabilir.

Her kameranın içerisinde dip switch ayarlarını gösteren kılavuz bulunmaktadır. Bu kılavuza göre kameranın adres ve protokol ayarlarının yapılması gerekir.

SW 2 : Dip switch ayarı kameranın protokol ve haberleşme hızı ayarları içindir.
Örnek tablo
hyundai_speed_dome_5.jpg
Tablodaki ayar durumlarını baz alarak istediğimiz protokol ve haberleşme hızını ayarlamamız gerekir. Ağırlıklı olarak kullanılan protokol PELCO_D haberleşme hızı 2400 dür. Bir çok speed dome kamera ilk çalıştırıldığında görüntü ekranına ayarlı olduğu adres, protokol, ve haberleşme hızı bilgisini vermektedir.Bu bilgilere göre klavye yada dvr kayıt cihazımızın protol ayarlarını yaparak çalıştırabiliriz.
ÖRNEK YAPILANDIRMA: Sistemde kullandığımız kontrol ünitesi ( dvr yada klavye ) PELCO_D 2400 haberleşme protokolüne ayarlı. Speed dome kamerada PELCO_D için SW 2 üzerinde bulunan 1 ve 2 numaralı dip switchleri kapalı konuma getiriyorum. 2400 baud hızı için 3 nolu dip switchi ON 4 nolu dip switchi kapalı konuma getiriyorum. Adres kısmında speed dome kamera için 1 . adresi atıyacam. SW1 dip switchleri bölümünde 1 nolu dip switchi açıyorum, böylece kamera adres no 1 olmuş oluyor.
Kamera tarafındaki ayarları bitirdikten sonra kamera montajı yapılır ve kontrol ünitesi yada dvr kayıt cihazı tarafına geçilir.
Kameradan gelen RS 485 data uçları kontol ünitesi yada dvr arkasındaki RS 485 data bağlantı uçlarına bağlanır.
speed_dome_baglanti_2.jpg

Kameradan gelen RS 485 uçları kılavye üzerindeki RS 485 output uçlarına bağlanır. Bu girişlerde A (+) B ( ) giriştir. Bağlantılarda ve protokol ayarlarında bir yanlışlık yok ise klavye üzerinden kameramızı kontrol etmeye başlayabiliriz.

Kamera üzerindeki dip swicth ayarları gösteren kılavuz yok ise kontrol ünitesi, kamera ile aynı protokol ve hız ayarına getirilmelidir. Kontrol ünitesinin menüsüne girilip kamera protokol ayarları kameraya göre değiştirilerek kamera kontrol edilebilir.Kontrol ünitesi menü ayarları içerisinden çıkan klavuz aracılığıyla yapılır. Kılavuz elinizde yok ise ithalatçı firmadan temin etmeniz gerekmektedir.

Dvr kayıt cihazına bağlantı yapılacaksa cihaz arkasındaki RS 485 bağlantı uçları kullanılır.

FJD-2308_speed_dome.jpg


RS 485 A (+) B ( ) uçlarına kameradan gelen data uçları bağlanır. Dvr kayıt cihazı PTZ menüsüne girilip kanal protokol ayarı yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kamera adresi 1 ise dvr kayıt cihazında 1 nolu kamera girişine takılmalı ve 1 nolu PTZ ayarı kameraya göre yapılmalıdır.

speed_dome_kamera_ptz_ayar%C4%B1.jpg


Dvr kayıt cihazı ana ekranda bulunan ptz kontrol bölümüne girilerek kamera kontrol edilir yada uzak izleme sayfasında bulunan ptz kontrol klavyesi ile kamerayı kontrol edebiliriz.


speed_dome_kamera_ptz_ayar%C4%B1_2.jpg


Network izleme sayfası üzerinden speed dome kamera kontrolü, sayfadaki PTZ menüsünden yapılır.

speed_dome_kamera_ptz_ayar%C4%B1_3.jpg


Alıntıdır.

http://www.elektronikguvenliksistemleri.info/speed-dome-kamera-montaji-ve-calistirilmasi-669
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,273
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst