sorti sayısı hesabı

2 adet komitatör sorti 8 adet paralel sorti yapar 3 adet priz sortisi
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
2 adet komitatör sorti 8 adet paralel sorti yapar 3 adet priz sortisi ayrıca parelel priz sortisi olmaz herbiri ayrı sorti sayılır
 
selamlar.projede sorti sayısı hesabı nasıl olur aydınlatma ve priz için.mesela resimde kaç adet priz kaç adet komütatör ve paralel sorti bulnuyor.saygılar.

Projede görülenler:
Aydınlatma Armatürü : 12 Adet
Komütatör Anahtar : 2 Adet
Priz : 3 Adet

Sortiler :
Güvenlik Hatlı Komütatör Aydınlatma Sortisi = Komütatör Anahtar Sayısı = 2
Güvenlik Hatlı Paralel Aydınltma Sortisi = Toplam Armatür - 2xKom. Anahtar
=12-(2x2) = 8
Güvenlik hatlı priz sortisi = Priz sayısı = 3

Şeklinde olacaktır.

Not: Herhangi bir legend göremediğim için tüm anahtar, priz ve armatürleri sıva altı olarak ele aldım. Ancak tesisat sıvaüstü ise tüm sortilerin başına sıvaüstü olduğunu belirt yeterli olacaktır.
 
4. Sorti, linye, kolon ve ana kolon kavramlarının açıklanması:
a. Sorti hattı:
Buattan alıcıya kadar olan hatta sorti hattı denir. Aydınlatma ve priz sortisi olmak üzere iki çeşittir. Işık sortisinde kullanılan iletken kesiti en az 1,5 mm2'dir ve lâmba ile ona kumanda eden anahtardan oluşur. Priz sortisinde kullanılan en küçük iletken kesiti ise 2,5 mm2'dir. (Şekil 5.17'de D-E arasındaki hat)
b. Linye hattı:
Dağıtım tablosundan, ışık ya da priz sortisinin bağlandığı en son buata kadar olan hatta linye hattı denir. Linye hatlarında en az 2,5 mm2 kesitli iletken kullanılır. Linye hatlarına bağlanan sigortaya linye sigortası denir. Priz linyelerinde 10-16 amperlik, ışık linyelerinde ise 6 amperlik buşon kullanılır. Işık (lâmba) linyesine en fazla 9 ışık sortisi, priz linyesine ise en çok 7 priz sortisi bağlanabilir. (Şekil 5.17'de C-D arasındaki hat)
c. Kolon hattı:
Sayaçtan sigorta tablosuna ya da dağıtım tablosuna kadar olan hatlara kolon hattı denir. Evlerde kolon hattında en az 4 mm2 kesitinde bakır iletken kullanılır. (Şekil 5.17'de B-C arasındaki hat)
d. Ana kolon hattı:
Elektrik kurumunun enerji dağıtım direğinden sayaca ya da ana dağıtım tablosuna kadar olan hatta ana kolon hattı denir. Ana kolon hattında ek olmaz ve kullanılacak bakır iletkenin kesiti en az 6 mm2 olur. Elektrik tesislerinin yapımında alıcılardan sayaca kadar olan kısmın yapımı ve sorumluluğu tesisatı yapan elektrikçiye aittir. Ana kolon hattının şebekeye bağlanması ve kontrolü ise elektrik kurumu yetkilileri tarafından yapılır. (Şekil 5.17'de A-B arasındaki hat)
Şekil 5.17 Tesisat üzerinde sorti, linye, kolon, ana kolon hatlarının gösterilmesi
5. Tesisatta yalıtkanlık kontrolü:
Elektrikçi tarafından yapılan tesisata enerji verme işlemi yapılmadan önce elektrik kurumu yetkilileri bazı teknik denetimler yapmakla yükümlüdür. Kontrol an ında incelenen hususlar şunlardır:
a. Tesisatın projeye uygunluğu,
 
gizli ışık yapılmış bir tavanda komitatör anahtarla 12+13=25 adet 1x36w. florosant ampülün yakıldığı bir proje var.
bunda ne diyeceğiz. sadece bir adet komitatör sorti mi? gizli ışığı komple bir armatür gibi mi göreceğiz, yoksa her ampülü paralel sorti mi?

fuayede de hareket sensörlü 3 armatür gösterilmiş. burdaki sortilere ne diyeceğiz?
teşekkürler
 
Sn hüseyin38 sorunuzu cevaplamaya çalışacağım

25 adet floresan ve 1 adet komitatör anahtar için 1 adet komitatör sorti ve 25 adet parelel sorti yazmak uygun olur.
Gizli aydınlatmada ise şerit let veya gizli aydınlatmada kullandığınız elemana göre sorti sayarsınız,
misal şerit letler 3 'er metrelik ise toplam metrajı ölçüp bölerek ona göre bir parelel sorti sayısı çıkarırsınız.
Sensörlü armatürler için 3 parelel sorti ve 1 anahtarsız sorti uygun olur .
 
gizli ışık yapılmış bir tavanda komitatör anahtarla 12+13=25 adet 1x36w. florosant ampülün yakıldığı bir proje var.
bunda ne diyeceğiz. sadece bir adet komitatör sorti mi? gizli ışığı komple bir armatür gibi mi göreceğiz, yoksa her ampülü paralel sorti mi?

fuayede de hareket sensörlü 3 armatür gösterilmiş. burdaki sortilere ne diyeceğiz?
teşekkürler

Bir adet aydınlatma linyesine 9 adet aydınlatma sortisi bağlanabilir. 25 adet sortinin beslemesi için en az 3adet aydınlatma linyesi çekilmelidir. 1. ve 2. linyede 8 lamba 3. linyede 9 lamba olur. Bir komitatör anahtar + 2 lamba = Bir komitatör sortidir geri kalanı paralel sortidir. Yani 8 lambalı 1.linyede 1 komitatör sorti 6 paralel sorti olur. 2.linyede aynı şekildedir. 9lambalı 3.linyede ise 1 komitatör sorti 7 paralel sorti olur.
Hareket sensörlü direk beslemelerde 3 paralel sorti + ilk buata kadar boş boru ve kablosunu (linyeyi) ayrı vermeniz gerekir. Çünkü paralel sortiye linye dahil olmaz.
 
1 boş borudan 1 linye hattı mı çekilir 1faz 1 notr 1 toprak olarak. yoksa bir borudan 2 faz 2 notr 1 toprak geçirebilir miyiz?
 
Selamün Aleyküm Arkadaşlar Bir zaruret durumunda aydınlatma sortisine priz takılırmı
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst