sorf starter

Katılım
2 Eyl 2006
Mesajlar
89
Puanları
1
Yaş
40
kulanım amacı yumuşak kalkış bildigim kadarıyla bu nasıl şekildeki motorlarda kullanılıyor çünkü fiyatı baya uçuk redüktör var benim pano yaptıgım makinalarda ben ınvertör kullanıyorum daha ucuz hemde istedigim gibi kalkış hızını vede dururş hızını seçebiliyorum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
motora yol vermek için yıldız/üçgen yerine motorun çalışma frekansını değiştirerek düşük devirde yol veriliyor.
 
Yumuşak yolvericiler ,mikroişlemci tabanlı yol vericilerdir.Motordaki moment-akım ilişkisinin zamanla ayarlanması neticesi ile motorun devreye girmesi temel prensibiyle çalışır.
500 KW güce kadar imal edilmektedirler. Vuruntulu olmayan yumuşak kalkış ve duruş yapması istenen pompalar,kompreserler ,yürüyen merdivenler,asansör ve bazı vinçlerde kullanılır.
Soft starter -motor Şebeke arasına direk olarak bağlanır. Motor akım ve gerilimini kontrol ederr. Şebeke voltajını %30-35 değerinden başlayarak %100 değerine kadar ,kontrol ederek motora uygular.Yine motor devreden çıkarken %100 den ters olarak %30 lar civarına getirerek devreden çıkarır.
Motorun nominal akım değeri programa dolayısıyla mikrokontrolöre girilir. ,bu değere göre motor voltajı ayarlanarak hem kalkışta hemde sair çalışma durumunda ayarlanmış olur.
Motor momenti Md=k x U^2 olduğundan voltajın zamanla yükselmesi ile tork (moment) yükselir.Motor voltajı şebeke voltajına ulaştığında(%100) nominal hıza ulaşmış olacaktır.
Motor şebekeye de darbe yapmadan yol almış olacaktır.
 
Yıldız üçgende kalkış hızını,süresini,yıldızdan üçgene geçiş süresini bilmeiz gerekiyor,ona göre geçiş yapmanız gerekiyor ama yumuşak yol vericilerde böyle özel bir ayarlama yapmanıza gerek olmadan kullabilirsiniz,ayrıca motor korumasını da yapmış olmaktadır.
 
bunlar daha çok yüksek güçlü pompa motorlarında kullanılmaktadır. tercihen artezyen motorları bu şekilde yol veriliyor. çünkü devreye girip çıkma esnasında vuruntu çok olduğu için pompa motoruna zarar vermektedir. bunun önüne geçmek için kullanılıyor.
 
arkadaşım vuruntu ve artezyen motorlar yazmışın,dediğini anlayamadım,açıklarmısın
 
soft start ta da kalkıs durus ayari yapabiliyorsun zamandan sonra sebekeye direk gecis yapiyor sadece devir ayari yapamiyosun
 
evet zaten invertörden softstarter ı ayıran özelliklerden birtanesi,devir ayarının yapılamaması.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst