Sonunda tasarruf cihazlarına cevap geldi

Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bu tartışma bitmez arkadaşlar.

Test edip öyle yorum yazacaktım ama dayanamadım.

İçinizden birisi acaba merak edip evlerimizde kullanılan sayaçlarda reaktif güç harcayarak sayacın yazıp yazmadığını kontrol ettimi acaba.

Bir firmayla bende görüştüm adam 100 lira fatura ödüyorsan 60 liraya düşecek diye idda ediyor.

Sonra düşündüm.Ya tedaş gibi kurumlar aktif sayaç diyip reaktif bedelide bizden çaktırmadan alıyorsa.Bana kalırsa alabilirde eski mekanik sayaçlar çekilen akıma göre manyatik alan etkisiyle diski çeviriyordu prensip olarak ya yenilerde bu sistemle çalışıyorsa.

En kısa zamanda deniyeceğim söylediğimi ve sonucu sizinle paylaşacağım.

Biraz şüpeci bakmak lazım.Siz olsanız bu elektrik tasarruf cihazlarının yalan olduğunu bile bile tse iso arge yapıp bu kadar masrafa girermisiniz adam dolandıracağım diye.Böyle bir şeyi kimse göze almaz bence helede emo eto gibi kurumlar ülkemizde mevcut iken.Tedaşın işine geliyordur belki bu yüzden sesini çıkarmıyordur.
 
Elektrik Mühendisleri Odası, kamu yararını gözeterek, elektrik kullanımını azaltmadan faturaları azalttığını iddia eden aletleri laboratuvar ortamında incelettirerek bir rapor hazırlamıştır. Adı geçen "sözde elektrik tasarruf cihazları" tamamen bir aldatmacadan ibarettir.

Büyük işletmelerde zorunlu olan kompanzasyon işlemi, elektrik akımının iş görmeyen gücü (körgüç) olarak tanımlanabilecek "reaktif enerji"nin sisteme geri verilerek, toplam elektrik üretiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini önlemeye yöneliktir. Öncelikle, mevcut mevzuata göre "mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW‘a (dahil) kadar olan abonelere" reaktif enerji tarifesi uygulanmadığının altı çizilmelidir. Yani bu abonelerin kompanzasyon yapmalarına gerek duyulmamakta, bu nedenle de bu sayaçlar reaktif enerji kaydetmemektedir. Elektrik tasarruf cihazı adı altında satışa sunulan bu tür aletler ise, zaten kayda girmeyen bu reaktif enerjiye yönelik küçük kompanzasyon aletleridir.

Konut ve küçük işyerlerine cihazın pazarlanmasında kullanılan yöntem de işte bu noktaya yöneliktir. Bir grup floresan lamba yakılmakta; sözde tasarruf cihazı takılmadan lamba devresindeki akım, pens ampermetre ile ölçülerek müşteriye gösterilmekte; ardından cihaz fişe takılmakta ve aynı noktadaki akım yine ölçülmektedir. Cihaz devrede iken bir miktar azalan akım değeri üzerinden halkın aldatılması desteklenmektedir. İşin püf noktası da buradadır. Azalan akım, fişe takılan noktadaki reaktif enerjinin cihazdan şebekeye verilmesi ile oluşmaktadır. Kirli bir kampanya ile pazarlanan bu cihazlar bu tip sayaçların kaydetmediği, bu nedenle de tüketim faturalarına yansımayacak olan reaktif kompanzasyon işlevi görmektedir.

Konuyla ilgili Odamız tarafından yaptırılan bilimsel çalışmanın sonuçları özet bir rapor olarak EMO‘nun İnternet sitesinde yayınlanmıştır. Çalışma kapsamında piyasada satılan 3 cihaz seçilmiş ve bunların incelenmesi sonucu hazırlanan raporda şu saptamalar yer almıştır:

"-Her üç cihaz da kondansatör fonksiyonu göstermektedir. ...kondansatörlerin, bu cihazların bağlanması öngörülen noktalara tesis edilmesi halinde alınacak sonuç, bu cihazlarla alınacak sonuçtan farklı olmaz, hatta bu cihazların aktif kayıpları dikkate alındığında daha da iyi sonuç alınabilir.

- Bu cihazlar veya kondansatörlerin devrelere bağlanması olayı kompanzasyon işlemi olarak elektrik tesislerinde uygulana gelen yöntemdir. Söz konusu cihazların veya kondansatörlerin tesis edilmesi ile bina tesisatında bağlandıkları nokta ile sayaç arasındaki hatlarda meydana gelen ısınma kayıpları azalmış olur. Hesaplardan (raporda yer alan) görüleceği gibi cihazların kendi kayıpları büyük olduğundan ekonomi yerine ilave aktif enerji tüketimine sebep olmaktadırlar.

- Sonuç olarak bu cihazların aktif enerjiden tasarruf sağlaması söz konusu değildir."

Ne yazık ki bu cihazlar görsel ve yazılı medyada reklamlar yoluyla yer almakta; marketlerde, elektronik ortamda satılmaktadır. Kamuoyunun kandırılmasının önlenmesi amacıyla EMO tarafından Reklam Kurulu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‘na başvuruda bulunulacaktır.

EMO'dan gelen e-posta...
 
Arkadaşlar bunun teknik açıklamasını forum içerisinde yaptığımızı hatırlıyorum. Böyle bir aldatmacadan bazıları rant sağlıyor. ki Odamız bu konuda gerekli açıklamayı yapmıştır.
 
Son düzenleme:
1 yıldan fazla olmuştur, forumdaki konu dahi 3 yıllık..sanırım bir 3.5 yıl olmuştur bu cihazların piyasaya sürülmesi, bu konuyla bakanlığın ilgili kurumları asıl vazifeyi yapmalıydı..belkide küçük bir santral kadar ülke olarak kaybımız var.
yinede EMO sını tebrik etmek gerekir diye düşünüyorum..
Şimdi yapılması gereken buzdolabı klima klasik balastlı floresan gibi cihazların ,fabrikadan uygun kapasitorlü olarak üretilmesini sağlamak, kapasitor sadece çalışma esnasında devrede olacak şekilde..
 
Herkese meraba. Forumdaki yazılanları okudum ve dayanamayıp üşenmeden üye oldum. Elektrik bilgim fazla yok. Kim ne derse desin, ne yaparsa yapsın elektrik tasarruf cihazı tasarruf sağlıyor. İster inanın ister inanmayın. Aldım eve getirip taktım. Aylardır kullanıyorum ve faturam 30'dan 21'e düştü. Gök gürlemesinde bile şarteli kapatıyor. Gözümle gördüm. Çok denedim ve evet tasarruf sağlıyor. Reklam olmasın diye yazmıyorum markasını. İsteyen arasın sorsun anlatayım her şeyi yardımcı olurum 0 505 214 84 68
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst