sonsuz dişli

saftilki

Üye
Katılım
3 Kas 2009
Mesajlar
652
Puanları
31
Yaş
45
arkadaşlar bana cd büyüklüğünde 2 adet dişli lazım bulamıyorum alümiyyum yada mika olabilir farketmez aynı ebatta olması yeterli
nereden bulabilirim?
 
slide0013_image056.jpgişte bunun gibi
 
işini görürmü bilmem ama polyamit ya da derlin den yaptırabilirsin
 
Selamun Aleyküm
Sonsuz dişli sözleri genelde sonsuz dişli ve dişli çarkından oluşmuş olan vidalı dişli gibi de benzetilebilen dişliler için kullanılır.
Bahsedilen dişli ise normal(düz) bir dişlidir.
| Dişliler | Türkiye'nin Robotik Marketi boyutları ve mukavemet özellikleri önemli olmakla birlikte bakılabilir.
Hazırda neler vardır bilenler yardımcı olabilir. Projenin ne olduğunu bilmiyoruz ama belki alternatif çözümler sunulabilir. Dişliyi ayarlamak hassas iş iken kasnak pratik bir çözüm olabilir. Tırtıllı tip kayış ile yine uygun kasnak kullanılabilir. Cnc ve ya benzer uygulamalardan aklımızda kalmış. Yine zincirli dişli de düşünülebilir.
Hazır bir kısım üründen parça olarak düşünmek gerekir. Mesela pegeut trekker scooter ın marş rublesinin basıp-çevirdiği otomatiğin ucundaki parça(hem kasnağın bir yüzü hemde dişli) dış çap olarak benzer ama dişli kısmı en olarak ince. Spirallerin de dişli çiftlerinde benzer ölçü bulunmakta ama hem dişli biçimi hem de çiftin diğer ölçüsü uygun olmamakta. Eski kurmalı masa ve ya duvar saatleri de belki en olarak ince de olsa çapları benzemekte.
Dış çap olarak değişik özelliklerdeki şanzumanlarda bulunabiilir ama iş için fazla olur belki. Otomatik kepenk, kapı vb ev ve sanayi çeşitli uygulamalarda belki hazırda vardır ama incelemek gerekir.
Diğer taraftan bahsettiğimiz gibi proje üzerinden geliştirilirse belki olan imkanlarla çözüm sunulur. Nihayetinde zor bulunan bir parçaya kurulu bir proje de efektif sayılmaz.
Başarılar.
 
Son düzenleme:
Adsız.jpgörneğim henüz bitmedi özetle söyleyim her iki dişli üzerine mıknatıs yapışacak silindir tipi tamamı n veya s
perndev tipi deney bu, ahşapla uydurmasyon denedim halde olumlu görünüyor.
konuyu galiba çok erken açtım ama kullandığım proğramı tam öğrenemedim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın Saftilki güç, tork(döme momenti), çizgisel kuvvet gibi özellikleri açısından icelemek gerekir. Mesela kayış kullanılarak işlem kolayca bitirilebilir ama bir yandan enerji kaybı olur diğer yandan kayışın kasnaktan kaymaması için uygun bir gerginlik gerekir. Bisiklet dişli zincir sistemi de yine enerji kaybı ile beraber basit bir çözümdür.
İnce dişli tırtıllı bir kayış kesilerek sırtından diskin çevresine kayış dişleri dışa bakar biçimde yapıştırılsa nasıl olur incelemek gerekir. Eğer kayışın dişleri dişli olartak uygun olursa ve ya idare ederse basitçe iş görülebilir. Bir kısım sert ve belki de sürtünme etkisi az olan dişli kayışlar olsa gerek. (Tabi kayış dişlerinin ince olması sistemin hassas olması gereğini arttıracaktır.)
Kayışlı sistem düşünülürse eğer işi görürse kayış yerinne ip vb uygun kalınlıkta eleman(dikiş makinası kayışı) da düşünülebilir. Tabi tam profil ve hassas bağlamış bir dişlinin teorik olarak üstüne (verimlilik vb yönlerden) bir aktarma elemanı olmasa gerek.
Bu arada eski pegeut motorsiklet ve scooter tarzı araçların şarz için üzerinde çevresel olarak monte edilmiş mıknatıslı kapak cinsi parçaları bulunmaktadır, incelenebilir.
Plastik uygun boyutlarda bir dişli muhtemelen bulunur ama şu ana kadar yazılanların içinde metal olarak bahsedilen pegeut trekker ın marş rublesinin bastığı bir nevi volan dişlisi, diş eninin dar olması dezavatajı dışında uygun olanı. İki disk birbirie sert temas ile de uygun olmasa da döner bir halde mote edilebilir.(Disklerin dışına sert temas dönme için lastik vb eleman da eklenebilir.)
http://www.marintekstore.com/?catId=426&pId=523703&gId=570990 daki dişli, küçük yün sarma çıkrığı sistemi, el ile döndürülen matkap mekanizması, belki bazı mutfak aletlerinin içindeki dişli örnek olabilirken iki kasnağı ip vb ile bağlama durumunda ipi iki kasnakta da bir tur sardıkta sonra birleştirilirse daha sabit bir bağlama olur.
Alternatif çoktur; uygun güç vb özelliklere göre düşünmek gerekir. Tabi standart ürünlerden araba cam kaldırma kolu gibi bir parça olarak denk gelmesi de bilenlerin yardımıyla olur.
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:
sn:cncarastirma ilgi ve cevabınız için öncelikle teşekkür ederim,
bu düzeneğin birebir dişli olması şart, elimde galiba nikel hdd diskleri var örnek deney için tam istediğim ebat ve malzeme cinsi,
kullandığım proğram ile bu disklere dişli kalıbı çıkartıp kıl testere ve üçgen eğe ile kendim yapmayı deneyeceğim. ben topkapı tim ve sanayi bögesini karaköy'ü baya gezdim bilmiyorum deyip kesip atıyorlar, kurt misali kendi işni kendin görmek en iyisi.
 
Rica ederiz Sayın Saftilki. İnteraktiflik ve gelişme için yapılanlar bizi memnun eder.

Dişlinin verimli olması hasebiyle kullanılmasında diş profilinin önemini hatırlatalım. Diş profili vesilesiyle iki dişli dönerken temas kısımları yuvarlanma hareketi yaptığı kabul edilir. Bu halde sürtünmenin olmadığı (ve ya en az) olduğu düşünülürken yuvarlanma hareketine uymayan V tipi ve ya başka şekilde dişliler aynı verimlilikte değildirler.
Eğe tipi bir uygulama düşünülürse eğe ve ya benzeri işleme elemanın direk istenen şekli sağlamaya uygun biçimde şekillndirip(el ile taşlama vb) bu biçimde eğeleme yapılarak sonuç daha kolay ve daha düzgün sağlanabilir. Yine matkap vb elektrikli alet ile ucuna uygun bir aparat(ve ya kesici disk(belki şekillendirilip de)) takıp iş kolaylaştırılabilir ve ya kaba işlemde kullanılabilir.

Sanayi vb ortamlarda bu imkana ulaşamak zor olmasa gerek. Birkaç tane için ve ya hazır bir parçaya ulaşmak için sonuç zorlaşabilir ama lazerli kesim için basit bir iş olmalı. Elektronik için de lazerli kesimin kullanıldığından bahsediliyordu yanılmıyorsam, bilenler yardımcı olabilir.
Başarılar dileriz.
 
eyvallah aga sağolasın sizede kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst