Sondaj kuyusunda su seviyesini nasıl tesbit edebilirim.

Katılım
13 Kas 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Sondaj kuyusunda su seviyesini nasıl tesbit edebilirm.Kuracağım dalgıç pompa bulunan su seviyesinde kaç metrede kurulmalıdır.Teşekkür ederim.
 
Arkadaşımbirtane 12 volt gibi küçük gük voltajlı trafo alırsın çıkışınaın bir ucuna trafoya uygun bir ampul bağlarsın diğer nötür ucunu kuyuya salarsın lamba nerede yanarsa saldığın kablo miktarını ölçüp su derinliğini anlamış olursun.Bu seviyeyi üst seviye olarak kabul edersin başarılar
 
Kuyuyeni açılmış bir sondaj ise suyun kaç metrede oldugunu size sondajcıların söylemiş olması gerekirdi. Yinede biz şu an kendimiz tesbit etmek istedigimizde kuyunuzun tahmini mesafesine göre 2X0.75mm. kablo ile kendiniz bir elektrot yapın. Kabloların ucunun birbirine temas etmemesine dikkat edin. Yani kısaca bir seri devre oluşturun . Bu devreye ister bir zil istersenizde bir lamba baglayabilirsiniz. Tabiki enerjiniz kesinlikle 24V. 'un üzerinde olmasın. Kabloyu yavaş yavaş kuyuya sallamaya başlayın. Kuyudaki suyu bu seri devrede anahtar olarak kullanacagız.Işıgımız yandıgında saldıgımız kabloyu çırarıp ölçtüğümüzde suyun kuyunun kaçıncı metresinde oldugunu kolayca anlarız. Pompayı nereye koyacagımızı kesinleştirmek için kuyunun tamamını kaç metre oldugunu bilmemiz gerekli. Ama en güzeli dalgıç pompayı motorda bulunan kılepe ve filitre tertibatını tabanla emniyetli bir mesafe bırakarak yerini tesbit etmektir. Dalgıç pompayı tabana yakın yerde tutmak bize su yönünden büyük avantaj saglayacaktır. Dalgıcı sallamadan su seviye elektrotlarını kontrol edin ve kesinlikle uygun yerlere sabitleyin. Kolay gelsin.
 
Bazı kuyularda su üst seviyede olur. Ama biraz kullanınca gerçek seviyesine iner. Bunlara statik su seviyesi, dinamik su seviyesi denir.
Statik su seviyesi: Kuyudan su çekilmezken su yüzeyi ile yer yüzeyi arasındaki mesafe.

Dinamik su seviyesi: Kuyu debisinden daha fazla su almamak koşuluyla, belli bir süre içinde sabit debi ile kuyudan su çekilirken, suyun düştüğü en son seviyedir.

Kuyuyu açtırdığınız pompacı bilir bunu. Veya yakın kuyuların sahiplerine sorun. O bölgede su kaç metreden çıkıyormuş. Son yıllarda su seviyesinde aşağıya çekilmeler olmuş mu?
Daha önceden bir konu açılmıştı: Dalgıç Pompalar Hakkinda Öğrenmek İstedikleriniz Sorun diye. Faydalı olabilir.
 
Son düzenleme:
bırazdaha teknik çaslışma yapsak mesela bır dıyaframlı su geçırmez kutu içine potansıyometre koyup suyun içinde dıyafram basınç sebebıyle esneyecektır bu esneklığı potansıyometreyle dışarıda opam li bır devre uzerınde örneğın 1/100 yukseltsek yukselttığımız volt cınsınden bunuda okuyup kuyudakı suyun kaç metre kaç santımetrede olduğunu tespıt edebılırız
 
Hasan kardeşim,
Arkadaşlar tecrübelerını aktardılar. Siz bu kuyuya pano hazırlarken nasılsa SU SEVIYE RÖLESİ kullanacaksınız. Şimdiden alın, tavsıye edıldiği gibi ellektrodlar arasını 2-3 m3tre kadar aralıklı olarak kabloyu ındırın. SSR rölesi lambası yandığında su orda demekdır. Pompayı da bu sevıyeden 4- 5 metre yukarda tutmanızda fayda var. Ama bu mesafe için sondajcı arkadaşların fikri dahada önemlıdır.
 
Aşağıda sunacağım konularda yardımlarınızı rica ediyorum.Emekli öğretmenim.
Açılmış olan üç tane kuyum var.
A-1.Kuyu 36 metre derinlikte 10 tonluk su takına (Depo) 50 metre uzaklıkta .Panosu var.Çalışıyor.Suyu azdır.Bir saat durduruyoruz sonra 3 dakika (1 1/4 boru) çalışıyor.Yaklaşık olarak saatte 20_25 lt.arası su veriyor.
B-2.Kuyu 32 metre derinlikte 10 tonluk su takına 40 metre uzaklıkta .Panosu var.Çalışıyor.Suyu azdır.Bir saat durduruyoruz sonra 5 dakika (1 1/4 boru) çalışıyor.Yaklaşık olarak saatte 30-35 lt.arası su veriyor.
C-3.Kuyu 45 metre derinlikte 10 tonluk su tankına 70 metre uzaklıkte.Bu kuyuda diğer kuyuları gibi saatte 3-5 dakika arası aynı kalınlıktakı boru ile su vermektedir.Panosu yoktur.
ÖĞRENMEK İSTEDİKLERİM
1.İlk iki kuyunun ayrı ayrı panosu vardır.Motorları çalıştırdığımız zaman kuyuda su bittiği otomatik olarak motorlar kapanıyor.
2.Üçüncü kuyunun panosu yoktur.Su bitiğinde otomatik olarak kendini kapatma sistemi de yoktur.
A-Panosu olmayan kuyunun kablosunu mevcut olan panoların birine bağlasam (Su bitiğinde otomatik kapatma sistemi bağladıktan sonra)olurmu?
B-Bu üç kuyuyu birlikte veya ayrı ayrı kumanda yapabilecek zaman rolesi sistemi nasıl kurabilirim.Kuyuların en verimli su vermesi yaptığım ölçümlerde her saat çalıştırmaktır.Kuyuları gece gündüz otomatik olarak çalıştırmak istiyorum.
Teknik konuları fazla bilmediğim için cevaplarınızın anlayabileceğim şekilde basit olmasını rica ediyorum.Ayrıca önerceğiniz sistem malzemelerini alabileceğim yerleride bildirirseniz memnun olur.Saygılar sunarım.
 
sn .hocam
öncelikle her kuyu su pompaları kendine bağlı olan otomatik kontrol sistemi ile çalışmalı .yani;
1. , 2. ,3. ,pompalara herbirine ayrı kumana eden :1 adet, sigorta , kontaktör,temik, kuyu da su bittiğinde pompayı koruyan su seviye rölesi,faz koruma rölesi,su deposunda tam doluluk şamandırası gibi kumanda sistemlerinden oluşan kumanda sistemini kurdurmanız yadakurmanız gerekir.sistemi bu şekilde kurduğunuzda,zamana bağlı olarak çalıştırıp durdurnanıza gerek kalmaz.eğer zamana bağlı olarak pompalara kuman da etmeye kalkarsanız ,kuyuda her zaman aynı miktarda su olmayacağından pompalarınızı risk etmiş olursunuz.zamana bağlı olarak çalışma , bir tek ,genel olarak sisteme çalış ve ya durdur komutu vermek için yapılabilir. bahsettiğim sistemi kurduğunuzda sakıncası yoksa sisiteminiz gece de çalışabilir. fakat gece sistemimi çalıştırmak istemiyorum derseniz ,kumanda sisteminize bir zaman saati bağlarsanız bu problemde çözülmüş olur.zaman saatini 3 pompaya komple kumanda edecek şekilde de ayrı ayrı da kurabilirsiniz. şimdiden kolay gelsin .iyi çalışmalar.
 
arkadaşlar elektrik sistemleriyle ancak suyun en üst miktarını buluruz.. zaten sondaş borusu vurulduktan sonra su en üst seviyelerine ulaşır suyun en üst miktarınada dalgıç bağlanırsa su hemen biter kuyunun en dibini bulmak gerek.....
benimde başıma öyle bi olay geldi çok pratik bir yöntemle hallettim....
bir ipin ucuna agırlık bağla ve ipi kuyuya gönder ip nerede durduysa hemen geri çek o zaman ipin ıslak olan tarafından sonrası suyun seviyesini ipin diğer bölümüde kuyunun derinliğini verir hiç elektrik sistemiyle uğraşma bu töntem en fazla 20 dakkanı alır kolay gelsin
 
Sayın Erolbin
Veridiğiniz cevap için teşekkür ederim.Ancak ben tamam olarak anlatamadığım için cevabınızı pek anlayamadım.
1.Panosu olmayan 3.kuyuyu mevcut olan 2 ayrı iki panodan herhangi birine bağlamam mümkün mü ?Yoksa onadamı ayrı pano almam gerekir.Her üç kuyuda her bakımda birbirine benzemekteler.(Akıtıkları su miktarı,dalgıçlar,kuyuya döşenen borular)
2.Zaman rolesine gelince 3 kuyuyu ortak bir zaman rolesi ile çalıştırmam mümkün mü ?Zaman rolesinin hasas olması gerekir.Dalgıç motorlar 1 saat duracak 3 dakika çalışacak.
3.Her kuyu için ayrı ayrı zaman rolesimi gerekir.
3.Bu zaman rolesini alacağım adresler veya bildiğiniz marka var mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst