Solar sistem seçimi

srdr_sakin

Üye
Katılım
15 Haz 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
34
Herkeze merhabalar arkadaşlar bağ evimize gunes enerjisi sistemi kuracağız kamera sistemi 0.35amper saat mini buzdolabi 0.35 amper bu ikisi 24 saat çalışacak 12v 7w bir lamba sadece geceleri sabaha kadar yanacak buna ilave 2 adette yine 12v 7w lamba kisa süreliğine yanip sönecek 0.35 amper çeken mini tv bazen çalışacak elimizde 12v 100 amper 2 adet akü mevcut 1kw akilli inverter mevcut bu sisteme uygun besleyecek gunes paneli 2 adet 190 w monokristal panel uygun olurmu yada fikirlerinizi alabilirmiyim ek olarak sistem nehir seviyesi yüksek olduğu günlerde su carki alternator ilede beslenecek resmini atıyorum su carkinin bilgileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum
20200910_114444.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bence fazlasıyla yeterli. Yalnız hata yaptığınız yer, panelleri watt gücü ile belirtirken yükleri amper olarak vermişsiniz. Elma ile armutu karşılaltırmak gibi olmuş. Onun yerine her bir yükü watt (saatte çekilen güç olarak=akım*volt) cinsinden hesaplayıp toplarsanız daha isabetli olur. Panelleri de her biri 100-150 watt/saat üretebilecek ve günlük ortalama olarak 5 saatle çarpın. Akü kapasitesinin onda bir şarjla yarısını şarj edip yarısını kullanabileceğinizi (akü sağlığı açısından) de unutmayın.
190 watt monokristal bir adet panelim var. Malum bu tek panelle 12 voltluk bir sistem kurulabilir. 5 adet gece görüşlü kamera ve kayıt sistemi, geceleyin gece görüşler aktif olduğunda araya ampermetre takıp ölçtüğümde 2.3A güç çekti. Fazla fazla hesaplamakta fayda var, 3A desek; 3*12=36 watt/saatte. 24*36=864 watt/günlük enerji gerekecek. Güneşlenme süresince akü yerine panelden gerekli enerji sağlanacağından, o kadar kısım gerekli güçten düşülebilir. Kapalı havalar düşünülerek düşülmeyebilir de. Sizin verdiğin akım değerleri kaç volt üzerinden hesaplanmış, verdiğim bilgilere göre yeniden hesaplamanızda fayda var. Ben invertörü kayıpları azaltmak için kullanmıyorum. 300watt invertörüm var 220v gerektiği zaman açıyorum onu. Solar şarj cihazının çıkışından 12 volt alıp tüm sisteme bağladım. Böylece akü üzerinde BMS devresi olsa da belli bir voltta enerjiyi kapatmasını ayarlayabiliyorum. Bu mevsimde bile tam güneşli bir havada ışık, 2 telefon şarjı, 3-4 saat 12v led lamba ile kamera kayıt cihazı sürekli çalışabiliyor. 60Ah lifepo4 aküm var, her ne kadar 768 watt enerji depolayabiliyor ve yüzde doksanı kullanılabilir diye belirtilse de bu değerlere ulaşabilmiş değilim. Kapalı havalarda gecenin bir saatinde enerji bitiyor. Bu ihtiyaçta aküyü artırmanın yanında paneli iki adet yapmak esnekliği artıracak diye düşünüyorum. Ya da günlük üretimi yüzde 40'a kadar artırabilecek hareketli güneş takip sistemli panel. Tabi bu sistem yeni bir panel almaktan pahalıya gelecekse yeni bir panel de ilave edilebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst