solar sistem kurmak istiyorum

msait44

Üye
Katılım
21 Kas 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar öncelikle herkese hayırlı günler. Evde solar sistem kurmak istiyorum Forumu biraz karıştırdım bu konuyla ilgili. Önceden beri hep amatörde olsa evimde kurmak istemişimdir Fakat iş güç vs. sebeplerden hep erteledim. Ebay dan 75 adet toplamda 300w veren solar hücre sipariş ettim. Bunun yanında 30 amperli regülatör de var. Daha önce 10w lık solar hücreleri kullanarak lehimle kendim panel yapmıştım yiğenim elimden aldı :) Gene aynı şekil 75 adet solar hücre ile panel yapmak istiyorum. Ve bununla sadece buzdolabını çalıştırabilirmiyim ? ( üstünde günlük 1,35 kw ile 2,2kw arası bi değer yazıyor sıcaklığa göre) İnverter ve akü konusunda kararsız kaldım acaba ne kadarlık akü ve inverter gerekli. Bakımsız kuru akülerden almak istiyorum. Sizden ricam bu sistem için bağlantı şeması ve daha neye ihtiyacım var onu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler şimdiden. Hazırda olanlar aşağıda

75 adet 4w lık solar cell toplamda 300w
30amperlik regülatör

Birde bunun dışında ayrı bir sorum var. Güneş paneli yapılırken hücrelerin hepsi eşdeğer olmak zorunda mı ? Mesala 75 adeti diyelim 4 w lık 40 adette 1 watlık bağlayabilirmiyiz. Yoksa hepsi eşdeğermi olacak ? Biliyorum çok sordum şimdiden teşekkürler :))
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
75 adet dahamı ucuz hazır guruplar pahallımı. Sondan başlayalım paralel olursa bağlayabilirsiniz karışık olursa olmaz. Akü ve inverterleri bağlantı durumunuza göre seçeceksiniz. Bu sistemler Şebeke elektriğine göre pahallıya mal olur. Elektriğin olduğu yerde anlamlı değil. Akü maliyetleri pahallıya getiriyor.
 
75 adet daha ucuza gelir bildiğim kadarıyla Mesela 100w hazır panel 200-250 tl gibi ama hücreleri 90 tl
 
Selamlar,

Bu hücre getirtip panel yapma konusunu derinlemesine bende düşündüm. Bir arkadaşımda 150 watt lık hücreler vardı bana verecekti. Yaptığım araştırmalarda hücre birleştirmesinde sorun yok yapabilirim ancak asıl sorun bu değil asıl sorun ,

Dış ortamda çalışacak bu panellerin bu kadar ağır şartlarda su , yağmur , nem , yüksek ısı ( yazın ) gibi nedenlerden sorunlardan uzak tutabilmekti. Yağmur altında sudan ve nemden tamamen uzaklaştırmak gerekiyor. Yani %100 sızdırmaz bir panel yapmalısınız. Diğer türlü panel içine girecek olan nem su panel verimini düşürecek hatta ömrünü çok hızlı kısaltıp bozulacaktır.

Isı ise panel verimliliğini düşürücü etkileri vardır. Genleşme büzüşme nedenleri ile hücreler çatlamamalı. Yaptığınız panel içinde kısmek esneyebilmeli ama çokta hareket etmemelidir.

Yapacağınız lehimleme işçiliği iyi bir işçilik olmalı. Lehimleme sonrası artıklar sıvı lehim ve lehim tutturucu sıvının panel yüzeyinden uzaklaştırılmalı. Mümkün olduğunca panellere elle dokunulmamalı. Bu nedenle tüm işlemler esnasında eldiven kullanın ayrıca panel yüzeyine mümkün olduğunca temas etmeyin.

Bu yazdıklarım imalat açısından şahsi önerilerim. Sizin panel imalatı ile ilgili fikirleriniz var ise paylaşırsanız sevinirim bende elimden geldiğince fikirlerimi paylaşırım.

Gelelim ikinci konu ,

300 watlık panel ile buzdolabı çalıştırma konusu biraz hesap işi belki ucu ucuna yetebilir ancak detaylı düşünmek lazım. ne kadar verimle akü şarj ettiğiniz önemli. Ayrıca bu yapacağınız panelleri koyacağınız yerde günlük kaç saat tam verimde güneş ışığı alacağınızda önemli. Mesela benim evim kuzeye bakıyor ve çatıda uygun alanım yok. Ben evimde sağlıklı 3 saatten fazla verimli güneş açısı yakalayamıyorum.

Üçüncü konu ise ,

Eşdeğer panel konusu. Size şunu öneririm. 12 volt sistem için 36 hücreli bir panel yapmanız eğer sistemi 24 volt üzerinden kuracaksanız panel içindeki hücre sayısı 72 olmalıdır. Bu değerler piyasada bulunan panellerde kullanılan hücre sayısıdır. Sıradışı panellerde mevcuttur ancak en çok bu adetlerde hücreye sahip paneller üretilmektedir. Bana sorarsanız sisteminizi 24 volt üzerine kurup 72 hücreli panel yapmanız daha mantıklıdır. Nihayetinde mesajınızdan anladığım kadarıyla bu elde ettiğiniz voltajı 220 volta çevirip kullanacaksınız. Bu yüzden hedef voltaja ne kadar yaklaşırsanız ( 220 volt ) o kadar verimli dönüşüm sağlarsınız. Daha ince kesitli kablolar ve düşük akımlar taşırsınız. Ayrıca eşdeğer panel yapmazsanız örnek veriyorum panelinizde totalde 80 hücre kullandınız. buda yaklaşık olarak 44 volt açık kontak voltajı verecektir. Daha sonra piyasadan 72 hücreli panel aldınız. Paralel bağlayıp sistemi güçlendirmek istediniz. Bu noktada piyasadan aldığınız panelin açık kontak voltajı 40 volt olacaktır. Sizin paneliniz 4 volt fazla olduğu için güneş altında akım yolu diğer panel üzerinden yol almak isteyecektir. Bu durum istenmeyen bir durumdur. Bu konumda panelleri paralel bağlarken araya diyot takabilirsiniz. Ancak bu durumda da şarj regülatörünüz büyük panelden güç çekecek piyasadan aldığınız panelden akım daha az çekilecektir.

Yani panellerinizin eşdeğer olması önemlidir. Hücre sayısı eşdeğer olan panellerin paralel bağlanması daha uygundur.

Burada yapmanız gereken çalışma voltajınızı belirlemelisiniz.

Aslında olaya tersten başlıyorsunuz. Yapmanız gereken kullanım gücünüzü belirleyip bu güce göre akü parkı hesaplanıp bu akü parkını şarj edebilecek regülatör ve en son panel gücü belirlemelisiniz.

Konudan gelen yorumlara göre devam etmek üzere. Şimdilik çok şey yazdım konu baya dağıldı. Soru cevap şeklinde ilerleyebiliriz.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Selamlar Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Benim biraz amatörce olduğu için eksik kalır yanlarım oluyor. Daha önce hücrelerler küçük çaplı panel yapmıştım yaklaşık 10w lık tı. Fotoğraf çerçevesinin içine monte etmiştim etrafını silikonla iyice kapatmıştım. Sonra yiğenim aldı elimden :) Şuan sadece elimde olanlar dediğim gibi 75 adet 4w lik solar hücre ve 30 amp regülatör. Dediğiniz gibi önce ihtiyacı belirlemek gerek. Bir sorum daha var. Akü kullanmasak diyelim Normal tesisata bağlayabiliyormuyuz ? panellerden gelen güç düştükçe eksik olanı şebekeden tamamlasa. Böyle bir sistem kurulur mu ? İnşallah sizinde yardımınızla ufak da olsa kendi santralimi kuracağım :)
 
on grid sistemden bahsediyorsunuz. Bu sistem biraz karışıktır. Bu sistemde panel adedi daha fazladır.Seri bağlı panellerle 300 volt bigi bir voltaja çıkılır. Bununlada solar invertere girilir. Aynı zamanda bu invertere şebeke voltajıda girilir. İnverter ise voltajı sisteme verir. Solar panellerdeki enerji yeterli ise panellerden aldığı dc voltajı inverter devresi ile ac voltaj çevirir ve binayı besler. Eğer panel voltajı düşerse şebekeyi sisteme verir. Şebeke sinyalini örneklediği için şebeke olmadan çalışmazlar. ( bazı istisnai solar inverterler hariç )

Yani aküsüz sistemler çok daha karışıkdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst