Solar panellerin paralel bağlanması

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,942
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Yakın zamanda iki adet 100 watt solar panel şarj regülatörü ve elimdeki 12 volt 65 ah akü ile bağlantı sağlayıp elektrik kullanmaya başlamak istiyorum.

Bu noktada iki adet solar panelin paralel bağlanması noktasında diyot kullanılması gerekir mi gerekmez mi ikilemde kaldım. Eğer kullanılıyor ise nasıl bir diyot kullanılıyor ? Bu iki paneli birleştirirken MC4 adında modul connector ek aparatı kullanılıyor. Bu aparatın içerisinde diyot var mı?

Kullanan yada bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.

Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İki adet 100 w panel 5, 5 er amperden 11 amper verir akün ufak gelir akünün onda biri ile en fazla şarj edilir oda en az 110 veya daha büyük akü olması gerekir aynı marka aynı güçteki panelleri bağlayanlar diyot koymuyorlar genelde ama binbaşı koyulsa iyi olur diyo konnektörlerde varmı bilmiyom mbr 20100 olursa yeter birbirinden etkilenmemesi için
 
solarpaneller diyot karakteristiği taşıdığı için bayağı ve adice paralel bağlanablirler.Paneller arası kirchoff kuralları mikroamper mertebesinde geçerlidir.Sorunun TR cevabı: Diyot gerekmez,istediğin kadar paneli aynı olmak şartıyla(illaki şart değil,yüksüz gerlimleri aynı olmak üzere) // baglayabilirsin.Bunlar yazdığın wattlar için geçerli.kW mertebesinde durum tabiiki değişiyor.
 
Son düzenleme:
Açıkçası elimde iki akü var. Birinde şu an 13.0 volt kadar voltaj alıyorum şarj oluyor ancak diğeri şu an depomda duruyor. Durumu hakkında bilgim yok. Ancak voltajı baya bir düşmüş olduğunu tahmin ediyorum. Canlandırmak istesem de verim alamayabilirim.

İki adet panel kullanmayı bu yüzden istiyorum. Eğer ikinci akü şarj tutmaz yani ölmüş ise ( yazık olacak ) tek panel ile tek akü kullanacağım. MBR20100 konusunu sanırım sizinle konuşmuştuk. Siz uyguladınız mı? Diyotta aşırı ısınma meydana geliyor mu? yoksa soğutucusuz mu kullanıyorsunuz?

Evet panelleri özdeş alacağım. Bu durumda iki panel arası gerilim farkı çok olacağını sanmıyorum diyota gerek kalmayabilir düşüncesindeyim. Şu an fikir topluyorum. Duruma göre şekillendireceğim.

Cevaplar için teşekkürler.
 
Diyodu ne için kullanmak istiyorsunuz veya diyot ne işe yarayacak?
 
Diyodu kullanma amacım ,

1- Paneller arası gerilim farkı oluşması
2- Montaj yeri gereği iki panel aynı anda güneş alıp aynı anda gölge olmuyor. Önce biri sonra ikincisi gölgeye maruz kalacak. Bu ürettikleri gerilim seviyelerinin farklı olmasına neden olacak.

Bu durumların sorun oluşturması olasılığını düşünüyorum.
 
Gölgelenen panelin ,gerilimi düşer,yüke amper olarak katkısı azalırken,güneşlenen beslemeye devam eder ama totalde Wp düşer.Tekrar güneş her iki paneli ışıdığında panellerin toplam gücü ile besleme devam eder.Diyot koyup panelleri birbirinden akuple ederseniz toplam Wp diyotlardaki ısı kaybı kadar azalır ve gereksiz solar gücüne yatırım aşamasında para ödemiş olursunuz.
 
İki adet 100 w panel 5, 5 er amperden 11 amper verir akün ufak gelir akünün onda biri ile en fazla şarj edilir oda en az 110 veya daha büyük akü olması gerekir aynı marka aynı güçteki panelleri bağlayanlar diyot koymuyorlar genelde ama binbaşı koyulsa iyi olur diyo konnektörlerde varmı bilmiyom mbr 20100 olursa yeter birbirinden etkilenmemesi için

@Hayri düzen

Siz panelleri paralel kullanıyor musunuz? Kullanırken diyot kullandınız mı? Diyotta ısınma oluyor mu?
 
Evet kullanıyorum çok ısınmıyor ama benim sistem uludağda hava birazda bursa serin onunda etkisi olurmu bilmem aslında bu işi tam öğrenmek lazım aynı güçteki panellere gerekirmi olmazsa ne olur ben koydum
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,895
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst