Solar Panel Yüzeylerinde Oluşan Yanık İzlerinin Sebebi Hakkında Bilgi

yassso

Üye
Katılım
5 Nis 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhaba Sayın İlgili ve Bilgililer,

Çalıştığım fabrikanın çatı ve sundurmaların da, 3 yaşında 1MW solar santral mevcut. 3 senenin sonunda solar panellerin bir kısmında, resimlerde gördüğünüz, yanık izleri belirdi. Konu ile ilgili üretici firma ile irtibata geçeceğiz. Ancak kontrol kalemi platformunda, benzer bir durumla karşılaşıp, sebebini öğrenmiş, meslektaşların bulunabileceğini düşünüp, sizlerle de durumu paylaşmak istedim. Sorunun kaynağı ile ilgili varsa yorumlarınızı rica ederim. İlgilendiğiniz için şimdiden teşekkürler.
IMG_0138.JPG
IMG_0140.JPG
IMG_0142.JPG
IMG_0144.JPG
IMG_0146.JPG
IMG_0148.JPG
IMG_0149.JPG
IMG_0150.JPG
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Panellerin günlük toplam üretimi takip ediliyor. Ancak verimliliklerini takip edemiyoruz. En azından ben öyle biliyorum. Henüz 1 haftadır sistemle ilgileniyorum. Yarın müdürüme soracağım. Edebiliyorsak düzeltirim. Durumu yeni fark ettik ve hava durumu önceki senelere göre farklı olduğu için istatistiksel yorumda yapamıyoruz.
-------------------------
Tekrar merhaba,

Panel verimliliğini izleyemiyoruz. Ancak iş yoğunluğunun olmadığı bir zamanda, eşdeğer lekeli panel ve sıfır panele uygun bir yük bağlayıp, akım ölçeceğiz.
İşin ilginç tarafı toplam 7360 panelin, 864 tanesi 150 W lık panellerden oluşuyor. Lekeli panellerin hepsi 150 W lık paneller.
Çalışma arkadaşlarımdan biri bugün yanık panellerin bulunduğu sundurmanın altındaki 2 adet invertör' den, birinin topraklamasının eksik olduğunu fark ettiğini söyledi. (3. Fotograf ) Acaba bu probleme sebep olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
IMG_0153.JPG
IMG_0154.JPG
IMG_0156.JPG
 
Son düzenleme:
Sahsi fikrim topraklamadan kaynakli degilde panel imalatından kaynakli bir hucresel bozulma gibi geldi.

Gordugum kadariyla yanlis anlamadiysam solar panelleriniz yapi olarak sanki ince film teknigi kullanilan amorf panellere benziyor.

Panrllerinizin birinin etiket resmini eklermisiniz?
 
Merhaba. Bakın, çekilen bu solar panel fotoğrafları çok net olamadığı (Biraz flu gibi) için bunun kalıcı bir leke mi yoksa hava boşluğu cebi mi (TFT android telefonlarda ekran koruyucu ile ekran arasında kalan hava boşlukları gibidir) olduğu çok da belirgin değil. Ancak şunu net olarak her zaman için söyleyebiliriz ; panel üzerinde çok aşırı birikmiş kir, toz, vb. tüm dış kirleticilerin bile watt üretiminde (Volt * amper çıkışında) hatırı sayılır bir düşmeye her zaman neden olabildiğini çok iyi biliyoruz. Buradan hareketle bu hava boşluğu veya lekeler eğer güneş ışınlarının panelin dış yüzeyindeki solar hücrelere bu ışık gelişini kısmen veya tamamıyla önlüyorsa watt üretiminde sıkıntısı olan panellerde güç düşmesi mutlaka da olur, bu kaçınılmazdır.

Bu solar paneller halen garanti kapsamındalarsa eğer garanti kapsamında yetkili (uzman) kişilerce incelenmesini talep edin. Lekelere daha yakından zum yapacak şekilde daha yüksek çözünürlüklü kamerayla çekimi yapılmış yeni fotografları çekip koyarsanız bu konudaki sıkıntıda bunun ne olduğunu çok daha net olarak da belirtebiliriz. İnverterlerin topraklamasıyla panellerin bu nedenle de bozulabilmesi arasında hiç bir bağ bulunmamaktadır. Kolay gelsin.
 
Tekrar Merhaba,

Problemin bizden kaynaklı olabilme ihtimaline karşı, üretici firmanın bu mecrada kötü reklamını yapmak istemediğim için, panel etiketi paylaşmamıştım. Arızanın kaynağını öğrenebilme isteğim ile aşırı düşünceli davranmayı bir kenara bırakıp, etiketi aşağıda paylaşıyorum.

DSCF4008.JPG

------------------
Fotoğrafını paylaştığım paneller, birkaç ay önce arkadaşlar tarafından sökülüp, kenarda tutulan paneller. Bu arızanın, 34 adet invertörümüzden sadece 2 tanesini besleyen 150 W lık panellerde görülmesi. Topraklamasının eksik olduğunu tespit ettiğimiz invertör de bu 2 invertörden biri. Bu yüzden topraklama dan kaynaklı olabilir mi diye düşündük.

Panellerin satın alındığı firma ve bu firmanın, panelleri Avrupa da ürettirdiği diğer firma ile yazışıyoruz. Ben bu yazışmalardan, üreten firma tarafı ile teknik kısmını yapmaktayım. Onlarda sizler gibi panellerin verimliliğinde düşüş olup olmadığını sorup, Bu tip izlerin ya çok az verimsizliğe sebep olabileceği yada hiç verimsizliği sebep olmayabileceğini söylemişler. Onlardan gelen cevabı da aşağıda paylaşıyorum.

*** what you describe as “burnt” is in fact a delamination of the EVA encapsulate under the cover glass from the TCO layer, due to chemical reaction inside the TCO material.
in case this happens, usually the “bubbles” can increase to a saturation limit, which looks severe, but in most cases the module output, i.e. the energy production is hardly or not at all affected.
hence my question:
Did you experience a measurable drop in energy production in the PV installation, since the phenomenon got visible?
How many modules show this effect? ***

Son olarak daha iyi görebilmeniz için panellerin lekeli kısımlarını silip, daha iyi bir makina ile çektiğim fotoları aşağıda paylaşıyorum. Şimdiden teşekkürler.


DSCF4003.JPG
DSCF4005.JPG
 
Kalite,tereddütsüz en iyilerinden.Şüphesiz,
en iyisi bile olsa,zaman zaman hatalı ürün-
leride olabilir.Aslında,kurulum aşamasın-
da,panel bazında ölçüm verebilen şekilde
tesis kurulmuş olsaydı,bu tip tereddütler
hiç yaşanmazdı.Üretici firmanın güvenir-
liğine inanmakla beraber,en geniş izli pa-
nellerden birkaç tanesini söküp,dışarda
ölçüm imkanları yaratılabilirse,endişeler
ortadan kalkmış olur.
 
Son düzenleme:
Bir belgeselde Almanyada eleman panellerin verim takibini termal kamerayla yapmaktaydı, siz de aynı yola başvurabilirsiniz voltmetre yaninda raporlayıp üreticiye bu kanıtları sunarsınız.
 
Dediklerine gore panel laminasyonu hucreden ayrilmis diyor.

Verimden düşmediğini soyluyorlar ama defolu mal almis gibi hissettim kendimi.

Birde bu kalkan eva malzeme camla ince film arasinda deforme olurmu arada filme zarar verirmi bilemedim.
 
Son düzenleme:
Yeni yapılacak 4x800 kw lık bir ges tesisi
için ,panel yerleşim alanının özgül direnç
raporunu hazırlamak için gittiğimde,tesisi
yapacak bir gençle tanıştım.Almanyada
doğup büyümüş bir Türk çıktı.Tesiste kaç kişi çalışacak diye sorduğumda,tesisi Almanyadan internet üzerinden kendisinin takibedeceğini söyledi.Takibi,her panel için ayrı ayrı yapabildiğini söyledi.Tabi,bu imkan için,tesisin ona göre kurulmuş olması gerekir.Böyle bir imkanınız yoksa,bu vesile ile,o eksiğide
tamamlamanızda yarar var.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,961
Mesajlar
913,924
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst