Solar inverter verimi hak.

Sayın @binbaşı bey sizi burada yakalamışken birşey soru cam
Gitti gidiyor da solar panel şarj regulatoru gördüm 20w lik digital ve PWM özelliği var birde 10w lik solar panel var birde 2adet 12v 7 a lik akü var bu sarj regulatorunun gucu 20w ya şimdi anlamadigim yer 7amperlik aküden başka ilave takviye yapsam ak uye 3.akü baglasam sarj regulatoru ne zararı olurmu amacım gündüz sarj akşam lamba yakmak dc12volt 15wat lamba sarj regulatoru alican onun için tereddüte düştüm.fikrinizi almak istiyorum.
10 watlık solar panele 2 akü bile fazladır. (12V 7Ah)
En basitinden 12 V x 0.7 A = 8.4 Wh yapar ki paneliniz zaten 10Wh teoride tabi. pratikte anca bir aküyü sarj eder solar paneliniz. Solar Panel gücünü artırmadan aküyü artırmanız veya sarj regulatorunun gücünü artırmanız gereksiz , anlamsız olur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın @binbaşı bey sizi burada yakalamışken birşey soru cam
Gitti gidiyor da solar panel şarj regulatoru gördüm 20w lik digital ve PWM özelliği var birde 10w lik solar panel var birde 2adet 12v 7 a lik akü var bu sarj regulatorunun gucu 20w ya şimdi anlamadigim yer 7amperlik aküden başka ilave takviye yapsam ak uye 3.akü baglasam sarj regulatoru ne zararı olurmu amacım gündüz sarj akşam lamba yakmak dc12volt 15wat lamba sarj regulatoru alican onun için tereddüte düştüm.fikrinizi almak istiyorum.

Merhaba.Bakın,çalışma sisteminin PWM (PWM’de bence de dönüşüm veriminin daha yüksek değerlerde olması gerekiyordu,bu değerlerde mutlaka hata olmalıdır) olması veya başka bir sistem olması o kadar da önemli değil, ancak 3. aküyü paralel bağlayarak, bu son durumda akü amper-saat kapasitesini tam 3 kata otomatik çıkarmış oluyorsunuz,panel amper gücü ve regülatör çıkış gücünün (Elektrik çıkış watt. gücü olarak) sn.toyer’in bahsettiği gibi daha en baştan çok uygun olması gerekirdi,en başta paneli (Çok sayıda bağlanan paralel panellerle) bu mevcut durumu,yani solar panelin elektrik çıkış kapasite değerini değiştirebilirsiniz,zaten onun için reg. gücünü daha genişletmek isteyenler reg. çıkış watt gücünü çok daha yüksek tutarak bu reg.ün watt seçimini ona göre yapabilmeliler) aküye uygun olması gerekir,tıpkı bir pc toplanırken önce anakartı daha en baştan nasıl seçiyor, diğer komponentleri buna uygun sırayla seçiyorsak,bu solar sistemde de önce panel gücü,bunu kayıpsız regüle edecek gücü fazla (genişçe de) tutulabilen uygun bir regülatörü ve en son bu gücü alıp kendi içinde tam biriktirebilecek çok uygun akü amper-saat (Kapasitesi) seçimi şeklinde yapılan sırayla olabilmelidir.

3. paralel akü reg.’e herhangi bir zararı veremez,torik veya pratik olarak,ancak akünün bu şarj işleminden watt (Güç) kazancı dediğimiz ve reg.'den iç kayıplarla çıkan bu şarj akımı, 3 eşit aküde 3 eşit şarj akımına tam olarak bölüneceğinden dolayı bu durumda 3 paralel aküye, bu şarj akımındaki amperin, tek bir aküye geldiği şekliyle, bölünen amperin 1/10’u hiç düşmeyeceği,çok daha azı düşeceği için,tüm gün boyunca bu akülerin şarjı hep eksik kalır.Yani akü sayısını panel-reg. kapasitesini hiç artırmadan paralelde çok fazla artırmak, bize uzun destek süreli kullanım gibi bir avantajı da kazandıramaz,buradan çıkan bir sonuç olarak.

Ne kadar çok panelle amper miktarı elde edilirse ve ona uygun olup bu amperi kendi içinden regüle eden bir şarj regülatörü ve o akımı akü amper-saat kapasite değerinin 1/10 kuralına göre kendi içinde, tamamına yakın kapasitede gün boyunca bunu akülere tam şarj edecek akü amper-saat kapasitesi şeklinde yapılacak olan bu seçim çok uyumlu olabilmeli.

Bu uyumu tam yakalamanız durumunda en son olarak,yani çok uygun kapasitede seçilen bu akü/akülerden alacağınız amper-saat elektrik kapasitesi ile inverterle lambaları daha uzun süre veya paralelde daha çok sayıda yakarak kullanmış olursunuz, sistemin bu şekilde işleyen bir çalışma mantığıyla.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Şimdi bilgi için teşekkür ederim.yazınızı sonuna kadar okudum.
Simdi siz bana bir yol haritası cizdiniz 12v 15wat lik lamba yakmak istiyorum
1adet 20w panel
1adet 20w pwm regulator
2 adet 12v 7a aku ile
akşam lambaları yaki cam
seçimim doğru mu sizce
 
Evet. Aslında 2 paralel akü için az şarj akımı, tek akü için biraz fazla olabilen şarj akımı bu hesaplarda söz konusudur. Biraz daha detaylandırayım. PWM regülatörün 20 watt gücünü 14.4 voltluk şarj voltajına bölüp çıkan amper değerine tam bakmamız lazım. Regülatör çıkışı da kayıplı olur biraz. Bu bölümden çıkan bu değer 1 amperden biraz yüksek olur, ama reg.ile de örneğin 1 ampere kadar hemen inebilir. 20 watt.lık panelden de net 1.17 amperi de tam almanız mümkün değil, çünkü bariyer (Şoki) diyottan geçerken bu diyot çok fazla ısınırsa (Amper değeri çok düşük olarak seçilmişse eğer) biraz kayıp olur,net 0.9-0.1 A arası net akımı aldığınızı farzetsek bile,yine en az 2 aküyü paralel bağlamanız şarttır. Çünkü tek aküde en fazla 0.7 A’in olması lazım,fazlası aküye zarar verip ısıtabilir,bu akülerin ömrünü çok kısaltabilir.Yani bu 2 akü paralelde şarttır, ama 3.cüyü bağlarsanız bu çok fazla olur,onu demek istemiştim,yazdığım bir önceki mesajımda. Yani bu aküler 3 tane olursa eğer boş (Şarjsız) yerleri çok fazla olur,şarjlı yerleri az olur,yani şarjsız kalırlar boş yere.

İki akülü (12 volt 7 amperli) 20 watt. reg.lü ve 20 watt. 1.17 A 17-18 volt max. çıkış değerli solar panel şimdilik sizin için oldukça uygundur,12 volt 15 watt lambanın sadece yakılması da gündüz güneşin yoğunluğuna bağlıdır, bulutta da normalde çok performanslı olmasa da yine şarj olacağını hep düşünürsek bu şarjla epeyce saatler boyunca yakar,bu seçimi elbetteki onaylıyorum. Ama sonraki sistemleri mutlaka sizin kendinizin seçmeniz de şartıyla. Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim dediginiz gibi akü leri paralel bagliyicam.
 
Ben ölçtüm bunu. İnverter girişinde 12 volt, 9 amper akım girerken, çalışan tek cihaz olan buzdolabının çektiği akım ise 0.35 amperdi.

Yani inverter aküden 9*12=108 watt güç emerken verdiği güç 0.35*220=77 watt. Verim ise yaklaşık 77/108=%71.30 olmaktadır.

Tommatech marka, 1500 watt, tam sinüs inverter. Ölçüm unit marka pensampermetre ve proskitt marka multimetre ile yapılmıştır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst