Solar Enerji Sistemi

xagama

Üye
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
22
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler. Dış aydınlatma sistemi kurucam ve bu sistemin içinde 13 tane led (7 Watt) ampül kullanıcam. Bu ışıkları Şebeke enerjisini kullanmadan yakmak istiyorum. Elimde 600 Watt tam sinüs inverter var. Güneş paneli olarak kaç Watt panel almalıyım? Akü olarak kaç amper akü almalıyım? Bu sistemler hakında fazla bilgim yok. O yüzden hem parayı boşuna harcamak istemiyorum hemde sistemin uzun yıllar çalışmasını istiyorum. (Not: Jel akü ilk etapta kullanmayı planlamıyorum ilerde sistemi geliştirmeyi planlarsam jel akü alırım.) Cevaplarınız için teşekkür ederim...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Fotosel roleye bağlı olarak çalışıcak, sadece geceleri yanacak.
 
yaklaşık 300-400 watt solar panel, 2 adet 12 volt 100 amper akü seri bağlı olacak 24 volt.
maksimum % 50 deşarz için akü kapasitesini 2 kat yazdım.
 
Çok güzel ama elimdeki inverter 12v ile çalışıyor.
 
panelleri 12v alırsın aküleri paralel bağlarsın pek bir şey farketmez. Kabloları biraz daha kalın tutmalısın.
invertörün pdf si linki varmı.
 
Pdf bilmiyorum ama markası Mexxsun 600w.
 
invertere baktım pek güven vermedi. Uzun süre kullanımda sorun çıkarabilir.
sistemine 12 volt 30 yada 40 amper solar regulatörde eklemelisin. aküleri şarz etmek için.
 
Merhaba,Sulu tip akü kullanacaksanız minimum (12saatlikk çalışmada) 160Ah akü kullanmalısınız.4*100w solar panel ve diğer akipmanlar işinizi görecektir.Panelleri paralel bağlanmalıdır.30A lik şarj kontrol ünitesi ile aküyü besleyebilirsiniz.Solar sisteminiz için 6mm2 lik kablo yeterli olacaktır.Bağlantılar için internetten bilgi edinebilirsiniz.Gel akü düşünürseniz 110Ah yeterli olacaktır.
 
Merhaba @yunusyasiryaman, güneş enerji sistemlerinde (GES) ya da yenilenebilir enerji sistemlerinde sizin güç ihtiyacınız temel veridir. 13x7Watt led ampul=91Watt, mevsime göre gecelerin uzun olduğu zamanlar düşünülünce 15 saat gibi bir rakamla çarpıldığında ise günlük ihtiyaç 91watt x 15 saat = 1365 watt-saat edecektir. Bu değeri bulunduğunuz bölgenin güneşlenme süresine bölerseniz saatte üretmeniz gereken gücü, dolaysıyla gerekli panel kapasitesini bulmuş olursunuz. Mevsimine göre 5, 7 saat ortalama güneşlenme olsa ve bunu kötüye göre tasarlasak, toplam 270 Wh'lık panel gerekecektir. Buna yüzde 30-40 da kayıpları eklersen 400Wh'lık panel gerekecektir diyebiliriz. Sisteminiz 12 volt olduğundan 12 voltluk en büyük panel 190Wh olduğundan iki adet panel satın alıp paralel bağlantı yapmalısınız.
Akü hesabı için ise sulu aküleri hiç tavsiye etmiyorum, boşuna iki masraf yapmaktansa başta jel akü almak daha mantıklıdır. Çünkü yeterli kapasitede almazsanız sulu aküler aşırı/fazla deşarja dayanmazlar. Hesabı şöyledir; Güç (watt) = Gerilim (volt) x Akım (amper) => 1365=12 x Akım => Akım = 113 Ah. Sulu aküde kararlıysanız en az iki katını almalısınız. Jel aküde ise yüzde 70-80'ine kadar deşarj edebilirsiniz. Ne kadar az deşarj o kadar uzun ömür olacağını akılda tutmakta fayda var. Kapalı günleri ve derin deşarjı da düşünerek şahsen 2 x 100Ah akü öneririm. Bütçe sorunu varsa 2 x 80-70Ah de olabilir, bu durumda işler biraz ucu ucuna olmuş olur.
Geceleyin 100Wh civarı tüketiminiz için 150-200watt'lık invertör de yeterli gelir.

Bu hesaplamalar genelde teoriktir! İnvertör kayıplarını, kablo kayıplarını da hesaba katmak gerekiyor.

Kendim ışıklandırma, telefon şarjı ve 1-2 saat kadar bilgisayar şarjı için 60Ah LiFePO4 akümü 12V 190Wh tek bir panelle besliyorum. Bahsettiğiniz invertörün 300Watt'lığını sadece bilgisayar şarjı için kullanıyorum. Çünkü invertörün kayıplarına heba edecek kadar kapasitem yok. Aydınlatmada ise 12volt'luk led ampuller kullanıyorum. Yani invertörü gerektiğinde devreye alıyorum. Siz de ampulleri 12 volt olarak seçerseniz invertörsüz kullanabilirsiniz ama bu defa da kablolamanın sağlam, yeterli kalınlıkta olması gerekir. Mesafe uzunsa voltaj düşümü oluşur.

Kolaylıklar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,601
Son üye
AlienInc

Yeni konular

Geri
Üst