soft starter arızası

vermilon

Üye
Katılım
29 Haz 2007
Mesajlar
37
Puanları
1
Merhaba
siemens sirius 3RW4457-6BC44 500kW soft starter kullanıyoruz. 9 ay kadar önce bağlı olduğu motor rulman dağılmasından dolayı motor sargıları yanmış.rotor statöre sürtmüş ve bir kısa devre yapmış olması mümkün(olay olduğunda ben henüz işe başlamamıştım.). yeni motor geldi ve bağlantıları yaptık ve çalışmadı. soft starterin giriş çıkış arası dirençleri ölçtüğümde: L1=2 kOhm, L2=4kOhm, L3=10kOhm olduğunu gördüm ve softstarlerin tristörlerinin arızalı olduğunu düşünmekteyim. Çünkü ölçtüğüm dirençlerin Megaohm kadar büyük olması gerektiğini duymuştum. ayrıca MCC panosunda softstarterden önce hızlı özellikte bıçaklı sigortalar var ve zarar görmemiş.
sorum şu; yaptığım arıza tespiti doğrumudur? hızlı bıçaklı sigortalar starteri koruma amaçlı konulduğundan neden tristörlerini yaktı, korumadı?
birde konu ile ilgili soft starterin neden yandığı hakkında benden rapor isteniyor. neden yandığı hakkında ne diyebilirim?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
merhaba;

girişindeki sigortaların soft starteri mkoruması gerekirdi. Sigortaların gR tip hızlı açan sigora olması gerekiyor. gR tip sigrotalar yarı iletlken sigortaları olarak geçer. gL/gG sigorta kullanılmışsa yanlı yapılmıştır. Bunlar yavaş açar. manueline bakarsanız sigorta değerlerini veriyor. Dirençlerin farklı olması tristörlerin arızalı olduğu hakkında fikir veriyor.

iyi çalışmalar
 
sigorta SITOR 3NE1435-2 gS tip. uygun seçilmiş fakat sigortalarda sorun yok. neden koru(ya)mamış olabilir?
 
Unutulmamalı ki sigortalar aşırı akımlardan korunmak içindir. Tristörlerin ise başbelası aşırı gerilimdir (delinme gerilimi). Sizin arızanızda (rotor-stator sürtünmesi) motorda oluşabilecek aşırı gerilim rahatlıkla tristörleri delmiş olabilir. Ancak söylediğiniz direnç değerleri hiç de küçük değerler değil. Tristör tamamen delinmiş ve sürekli iletime geçmiş olsaydı giriş- çıkış arasını 0.2, 0.3 ohm gibi küçük değerler okumanız gerekirdi. Tristörlerden tamamen emin olmak istiyorsanız soft-starterı açıp direk tristör uçlarından ölçüm yapmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.
 
oluşan aşırı gerilimin sebebi tristör bobinlere seri bağlandığından ve sargıların direnci azaldığından üzerinde düşen gerilimde azalacağından tristörlerin üzerine Utoplam-Usargı=Utristör dan dolayı normalden fazla bir gerilim düşer ve buda tristörün delinmesine sebebiyet verir.
Doğrumudur? böyle mi açıklarız aşırı gerilimi??
 
başka yerlerden edindiğim bilgilere göre aşırı gerilimden dolayı yanma ihtimali zayıf. aşırı gerilim oluşması için başka etkenler var. ben softstarterin motor yandığı zaman tristörlerinin zarar gördüğünü düşünmekteyim. motor yanmasının sebebide rulman dağılmasına bağlı olarak sargıların yanması. bu arıza şekliyle aşırı gerilim oluşmayacağını düşünmekteyim. geriye sanırım aşırı akım veya kısa devre kalıyor. bu tespit doğrumudur.?
bu arada şunuda eklemek istiyorum motorun çalışma saati yaklaşık 2000saat.
 
TRİSTÖRLER aşırı akımdan da zarar görebilir. İnternette yaptığım araştırmada sigortalrın SCRleri korumak için hızlı seçilmesi gerektiği belirtiliyor. Zaten SCRleri korumayacaksa ultra rapid (çok hızlı) sigortayı niye seçesin? Normal motorlarda olduğu gibi gL/gG sigorta takar işini görürdün.
 
malum softstarteri siemens servise götürdüm. yaptıkları ölçümlerde 3 tristöründe iç dirençlerinin çok düşük olduğunu, tristörlerin delindiğini ve değişmesi gerektiğini söylediler. Ayrıca tristörün delinmesinin sebebi motorun yanmasıyla bir alakası olduğunu düşünmediklerini anlık aşırı gerilimlerin sebebiyet verdiklerini söyledi.
tesisimizde bu 500kW lık motorlardan 12 adet var ve bunların 4 ü FC, 8 i SS. pano ile mesafeleri ortalama 50m. fc lerin kabloları blandajlı, ss ların blendajsız. bunların kabloları aynı güzergahtan geçmekte. siemensteki yetkili kablolarda oluşan manyetik alanların diğer kablolarıda etkilemesinden dolayı anlık aşırı gerilimler oluştuğunu, kendiside daha önce bizim tesise gelip bir motorun enerjisini kompaktan kesip kablosunu sökmeye çalışırken elektrik çarptığını söyledi. tabi buyuk bir gerilim yoktur ama bir çarpılma hissettiğini söyledi. buda gösteriyorki diğer kablolardan dolayı o kabloda gerilim oluşuyor dedi.
ben açtığım konu ile ilgili gelinen noktayı bildirmek istedim. ayrıca yorumlarınızı bekliyorum.
 
arkadaşlar yukardakı yorumları okudum.Siemensin soft start cihazı tek başına satılsada cok verimli değil hemen hemen hiç bir koruması yoktur.
bunun yardımcı ekipmanları var.mesela softstarterın yanında sımocode diye bir urununu alacaksınız urunun yanıda ilave olarak gerilim,akım koruma modulu,sıcaklık modulu,asırı akım trafosu,vb.
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst