soğutma performansı nasıl artırılır??

Servishane

Üye
Katılım
1 Ocak 2014
Mesajlar
10
Puanları
1
Herkese hayırlı günler,

Ustalarım dondurma dolaplarıyla ilgilenen bir firmayız. bu dolapların soğutma değerleri -27 civarında. fakat havalar sıcak oldugu zamanlarda bazı dolaplarda en üstte kalan dondurmalar yumuşama yapıyor. örneğin 400 litrelik cam sürgülü uğur derin dondurucuda alt kısımda derece -27 iken üst katmanda -15- 18 arası bir değer gösteriyor buda en üsttekilerin bir kısmının yumuşamasına neden oluyor.

Bu cihazda Embraco NEK2130GK - 404 gazlı 190 gr. kapasiteli bir sogutma ekipmanı kullanılmış. bu dolabın içindeki sogutma performansını artırabilmek için alt tarafı -40 lara üst tarafı -25 lere cıkarabilmem için nasıl bir sistem değişikliği gerekiyor.

*termostatı kısa devre ettiğin zaman dahi -27 , -17 dereceği geçmiyor.

yardımcı olursanız sevinirim..
 

Ekli dosyalar

  • 6P40L9.jpg
    6P40L9.jpg
    273.4 KB · Görüntüleme: 8
  • GRqlO3.jpg
    GRqlO3.jpg
    307.9 KB · Görüntüleme: 11
  • y5yXrN.jpg
    y5yXrN.jpg
    259.3 KB · Görüntüleme: 8
  • z5Wb74.jpg
    z5Wb74.jpg
    208.6 KB · Görüntüleme: 9
Brincisi soğutucunun kapasitesi ne kadar ise o kadar soğutabilirsin. Bu durumda anca tasarruf etme yolu açık gibi görünüyor. Buz dolabının kapağı sürekli açıp kapatıldığından içindeki soğuk hava çok çabuk etkilenir. Emin olmamakla birlikte dolabın üstüne bir soğuk hava perdesi yapmak bana mantıklı geliyor. Yalnız üflediği soğuk havayı (onda da soğutucu olacak ) tekrar besleme hattına geri verirsen bir nebze ısı kazanımını engelleyebilirsin. Bu ne nispetde olur bilmiyorum, denemek lazım. Kaybedilen ısı çok ise kazanımı da hızlı olacaktır. Maruz kaldığı ortam ısısını kontrol altına alırsanız düzelebilir. Ayrıca soğutucu her açıldığında içindeki genleşmiş havanın acilen dışarı atılması yada bir seperatörden geçirilerek (havanın şoklanarak soğutulması) tekrar ortama verilmesi gerekir. Malzemelerin ısı kazanması engelleyemezsin ama ortam havasını speküle ederek aşırı ivmelenmesinin önüne geçebilirsin.
 
Elinizdeki kompresorun transfer edecegi isi yani kalori limitine gelmissiniz. Termostati kisa devre ederek.

Burada yapilabilecek en optimim cozum kompresor degisimi ile daha yuksek kalori transfer etmek. Tabiki buda evaporator borularinin degisimi uzamasi yada capinin artmasi demektir.

Yani komple degisim gereklidir.

Ikinci bir verim arttirma yontemi var ama istediginiz sicakliklara inebileceginizi dusunmuyorum. Nasil derseniz kondenserinizin isi transferini arttirirsaniz evaporatorunuzden alacaginiz isida artacaktir. Yani atiyorum kondenseriniz dis ortam sicakligina isi atmaktadir bu sicakligi dusurmeniz isi transfer verimini arttirir. Ama kac derece olacagini soyleyemem.

Not eskiden buz makinalarinda hava sogutmali kondenserli modelleri kondenseri kullanilamaz hale geldigi icin su sogutmaliya dondurdugumuzde hem verim artisi hemde daha kisa surede buz uretmesini saglamistik.

@seagate hosgeldiniz demek istiyorum.

Kolay gelsin.
 
önceleikle bilgi paylaşımlarınız için teşekkürler. @serkan_48 kompresör değişimi derken mesela bunun yerine hangi kompresör olabilir. kalori olarak değelendirirseniz eğer, bir üst soğukluga ulaşabileceğim model ne gibi gorunuyor.
 
Açıkçası bu tip soğutuculara bakmadığım için şu urunu tavsiye ederim diyemiyorum. Yine belirttiğim gibi sadece kompresor değişimi ile soğutmayı arttıramazsınız. Beraberinde evaporator kondenserin ve kılcalında değişmesi lazım.

şuda var dolabın üst ve altında bu kadar sıcaklık farkı olması iki durumun olasılığını gösteriyor.

1 dolabın içinde haddinden fazla ve sıkışık istifte mal urun var
2 dolabın üst kısmında ya ısıl kaçak yada izolasyon zaafiyeti var.
3 bir diğer durum cihazın dizaynında evaporator boruları üst kısımlardan dolaşmamış yada kompresore likit gelmemesi için donuş hattı üst kısımdan yapıldığı için son kısımlarda likit gezmediği için şok soğutma yapmıyor.
 
Hava perdesi mantığında günümüz dolaplarında fan var, ısıyı eşit başka deyişle homojen dağıtıyor bu sözü edilen dolapta var mı? Kapağın altından önünden perde görevi görecek şekilde tasarım değişikliği gerek. Ayrıca dolap yerleşimi mantıklı değil zira dolap derin dondurucu tip.
 
evet dolap derin dondurucu tip tahmin ediyorum dondurma dolabı gibi cam kapaklı sanıyorum yada üstten kapaklı bir model olabilir. Reyon tipi değilse üst kapak vardır. Reyon tipi ise o dolaptan istenilen sıcaklıklara inilmesi beklenemez. Kapak resimlerde görünmemiş olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,892
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst