Soğutma Kapasitelerine Göre Kompresör ve Soğutma Sistemlerinin Seçimi

Katılım
24 Haz 2009
Mesajlar
45
Puanları
1
Kapasite
(ton )​
0 - 10​
Paket sistemler, hermetik veya yarı hermetik pistonlu kompresörler.
10 - 50​
Salon tipi veya çatı tipi klima sistemleri, yarı hermetik veya açık tip pistonlu kompresörler.
50- 100​
Yarı hermetik veya açık tip kompresörler.
100 - 200​
Açık veya yarı hermetik pistonlu, vidalı veya santrifüj kompresörler.
200 -300​
Santrifüj kompresörler veya absorbsiyonlu sistemler.

Soğutma sistemi ve kompresörü seçiminde dikkat edilecek hususlar: İlk yatırım maliyeti, işletme maliyeti, sistemin soğutma etkinliği, Bakım onarım ve işletme kolaylığı, kapasite kontrolü (kompresörün çok sık devre dışı kalmasını engellemek için ), yedek parça ve süpervisyon hizmeti, gürültü Gerek iklimlendirme, gerek soğutma sisteminin seçimini somut bir örnekte inceleyelim. Örneğin dağınık bir alana yayılmış yapılardaki yatak birimleri ile farklı kullanım birimlerinden oluşan bir tatil köyünü ele alalım. Özellikle yatak birimlerinin iklimlendirilmesi için, çeşitli iklimlendirme sistemleri incelendiğinde aşağıdaki sistemler önerilebilir. a. Yapılardaki her bir yatak biriminde pencere tipi klima cihazı kullanılması. b. Split tip cihazlar ile 3 veya 4 yatak birimi hava şartlandırma cihazını aynı soğutma grubuna bağlayarak mahallerin soğutulması. c. Tüm sulu sistem yani; merkezi bir soğutma chillerin de üretilen soğuk suyun yatak birimlerinde yer alan fan coillere gönderilerek iklimlendirme prosesinin gerçekleştirilmesi. Projecinin bu üç seçenekten birini seçebilmesi için önce ' c ' şıkkında, hesaplanan soğutma yüküne uygun kompresör seçimi yapılmalıdır ( kompresör seçim kriterleri göz önüne alınarak ). Son adımda her üç şıkta yer alan sistemlerden hangisinin seçileceğine iklimlendirme seçim kriterleri ( estetik, yatırım maliyeti, işletme masrafı, işletme kolaylığı gibi ) göz önüne alınarak karar verilir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,918
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst