Soğutma eskiden nasıl oluyordu?

furkano

Üye
Katılım
6 Ara 2008
Mesajlar
131
Puanları
1
Yaş
39
aklıma soğutma ile ilgili bi soru takıldı araştırdım fakat fazla bilgi bulamdım bu önceki zamanlarda soğutma işi nasıl oluyordu yani mağara ya falan bırakılıyormuş gıdalar hani o kadar eskiyede gitmeylim :) elektrik ve soğutucuların icadına az kalan yıllarda nasıl oluyormuş bunu merak ediyorum daha fazla bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim herkese kolay gelsın ALLAH bereket versin
 
Benim hatırladığım rahmetli babannemin evinde çatıda telli dolap vardı. Oradan aşırırdım hep birşeyler. Soğutma yoktu ama yiyecekler doğal ve lezzetliydi :)
 
:) valla yetişemedim ben o dönemlere ve hatta varsa daha eskı donemlere ait sıstemler hakkında bilgi verirseniz daha iyi olur
 
eskiden hormon yoktu gıdalar daha uzun süreli dayanabiliyordu şimdi ise 5 günde herşey bozuluyor. et ler ise kuyularda saklanırmış toprak altında etrafdan duyduklarımız tabi bunlar ;)
 
karpuzu keserdin güneşte bekletirdin 1-2 dakika buz gibi olurdu.
su toprak testilerde olurdu. gıdalar ise çatının serin yerlerinde olurdu.
kolayı ayranı su dolu kovada bekletilirdi.
ve hatta kalıp buz satılırdı. yaz aylarında düğünlerde görürdük sabahın ilk saatlerinde omzunda kalıp buzla gelirlerdi.
 
bu konu hakkında başka bilgisi olan varsa yine beklıyorum bu arada bunları araştırıken yeni fakat pahalı bi soğutma sistemi yapılmış ses dalgalarını enerjıye çevirip acayip bi soğutma yapıyor gecen tv de izleme fırsatımda olmuştu muhteşem bir sey bakalım eskılerden ne çıkacak :)
 
karpuzu keserdin güneşte bekletirdin 1-2 dakika buz gibi olurdu.
su toprak testilerde olurdu. gıdalar ise çatının serin yerlerinde olurdu.
kolayı ayranı su dolu kovada bekletilirdi.
ve hatta kalıp buz satılırdı. yaz aylarında düğünlerde görürdük sabahın ilk saatlerinde omzunda kalıp buzla gelirlerdi.

:D:D:D

Karpuzu kesince güneşte halen soğuyor merak etme :)

Bir soğutma yöntemi de toprağa gömmeydi. Büyük su kaplarını toprağa gömerek suyun sürekli soğuk tutulduğunu bizzat yaşayarak biliyorum.
 
Karpuzu kesince güneşte halen soğuyor merak etme :)
:)


Eğer derin dondurucu hep varolmuş olsaydı, turşu ve diğer salamuralar, sucuk-salam, reçel vb. hiç yapılmamış olacaktı belki de.Eskilerin çözümü bunlar olmuş.
 
cocukluğumuz zamanında dondurmacılar seyyardı bütün gün dolaşırlar sokakta o dondurma ona rağmen buz gibiydi dişlerimiz donardı salamura yaparlardı tuz+buz=-20 derece mesela.bizim evimizde ozamanlar kelvinatör amonyaklı dolap vardı
 
ben çocukken komşumuz bir dondurmacıydı kışın yağan karları kazdıkları dev gibi
bir çukura tepelemesine doldururlardı ve üzerini samanla örterlerdi.yaz gelince
ısıdan ve ağırlıktan o karlar buza dönüşürdü.tüm mahaledeki herkes eline bir çaydanlık ve kaşık alıp buz ihtiyacını bu tepeden karşılardı.dondurmacıda dondurma ve limonatasını bu karımsı buzla soğuturdu ve neredeyse tüm yaz o tepe yeterdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,563
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst