Soğuk Oda Kompresör Arızası

melonn

Üye
Katılım
15 Eki 2011
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba arkadaşlar bizim fabrikada -8 derece soğuk oda var.kompresörde 2 haftadır bi sorun var ne yaptıysak sorunu bulamadık.sorun kompresör bi türlü soğuk odayı -8 dereceye çekmiyor.bi -3 oluyor bi 2 derece oluyor.kompresörde 404 gazı var.gazını topladık sıfırdan yeni gaz bastık.görünürde her şey normal alçak basıncı 1.7 bar yüksek basınç 18 bar.selenoyit valf normal çalışıyor ama bi türlü -8 dereceye çekemiyor. Bu kompresörde ne gibi bir sorun olabilir.kompresör 380 volt ile çalışıyor.hava soğutmalı bi kompresör.bilgisi olan arkadaşlar varsa bilgisini paylaşırlarsa memnun kalırım.yeşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Dostum sorunun kompresör oldugunu sanmıyorum.

Soğuk odalar bazen çok nazlı davranabilirler. Gaz döngüsünde kısılma akış zorlugu oldugunda hemen istenilen sıcaklıkta yükselmeler meydana gelir ve sogutmama şikayeti alınır. Kompresöründe bişey oldugunu sanmıyorum. Gaz evresinde yada defrostunda sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Evaporatörünüz buzlanıyor ve bu buz çözülüyormu bunu kontrol edin. Gaz basıncını şu an söyleyemiyorum basınç cetveline yada psikometrik diyagrama bakmam lazım. Ama olabilecek sorunlar gaz eksikliği dryer tıkanması veya genleşme valfi hatasından dolayı soğutmanız düşüktür büyük ihtimal..

Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Not : gaz cinsine göre olabilecek basınçları cetvele baktıktan sonra söyleyebilirim.
 
Kompresörde bi sorun olmamalı çünkü -3 görebiliyo diyosun
Expacion valf kontrol et
Evapta buzlanma war mı kontrol et warsa güzelce yıka
Odada İzolasyon problemi olabilir mi? kontrol et
ayrıntılar seni çözüme götürecektir...
 
Gaz eksikliği kadar gaz fazlasıda soğutmama nedenidir.Fazla gaz yüklendiğinde aşırı karlanma ve az soğutmaya neden olur.
 
Değerli meslektaşım bence en temelden başlamak lazım.
kompresör soğutma kapasitesi oda soğutma yükünü karşılıyormu ???
 
Selamlar,
R404A gazının Dew ve Buble pontleri hatırladığım kadarı ile birbirine çok yakın olmalı. Ve verdiğin bilgiye göre 1.7 bar suction basıncı ve 18 bar discharge basıncını okuyorsun. Bu durumda cihazın -34C evaporasyon ve 40C kondanzasyon gibi çalışıyor.
Bu veriler eğer oda -3 C iken kaydedlmiş ise;
1-Oda sıcaklığı ile evaporasyon arası sıcaklığın çok açık. Bu değer set sıcaklığında 5-8 K olmalı. Sen sete 5 derece kala 32 K ile çalışıyorsun.
2-Eğer bahsi geçen yer İstanbu'da ise hava dışarıda 38-39 derece iken sen 40C kondanzasyonda çalışıyorsun. Bu da neredeyse imkansız.

Önerim:
-Diğer arkadaşlarımında dediği gibi evaporatörünü kontrol et buzlanma olasılığı çok yüksek,
-Eğer buzlanma yok ise Google'da R404A PT Chart olarak arama yap ve basınç sıcaklık tablosunu indir. Bu tablodan manifoltunda okuduğun basıncın karşılığıı olan sıcaklığı kaydet ve evaparatörün çıkışındaki kalın boru yüzeyinden ölçüm yap. Bu yaptığın ölçüm süper heat ölçümü olacak. Oda set değerinde iken 7-10 C, sete 5-6 C yakınsan 13-14 C çıkabilir. Ama 30-40 gibi br sonuç buluyorsan süper heat çok yüksek demektir. Bunun yanında tabi çok az olan süperheat değeri de sorun demektir.
Hesaplama yöntemin: Evaporasyon basıncı 1.7 Bar ise Karşı gelen buharlaşma sıcaklığın -34C demektir. Borudan aldığın ölçümde ise -22 derece ölçüm alıyor isen: (-34)-(-22)= 12 C şeklinde olacaktır.
Eğer süper heatin 8C'nin altında kalıyor ise evaparatöründen geçen hava miktarında sorun var demektir. Fan,Buzlanma ya da hava akımını etkileyen başka bir durum. Bunları da gözden geçirmeni tavsiye ederim.

-Eğer buraya kadar her şey normal ise likit hattında bulunan gözetleme camını kontrol et. Sıvı akışkan içinde hava kabarcığı gibi bir durum gözlemliyormusun? Eğer böyle br durum var ise gazın da eksik demektir.

-Bu arada sorun buzlanma ise Defrost süresini ve defrost sonu sıcaklıklarını arttır. Defrost sonunda bir de bekleme süresi ver ki su süzülebilsin. (Aklımda iken yazayım dedim)

Eğer sorunu düzeltemezsen buraya edindiğin tecrübeleri yaz, bizlerde yorum yapmaya çalışırız.
 
Sevgili arkadaşım defrost sistemi takılı kalmış olabilir bu sorun kalitesiz kondaktör kullanmakla alakalı bu tür arızalarda yüzlerce bu sorunla karşılaştım saygılar
 
kaliteli kondaktör önerde milletin işine yarasın.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst