SMPS Seri Bağlantı Problemi

Katılım
14 Kas 2018
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba arkadaşlar. Aranıza yeni katıldım. Daha doğrusu uzun yıllardır merakımı pratiğe dökemediğim ama şu sıralar vakit bularak ilgi duyduğum temel elektronik üzerine yoğunlaştım. Bence herkesin başlangıçta bilmesi gereken güç kaynakları hakkında devreleri ve elemanları inceliyorum şu sıralar.

Bir ihtiyacı karşılamak için 24 v güç kaynağına ihtiyaç duydum. Hilti marka şarjlı vidalamanın 22.2 v aküsünü şarj etmek için kullanacağım. Akünün içinde BMS devresi var. Bu sebeple 24v bağlasam sıkıntı olmaz diye tahmin ediyorum. Elimdeki malzemeleri incelerken 1.5amp lik iki tane SMPS güç kaynağı buldum. fii tarihinden kalma ama düzgün çalışıyorlar. bunları söküp bir kutu içine devreleri yerleştirip diyotlarla birbirine seri bağladım. Uçlarından ölçüm yapınca 24v değer alıyorum. Sorun oto lambası bağlayınca kendini gösterdi. Bağlantıyı (A - B veya B - A) değiştirsem de yük binince illa birisi korumaya giriyor. Ölçünce en fazla 3-4v'a kadar yükselip sıfıra düşüyor. Yani uçlarından 12-16v arası voltaj dalgalanıyor, lamba kısık-yüksek yanıp sönüyor. Tahminim SMPS devrelerdeki koruma elemanları sebebiyle oluyor ama bir türlü hangisinden kaynaklandığını bulamadım. Araştırınca balans resistor kavramı çıktı karşıma ama 3-4k ohm'luk birkaç tane direnci korumaya girene yük olarak bağlasam da sorun çözülmedi. Ha bir de diyotlardan bahsetmedim. İlk olarak devreler arası bir diyot ekledim, olmadı. Sonrasında bir de ana çıkışın negatif ayağına da bit diyor ekledim geri besleme olur korumaya geçer diye ama o da işe yaramadı.

Acaba nerde hata yapıyorum, deneyimi olanlar bana yardımcı olabilir mi?

Teşekkürler.

HappySoldier
 
Geç oldu ama şimdi gördüm. Lamba gücü yüksek olduğundan korumaya geçiyor. Bataryadan geri dönüş olmaması için seri bir diyot yeterli.
Katıldığı gün soru soranlar cevabını aldığında bir daha (bazen veya genellikle) dönmüyorlar sizde öyle olmayın.
 
İnanın yıllardır takip ettiğim forumlardan birisidir burası. Cevap içinde teşekkür ederim. Aklımda bir çok mini hobi projesi var ve burası en güvendiğim forumların başında geliyor ki bence burası bilgi seviyesi ve ilgisi yüksek insanların bulunduğu yerlerin başında geliyor. İnşallah bende faydalı olrum insanlara :)
 
İnşallah. Aramıza hoş geldin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,160
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst