Smps devre yardım

barsbaris

Üye
Katılım
23 Mar 2020
Mesajlar
56
Puanları
1
Yaş
30
İyi günler bir smps devresi olsun diyrlimki 40-80 v atalığınfa çıkıştan sabit 12v üretsin.Trafodan sabit bir gerilim çıkarmak için frekans ile oynayıp sabitliyor gerilimi.Peki sorum şu girişten gelen gerilime göre frekansı nasıl değiştiriyor.Bilen varsa yardımcı olabilir mi ?
Düzgün bir bilgi yok ya da düzgün ataştıramadım galiba bulamadım bir şey .
 
Merhabalar,

1- sabit gerilim için frekansla oynamıyor. PWM sinyalinin duty oranı ile oynuyor. Buda çıkış gerilimini değişken yüklerde sabit kalmasını sağlıyor.

2- Girişten gelen gerilime göre değil çıkıştaki gerilimden feedback alıyor. Çıkış gerilimi düşerse duty oranını arttırıyor. Çıkış gerilimi yüksek ise duty oranını azaltarak çıkışı sabit tutuyor. Yani olay girişten değil çıkıştan geri bilgi alınarak yapılıyor. Bazı uygulamalarda giriş gerilimi uygun değerlerde olup olmadığıda kontrol ediliyor olabilir. Bu konu ayrı bir konu.
 
Çok sagolum cevabınız için çok teşekkürler.Ayrıca merak ettiğim konu transistör yoluyla geri besleme yapılıyor fakat bunu nasıl yapıyor.Kendi düşüncem bilmiyorum doğru mudur şimdi çıkışta diyelimki istenilen değer 12v.Oraya bir 12v ile çalışan bir transistör koyup eğer çıkış gerilimi düşerse transistör iletime geçemeyip geribesleme yapmayacak pwm üretici entegreye geri besleme gelmediği sürede 1 olmaya devam edecek ve çıkış gerilimi tekrar 12v a çekilince devre yine geri besleme verecek.Fakat eğerki devreden gelen gerilim 12v un üzerindeyse transistör yine aynı geribeslemeyi vereceğinden yani 12v beslemeyle 13 volt beslemede de transistör iletime geçeceğinden bu gerilimi nasıl tekrar 12v a düşürüyor?
İnşallah anlatabilmişimdir.Ben böyle olduğunu düşündüm.Cevaplarsanız sevinirim.
 
Transistörle yapılan bir geri besleme görmedim.

TL431 ile yapılan geribesleme devreleri var. Bu ayarlı zener gibi bir parça. Bize sabit bir referans gerilimi sağlıyor. Genelde optokuplorle çalışır. Optokuplorun ledini yakar. Opto iletime geçince pwm ureten entegre pwm i yukseltmeyi durdurur. Denge konumuna gelir.

Az karışık bir durum.
 
MErhaba, buck converter / step down devrelerin çalışmasını araştırın. İlginizi çekerse hem düşürücü hem arttırıcı devrelere de bakın sonrasında.
 
adamın biri “kurban” mevzuunu anlatıyormuş: "çocuğu olmayan hazreti davut, allah'a dua etmiş, 'ya rabbi bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim' demiş. dua tutmuş, davut, kızının adını ayşe koymuş, gel zaman git zaman, çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş, hazreti davut kızı yatırmış, tam boğazını kesip kurban edecekken, azrail, gökten bir keçiyle çıkagelmiş, 'kızı bırak, al bu keçiyi kurban et' demiş"!
dinleyenlerden biri dayanamamış:
"yahu bunun neresini düzelteyim; hz. davut değil hz. ibrahim; kız değil erkek; ayşe değil ismail; azrail değil cebrail; keçi değil, koç"!
 
Tamamdır cevaplarınız için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst