Smps arıza

Geçmiş olsun başkası gelmeden sorularimi siralayayim:p:D, yanan cihazı açtınız mi resimlediniz mi hangi elemanlar gitmiş veya supheliydi? Bunları bilirsek çözümü aramak kolaylaşır.

Bir de smps güç kaynakları her tür yüksek akımlı motorlar için uygun değil. Bunu aküsü biten şarjlı vidalamari smps ile beslemek istediğimizde görüyoruz.
 
Halen inananmıyorum kendime, O güç kaynağını 20 yıldır kullanıyordum ve tamir etmek yerine çöpe attım.
Ondan sonra iflah olmadım zaten. Hazır çin üretimi dijital kontrollü en ucuzundan bir lab güç kaynağı aldım. 2amper vaat etmesine karşın, Üzerindeki trafo ve transistör, 1 amperi zor veriyordu. Transistör ü çift 3055 ile değiştirdim Bu sefer de trafonun gücü yetmedi.
Sahi o ikinci paragraftaki Yazdığınız aküsü biten, şarjlı vidalama lardaki SMPS ler niye çalışmıyor Acaba?
Ben de merak ettim.
 
Demeraj akımı, motoru çalıştırmak için ihtiyaç duyulan akımdır, bazen çalışması için gerekli akımın yanlış bilgi vermeyeyim 3-4 katı yüksek olabiliyor. (Abartılı) Örnek vermek gerekirse, şu güçlü adam yarismalarinda adam bir tırı veya uçağı çeker ya, işte duran o tonlarca ağırlıktaki aracı hareket ettirebilmek için sarfettiği güçtür, hareket sonrası harcadığı güç daha azdır devinimi daim ettirmesi yeterlidir.

EMK dan motoru koruyacak konuları araştırırken bildiğimiz cevap geldi :).
https://en.cosel.co.jp/technical/qanda/a0011.html

Motorlu oyuncaklar açtığımızda görmüşsünüzdür, kutuplar arası ve her kutuptan motor gövdesine birer kond bağlıdır, bu da ise yarıyor. Diğerleri mov, tvs, ferrit halkalar, zener vb.

Bulduğum diğer kaynaklar;
https://www.4qd.co.uk/docs/motor-noise-suppression/
https://www.embedded.com/electronics-blogs/without-a-paddle/4443026/Back-EMF-and-snubber
https://www.analogictips.com/faq-transient-voltage-suppression-diode/
https://www.elesa.com/en/CatalogoDatiTecniciUS/inductive-load
motor-protection-600x337.jpg

snubber_d_1.jpg
 
Smps i 14volt üzerine ayarladığımda Osiloskop ta, 16mhz lik 20uv genliğinde ripple lar ölçtüm. Bu ripple boşta iken var ve 100ohm yükte bile yokoluyordu. Olsun sinek küçükte olsa, mide bulandırır deyip çıkışa yine paralel 100nf bağlayınca şükür bu ripple da gitti.
Ama endüktif yük (motor gibi) konusunda tek çarenin seri diyot olduğuna eminim artık. Gerçi motor için değil, lab için kullanacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,611
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst