Sizce Yildirim Depolanır mı?

arkadaşlar elektrikğin depolanması diye bir olay şu anki teknoloji ile inkansızdır . yani yıldırımda bir elektriktir. depolanabilseydi zaten jeneratör kullanmazdık.bazı arkadaşlar kondansatörü depolayıcı gibi düşünüyorlar ama yanlış. elektrikte şu an en büyük problemlerden biri depolama problemidir.tüm santrallerde üretilen elektrik harcanacağı kadar üretir.üretilen=tüketilen :eek:
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba arkadaşlar öncelikle soru gerçekten çok iyi ama bu kadar büyük bir gücü elinizde tutmanızın imkanı yok yani bildiğim kadarıyla en ufak bir yıldırım 1.000.000 voltu aşmaktadır. Ama gelişen günümüz teknolojisi ile yinede bu kadar büyük bir gücü hapsetmenin olanağı yok çünkü bunu habsedecek bir kondansatör üretilmedi (Yani şu anki teknoloji ile mümkün değil) Kondasatore hapsetmeye çalışılsa bile olaki bunu başardılar çok uzun süre voltaj onun içinde hiç kayıpsız kalamaz bunu herkez bilir. Yanlızca şunu öneri olarak verebilirim bu işi belki şu şekilde yapabilirler çok yüksek voltajı (yıldırımı) kondasatör ve trafo yardımıyla milyonlarca boş aküyü şarj etmeye çalışarak yapılabilir. Hesablara göre yapılan trafonun gücünün çok üstüne çıkmaya başladığı anda toprağa verilerek trafonun patlaması engellenebilir..... ;D saygılarımla
 
arkadaslar yıdırımdan acıg cıkan enerjinin depolanabilmesi muhakkak ki dusunulmustur. hatta derslerimzde bizim hocamızda depolanmasının son derece faydalı olabilecegini soylemis fakat su an mumkun olmadıgını belirtmişti. tam olarak nedenini bilmiyorum. ama acıga cıkan enerji oldukca buyuktur yıldırım akımının etkin degeri 80 kA e kadar ulasır fakat cogunlukla 20 kA seviyesinin altında gerceklesirr. meydana gelen potansiyel farkıda megawatlar seviyesindedir. acıga cıkan gucun buyuklugu supjhesizidr ve bir kac enerji santralının gucune eşit sayılabilir. ama dedigim gibi belki bu buyukluklerden dolayı yıldırımı depolamak su an icin mumkun deildir.
 
arkadaşlar ben üniversitede iken hocamız sınıfta bundan bahsetmişti bu konuda pek bilgim yok ama o gün vardığımız kesin kanı bu işin maliyetinin kazancından daha fazla olduğuydu. şu bir gerçekki yıldırımı depolamak için cok ii bir tesis ve ileri bir teknoloji gerekli. yukarda da bahsedildiği gibi bunun yerine sürekli üretim yapabilecek sistemler kurmak daha mantıklı.benim şahsi fikrim ise yıldırım taşıyan bulutlardan enerjiyi almak daha mantıklı. belkide daha ucuza mal olur.cünkü yıldırımın düşmesi 1 saniyelik bir olay ve bu kısacık zaman içerisinde hata yapmak yüksek bir ihtimal ama buluttan bu enerjiyi almak daha kolay ve ucuz olabilir.
 
Arkadaşlar, bu işin ziyadesiyle zor olması bir gerçek olmakla beraber, bence imkansız da değil...

Gelişen teknoloji ile enerji depolama sistemleri de hızla ilerliyor. Yüksek teknolojiye bakarsanız, karbon nanotüplerle yapılan yeni nesil kapasitörler (süperkapasitör, supercapacitor veya ultracapacitor olarak da geçiyor) teknolojide kullanılmaya başlanmış, hibrit araçlarda özellikle bu yaygın bir hale gelmiştir. An itibariyle bildiğim kadarıyla en yüksek 1600F'lık kapasitörler üretilmiş durumda, hatta Çin'de bir hibrit otobüsü sadece kapasitörleri şarj etme yöntemiyle yürütme çalışmaları devam etmekte. Diyeceğim o ki, çok yüksek voltajlarda ve dengesiz bir özelliğe sahip olan yıldırımların kontrolü de teknoloji sayesinde -bence- bir zaman mümkün olacaktır.
 
Bence doğal kaynakların bitmesiyle insanlık bunu bi şekilde depo edecek çünkü mecbur kalacak başka çaremiz yok zorda kalan insan her şeyi yapar
 
Aslinda tubitak yazisi okunursa bunun imkansiz olmadigi aciklaniyor burada yapilmasi gereken iki sey var ya yildirimdaki enerji miktarinin daha fazla oldugunu ispatlamak yada beklemek nasilda cok ne zaman ?
insanoglu bu elk ne zaman ihtiyac duyacak . Radyo aktif guc uzerinde yapilan arastirmalar belkide bimtez tukenmez enerji kaynaklari dunacak ama sanirim once likit yakit turevleri bitmeli . Havayla calisan araba yapsaniz bi 50 yil kendiniz binersiniz emin olun
 
kaç bin cigavatlık enerji tam değeri bile hesaplamamış biraz zoor ama ileriki tarihlerde mümkün olabilir
 
arkadaş yıldırımın depolanabilmesi için sizin ev büyüklüğünde bir kondanstör olması lazım.....
 
ama depo edilebilirse (dünyaya) 1000 yıl yeter miş diye bir söz duuydum ortalıklarda...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,280
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst