Sivas'taki bozuk süt ödüllü çıktı!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Tarım Bakanlığı'nın incelettiği okul sütleri, Sivas hariç temiz çıktı. 600 öğrencinin hastanelik olduğu Sivas'taki sütlerde mikrop bulununca Bakraç Süt kara listeye alındı. Bakraç Süt'ün sahibi İbrahim Emmioğlu'nun valilikten ödül aldığı ortaya çıktı.

Tarım Bakanlığı'nın incelettiği okul sütleri, Sivas hariç temiz çıktı. 600 öğrencinin hastanelik olduğu Sivas'taki sütlerde mikrop bulununca Bakraç Süt kara listeye alındı. Bakraç Süt'ün sahibi İbrahim Emmioğlu'nun valilikten ödül aldığı ortaya çıktı.

İstanbul- Sivas’taki bozuk süt ödüllü çıktı Okul Sütü Programı Ortak Bilim Kurulu, illerden toplanan örneklerin hiçbirinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığını açıkladı. Ancak sütlerin steril şartlarda hazırlanmadığı tespit edilen Sivas’taki Bakraç adlı firma, dağıtım zincirinden çıkarıldı...

Okullarda bedava süt dağıtımının daha ilk gününden itibaren 5 günde yaklaşık 3 bin çocuğun hastanelik olması, büyük skandal yarattı. Yetkililer olayın zehirlenme değil, laktoz hassasiyeti olduğunu açıkladı. Okul Sütü Programı Ortak Bilim Kurulu’nun tüm illerden topladığı süt örneklerini inceledikten sonra açıkladığı rapor da yetkililerin görüşünü destekleyerek dağıtılan sütleri akladı.

‘7.2 milyon kutu dağıttık’


Kurulun açıklamasında, 2 Mayıs 2012 tarihinde başlatılan program kapsamında günde yaklaşık 7.2 milyon kutu süt dağıtımının planlandığı hatırlatıldı ve şöyle denildi: “İlk günlerde çeşitli nedenlerle bazı öğrenciler rahatsızlanınca Sağlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlardan oluşan 2 ayrı kurul oluşturuldu.”

‘Bakteri toksini yok’

“Süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örnekleri alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutuldu. Bugüne kadar kadar örneklerin hiçbirisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (stafilokok enterotoksini) rastlanmadı.”

‘Sivas’takiler hariç’


Kurul, bir tek Sivas’ta dağıtılan sütlerde soruna rastladı. Açıklamada, fiziksel özellikleri uygun olmadığı bildirilen Sivas ili süt örneklerinin hem Sağlık Bakanlığı hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında incelendiği, hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksini ve diğer toksik maddeler yönünden hiçbir olumsuzluğa rastlanmadığı belirtildi fakat eklendi: “Sivas ili süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunması nedeniyle örnekler sterilize şartlarını sağlamadığından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu firmaya ait ürünlerin dağıtımı durdurulmuş ve bu firma dağıtım zincirinden çıkarılmıştır.”

‘Çocuklar zehirlenmedi’

Hastaneye başvuran çocuklarla ilişkili olarak da mevcut verilerin gıda zehirlenmesini düşündürmediği vurgulanan açıklamada, ancak Okul Sütü Programı’nın tüm aşamalarının dikkatlice ve titizlikle ileri incelemelerine devam edileceği bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Sonuç olarak, Türkiye’de süt tüketiminin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, Okul Sütü Programı sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde ve beslenme ile ilişkili muhtemel sağlık sorunlarının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Mevcut veriler ışığında, uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmemiştir.”

Bozuk süt ödüllü çıktı

Bakanlığın sterilize şartlarını sağlamadığı gerekçesiyle dağıtım zincirinden çıkarılan “Bakraç” marka sütün üreticisi Fimar Holding. Amasya’da üretim yapan Bakraç Süt, okul sütü programı kapsamında Sivas İli genelindeki okullara süt dağıtımı yapıyor. Daha çok mermer sektöründe bilinen Fimar Holding’in yan kuruluş olan Bakraç Süt, 2011 yılında günlük 50.000 litre olan süt işleme miktarını yüzde 60 attırarak 80.000 litreye çıkarmış. Firma süt dışında, yoğurt, ayran, tereyağ ve peynir de üretiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan ihale sonucuna göre İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Gülsan Gıda A.Ş-Mar Tüketim A.Ş- Mamsan Gıda A.Ş-Bakraç Süt ve Süt Ürünleri ortaklığındaki Yavuz Blok Bims İnşaat şirketi, litre birim fiyat 56 kuruştan ihaleyi aldı. 200 ml’lik süt 11.2 kuruşa mâl edildi. Buna göre, Sivas ili genelinde günlük 9.536 lira ederinde süt dağıtıldı. Sütler ilçelere aylık, şehir merkezindeki okullara ise haftalık olarak teslim edildi. Bakraç Süt’ün sahibi İbrahim Emmioğlu’nun valilikten ödül aldığı ortaya çıktı.

Dün de 51 çocuk


Yurt genelinde ‘Okul Sütü Projesi’ kapsamında dağıtılan sütten kaynaklanan rahatsızlanmalar sürüyor. Dün Isparta’nın Yalvaç ilçesinde 8, Çorum’da 18, İzmir’in Buca ilçesindeki Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu’nda 23, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda ise 2 öğrenci içtikleri sütten fenalaşıp hastanede tedavi altına alındı.

85.144


Uygulamanın ilk günü, Sivas il ve ilçelerde 503 ilköğretim okulunda, 85.144 öğrenciye süt dağıtıldı. Rahatsızlanmalar yaşanınca valilik, süt dağıtımını hemen durdurdu.


9 Mayıs 2012

Alıntıdır.Kaynak:

Cumhuriyet Portal
 
Bana kalırsa yaşanılan sıkıntının en büyük nedeni, Okulların Süt kutularını saklama veya bekletme koşulları, kutular muhtemelen soğuk ortamda değilde, sıcak ortamlarda bekletildiği için Sütler kesilme yapıyor bundan dolayıda çocuklar fenalaşıyor. Kesilen süt katılaşıp yoğurt kıvamını alıyor. Öncelikle okullara büfe tipi buzdolapları koymaları ve sütleri burada muhafaza edip dağıtmaları gerekiyor bence.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst