simetrisiz yüklerde kompanzasyon yardım ?

booze

Üye
Katılım
12 Ara 2006
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
simetrisiz yüklerde kompanzasyon yardım ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Simetrisiz yükten kasıt dengesiz yük olması gerekir. Üç fazlı sistemlerde her fazdan eşit yük çekilirse ( örnek 3 fazlı motor) simetrik yük dağılımı olur. Okul, Otel, Site, şehir... gibi fazlardan dengesiz yük çeken tesislerde yük dağılımı simetrik (dengeli) değildir.
Bu tip tesislerde 3 fazın akımını ayrı ayrı ölçüp bu şekilde kompanzasyon yapmak gerekir. Bu bölümde konu hakında yeterince bilgi bulabilirsiniz.
 
edremit kardeşe devam olarak, otomatik kompanzasyon zaten dengesiz yüklerde yapılır. Bulduğun kaynaklar zaten sana yeterli olacak bu durumda...
özet olarak dengesiz yüklerde 3 fazın akımı mümkün olduğunca dengelenmeye çalışılır. Reaktif güç kontrol rölesinin akım trafosu en yüksek akım çekilen yada en düşük akım çekilen faza değil ortalama değerdeki faza bağlanır.
tedaş zaten size belirli bir bölgede çalışmanıza müsade ettiğinden (endüktif 0.95-kapasitif 0.98)
bu bölgeyi tutturmak reaktif güç kontrol rölesinin görevi olur.
röle endüktifte %33 (tan fi=0.33), kapasitifte %20 (tan fi=0.20) oranlarını tutturursa mesele yoktur.
bu oranlar tesiste arıza yoksa ve kondansatör kapasiteleri doğru hesaplanmışsa kesin tutturulur.
arıza dediğimiz de genellikle kondansatörlerin bozulması yada kontaktörlerin kontak yapışması olur ki bunlar pens ampermetre ile rahatlıkla kontrol edilebilir.
görülüyor ki kompanzasyon o kadar zor bir konu değil.

kondansatör kapasiteleri nasıl belirlenir derseniz, günümüzde panolara konulan enerji analizatörleri( multimetre) ile bu rahatlıkla hesaplanabilir. Bu cihazla ölçüler kvar değeri kadar kondansatör size yeterli olacaktır.

yada sayaç değerlerine bakarsınız reaktif sayacın bir saatteki tüketimine bakarsanız size gerekecek kondansatör gücünü bulmuş olursunuz. Ancak burada bilmemiz gereken yüklerin her saatte eşit olmayacağıdır. Reaktif sayacın değerleri değişik saatlerde alınıp kondansatör kapasiteleri için bir saatlik kvar değeri hesaplanmalıdır.

zaman içinde kondansatör kapasiteleri yük artışı nedeni ile yeterli gelmezse reaktif güç kontrol rölesi sizi alarm ledi ile zaten uyaracaktır.

tabiki kompanzasyon ile ilgili daha pekçok detay bu forumda arkadaşlar tarafından yazılmış, bunların hepsini okumak bilgi hazinemizi dahada artıracaktır.
 
günümüzde dengesiz yükler için reaktif güç kontrol rölesi üretilmeye başlandı.entes in var mesela entes.com dan bulabilirsin

tabii diğer hesap işleri aynı yöntemle yani önce toplam kurulu güç ve bu güce uygun kondansatör hesabını yapıp dengesiz reaktif güç kontrol rölesini devreye bağlayacaksın
 
yardımcı olan arkadaşların hepsine teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst