Silikajel değiştirken dikkat edilecek Hususlar

yonzoglu

Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
148
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar merhaba trafomuzda daha 3 ay olmadan silikajelin rengi değişti bu normal midir.Kabın 3 cm kısmı koyulaştı ve bir hava alma deliğinden yukarı doğru da yol gibi koyulaşma var.Yer de rutubetde fazla bu arada.

Ayrıca yeni silikajeller geldi değiştirmemiz gerekiyor bu değişim yapılırken yapılacak prosedürler nelerdir acaba?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bulunduğunuz ortam çok rutubetli bile olsa,3 ayda renk değiştirmesi normal değil.Silikajel kabında,yeterli miktarda yağ olmadığından olmuş olabilir.Değiştirmek için:
1-Trafoyu enerjisiz bırakınız ( Riske girmeye gerek yok ),
2-Eski silikajel yerine,yenisini koyunuz,
3-Silikajel kabının altındaki yağ kabına,işaretli yere kadar ( işaret yoksa,silikajel kabının,yağa battığından emin olana kadar ) trafo yağı koyup,yerine sabitleyiniz.
 
öncelikler teşekkür ediyorum sayın fahri yetiş peki bilmediğimden soruyorum silikajeli koymam için kabını genleşme tankından ayrırmam lazım burda bir sıkıntı olurmu değiştiriken içeriyeye hava girmesini nasıl engelleyecem. Bide 3 ayda değişmesi norma l değil dediniz sizce ne gibi bir sorun olabilir.Birde bu trafolar devre alınmadan önce silikajel bağlı olmadan 6 ay dişarda durmuştu bu bir etken olabilir mi?
 
Fahri hocam, trafonun enerjisini kestikten sonra trafo ya yaklaşırken ,silikajele müdahale etmeden önce
yapmamız gereken başka şeyler var mı dikkat edeceğimiz...?
yani trafoda azda olsa gerilim kalıyor..gerçi normalde enerjili kısımlardan uzak durulacak ama yine de fazladan neler yapalım?
 
Enerji kesildikten sonra, önce yüksek geriim kontrol kalemi ile yg buşinglerinde gerilim olmadığı kontrol edin. Normal bir ölçü aletiyle de ag buşinglerinde gerilim olmadığını kontrol edin. Topraklanmış izoleli bir demir çubuğu ile yg uçlarını tek tek değdirip topraklayın. YG uçlarını izolesiz bir bakır kablo ile birbirie kısa devre edin. bundan sonra trafoya yaklaşabilirsiniz.

iyi çalışmalar
 
Trafonun enerjisi kesildikten 5-10 sn sonra,trafoya müdahale edebilirsiniz.Trafonun,6 ay dışarıda beklemesi nedeniyle,yağ izolasyonunda sorun olabilir.Ölçtürme imkanınız varsa,ölçtürmekte fayda var.
 
sayın fahri yetiş sikajel kabını söktüğüm zaman hava girişi açık kalıyor bu bir sıkıntı yaratırmı bir vana falan yok?
 
Yapacağınız işlem,3-5 dakikalık bir işlemdir.Bu süre,önemli değildir.
 
slikajele mümkün mertebe elle temas etmeyin ve kapı tam doldurmnayın yüzde 95 i geçmesin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,594
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst