Sigortalar ve kablo kesitleri hk.

Katılım
15 Nis 2018
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Bir tane elektrikli ürün için araştırma yapıyorum. Ürünün Şebeke kordonu 16 Amperlik kablo kesitine göre belirlenmiş. Bu üründen ara ara (1-2 saat) 16 Amperden fazla akım çekmemiz gerekiyor. Bu nedenle kesiti arttırmak mı daha mantıklı yoksa böyle kalması mı?

Bir de yine bu üründe 13 Amperlik bir sigortamız var. Yine bazen 2saate kadar 13.5 amperlere kadar akım çekmemiz gerekli. Sigorta bu durumda atar mı ? Ya da neler olabilir ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kablonun ve sigortanın çeşidi ve kablo kesiti nedir?
Sigortaların atma eğrileri olur..
13.5 A de bir süre atmaz..
 
61412


Buradaki eğriye bakılırsa 13Amperlik sigorta için yaklaşık 20Amperin altında kalan tüm akım değerleri için süresiz olarak sigorta açmaz diyebilir miyiz ?

Örneğin 13Amperlik sigortadan 16Amperlik akımı süresiz olarak çekebilir miyiz ?


Şu şekilde bir açıklama var
The fusing characteristics for 3A and 13A fuses are shown in the graph. To use the graph, look up the prospective fault or overload current along the horizontal axis. Each fuse has a left and right hand line that represents the lower and upper limits of the expected trip time. the vertical space between the two lines for the given current and fuse type indicates the range of time required for disconnection to take place. A current to the left of both lines will be carried indefinitely, and one to the right of both lines will be disconnected "instantly" (or at lease within the normally required tripping time of 0.4 secs - assuming the current is within the breaking capacity of the fuse).
 
Son düzenleme:
N tipi otomatlar için eğri tektir ve 1,1xIn den
başlar.Eklediğiniz eğri hangi tip sigorta için ?
 

Ekli dosyalar

  • otomatik-sigorta-garanti-belgesi-ve-kullanim-kilavuzu.pdf
    535.5 KB · Görüntüleme: 19
Kullandığınız sigorta omu ?Eklediğim bilgi
sorununuzu cevaplamadımı ?
 
Kullandığınız sigorta omu ?Eklediğim bilgi
sorununuzu cevaplamadımı ?
Kullandığım sigorta linkini attığım sigorta. Yani UK fiş sigortası.

Sizin attığınız pdf te tek eğri var acak wiki de 13A lik fişi sigortaları için 2 eğri gösteriyor. İlk eğri sigortanın aşırı akımda minimum çalışma süresini 2.eğri ise maksimum çalışma süresini gösteriyor. Örneğin 13A lik bir sigortadan 25A çekersek sigorta 6 saniye ile 30dk arasında atabilir şeklinde bir sonuç çıkardım ben. Ancak emin olamadım fazla.
61425


Örneğin bir üretici şu şekilde bilgi paylaşmış.

1.6 katı akım çekersek minimum 30 dk.. 1.9 katı akım çekersek max 30 dk akım çeker demiş. Yani 1.9 katıyla akım çekersek min - max süreleri oluyor. Yaklaşık 25 A ediyor bu da. Yani 25 A çekersek min 6 saniye max 30 dk hesapladım ben.
Eğer 16 A çekersek süresiz gösteriyor bu eğri.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sigortalar,cihazı değil beslediği hattı korur.Ve
bahsettiğiniz şekilde çalışır.Bağlı cihazınızı korumak istiyorsanız,akımına uygun termik
magnetik özellikli koruyucu kullanmanız ge-
rekir.
 
Benim buradaki tek sorum 13 Amperlik sigortam var ve üzerinden 14 Amperi birkaç saat boyunca geçirirsem ne olur ? Yani hemen atacağını düşünmüyorum. Ancak ömrü kısalabilir sigortanın
 
1 amper sorun olmaz ( 13x1,1 = 14,3 ).Ölçü aletinizin RMS ölçtüğünü ! ve demeraj sorunu olmadığını düşü- nürsek.Yani,ilk devreye aldınızda atmıyorsa ve sık devreye girip çıkmıyorsa.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst