Sigorta Seçimi Nasıl Yapılır?

can2121

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar
elimde 32 A çeken bir cihaz var
bu cihaz için kaç A lik sigorta kullanmam gerekiyor
normal çektiği amper kadar mı kullanmam gerekiyor
yoksa belli bir katı mı olması gerekiyor
teorik olarak yanıtlarsanız sevinirim
teşekkürler....
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
akımı bulmak için formül var arkadaşım ı=u/p yani akım eşittir gerilimin güce bölümü monofaze için geçerlidir bu formül..32a yazıyorsa cihaz üzerinde onu hesaplamışlardır zaten 32a sigorta takarsan uygundur..
 
Pratikte 1.2 ile çarparsın ve ona göre sigorta koyarsın. 32X1.2 =38.4 Amper katologtan bakarak en uygun sigortayı seçebilirsin.
 
ELEKTRO34 kardeş gerilimin güce bölümü değil gücün gerilime bölümü.Sonra yanlış anlaşılmasın arkadaş.


P
I=----- MONOFAZE
U


P=U.I.COS&.1.73 TRİFAZE
 
1.2 katı kadar alacaksın kardeş..yani 32*1.2= 38,4
yanii 40 A sigorta kullanman en uygunudur.. oke kolay gelsin
 
Bir tesiste sigorta tespit edilmeden önce linye gücü belirlenecek. Bu güce göre
P=U.I' dan I=P/U formülü ile linyenin çekeceği akım hesaplanır. Hesaplanan bu akım değerinden bir üst yani hesapla bulunan akıma çok yakın olmamak üzere bir üst değerdeki sigorta kullanıılır. Eğer bu işte pek fazla bir tecrübe sahibi değilseniz sigorta cetvellerinden tespit yapabilirsiniz. Ancak tespit edilen sigorta değeri iletkenin taşıyabileceği maksimum akımdan büyük olmamalıdır. Ancak tesisin veya evin selektif koruma düzenine göre yapılmış olması gerekir.
 
Cihazın; demeraj (kalkınma) akımı çekiyorsa, bu kalkınma akımı uzun süreli çekiliyorsa değer daha da büyüyebilir. Asenkron motorlar için. (1.2'den fazla olabilir.)

Cihazın bir güç kondansatörüyse (kompanzasyon için) 1.4-1.8 katı.


Bu yıldız-üçgen kalkınan bir motor veya 380 V/110 V. bir güç trafosu ise küçük değerli sigorta arıza olmadan dahi devamlı atabilir.
 
32A yazıyorsa yazdığı değer kadar sigorta takılır. sigortayı sen büyük güçte seçersen sigortalıktan çıkar elindeki alıcıyı imha edersin.bu gibi durumlar özellikle sigorta seçimi ve sigortanın tipi önemlidir.her sigorta her yerde kullanılamaz . kullanacağın yere göre sigorta tipini belirlemen gerekir..
 
arkadaşın teki bahsetmiş motorda debogaj akımından bahsetmiş. motorlar ilk kalkınma esnasında 10 -15sn içerisinde çalışma akımının 1.8misline kadar yüksek akım çeker bu süre içerisinde sigorta seçimi kablo kesiti önem taşır.
 
cihaz ne cihazı arkadaşım.mesela bıçaklı sigortalar nominal akımlarının 1.2 katını devamlı taşırlar.
hani şu binaların giriş kutuları vardır.onun içindekiler.
ama bu ev cihazı ise otomatik sigortaların akım eğrileri başkadır.atıyorum, kendi akımının 1.2 değeri geçerse otomat belki yarımdakika sonra atabilir.eğrilerine bakmak lazım.otomatik sigortaların B ve C tipleri vardır.B tipleri kendi akımlarının 3-5 katında ,C tipleri 5-10 katında devreyi hemen açarlar.
evdeki sigorta kutusu girişinde B tipi kullanırsın,aynı değerde C tipi sigortayı sayacın oraya takarsın.
bu genel bir tanım tabi.cihazları üzerinde kaç amper sigorta takılması gerektiği yazması gerekir.ona uymak daha doğru kendi nominal akımlarının örneğin 1.5 katı geçince 1 dakika içinde atabilir.
bir üst değer kullanmak doğru olur.çünkü sen 32 A sigorta takarsın, cihazın 32 A den biraz fazla
akım çekerse sigorta belki 3-4 saat sonra atar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst