Sigorta Panosunu Değiştirirken nelere dikkat etmeliyim?

X-TRemist

Üye
Katılım
28 Şub 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
40
Merhabalar,
KKTC'den yeni mezun bir Elektrik Elektronik Müh'üm, okulda tonla teorik bilgi yüklenmesine rağmen pratikte hepinizin tahmin edeceği gibi çok zayıfım :(

Benim sorunum, evimdeki soketli soketli, ingiliz tipi de denilen sigorta kutusu. Sadece su ısıtıcının bağlı olduğu sigortanın takıldığı soketin üstteki dişinin girdiği oluğun bir parçası kırıldığı için atlama yapmış ve bu ısınmaya neden olmuş. Dolayısı ile soket ve soketin takılı olduğu malzeme yamulmuş. Elektrik malzemeleri satan bir dükkana parça sorduğumda bu sistemin takriben 10 yıl önce kullanımdan kalktığını, anahtarlı otomatik sigorta sistemine geçtiklerini söyledi. Ben de bu panoyu KKTC'deki yüksek fiyatlardan dolayı İstanbul'dan gelen bir arkadaşıma getirteceğim parçalarla anahtarlı sisteme çevirmek istiyorum.

Pano duvara monte edilen bir ahşap dolabın içinde. Panonun boyutları: 20 cm yükseklik, 27 cm genişlik, 7cm de derinlik. Dolabın derinliğini de 7 cm ölçtüm, takriben 7,5 cm, dolayısı ile 14,5 cm'ye kadar derinliğe izin veriyor.

İçindeki sigortalara gelince, iki tane 5A, bir tane 15A (sorun çıkaran da o zaten), 3 tane de 30A. Benim şimdi hangi malzemelere ihtiyacım var?

Kutuya giren ve çıkan tüm kabloları etiketlemeyi düşünüyorum, sigortaları karıştırmamak için.

Tavsiyelerinize ve yardımınıza ihtiyacım var, keza burada gerek işçilik gerekse malzeme fiyatları uçuk seviyede, yeni mezun ve iş arayan bir mühendisin de bütçesi malum. :eek:

Şimdiden çok teşekkürler! Ekte fikir vermesi açısından panonun ve sorun çıkaran sigortanın bir kaç fotoğrafı var.


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
10'lu sigorta kutusu ( Viko marka dekoratif olanlar var )
3 adet 16Amper C otomat sigorta
2 adet 25Amper C otomat sigorta
2 adet 32Amper C otomat sigorta

mevcut sigorta kutusunu enerjiyi kestikten sonra çıkart.Besleme yani giriş kablosunu ayır.Ve odalara giden kablolarıda ayır faz ve nötr karışmasın.Daha sonra yeni sigorta kutunu monte et.Sigortaların altlarından köprü at yani giriş fazını sigortalara atlama yaparak dagıtmak.Daha sonra sigortanın üst kısmından çıkışını yap.
 
arkadaşım ben kktc de çalışmış biri olarak sana tavsiyem,topraklama hatlarını,nötr hatlarını ve faz hatlarını birbirlerin den ayırdıktan sonra kendi aralarında da ayırmalısın çünkü ordaki tesisatlar biraz değişik örneğin bir oda veya bir kaç odadaki prizler birinden diğerine devam edip sonuncudan tekrar panoya gelip panoda iki ucun birleştirilip aynı sigortaya girmesi gibi yani onların tabiriyle rink. Ve aynı zaman aydınlatma bölümleride bu şekilde tavandan buat kullanılmadan yapılmakta yani senin en çok dikkat etmen gereken bu ve topraklama. çünkü buna dikkat etmessen panoda farklı rink lerin uçlarını karıştırırsan ve bunun sonucun da tesisatın monofaze ise ringin bir ucuna 5a sigorta diger ucuna 32a sigorta bağlarsın sonuçlarını tahmin et, eger tesisatın trifaze ise yine ringin bir ucuna r fazını diğer ucuna s fazını bağlarsın ki bunun sonucu dahada kötü olur
 
Aman kardeşim neyi nereden söktüğünü not al... Linyelere numara ver ki ,sonra takarken karıştırmayasın... Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,195
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst