Siemens tüplü televizyonda ses ve görüntü gayet iyi ama çıt çıt ses çıkartıyor

yenice

Üye
Katılım
12 May 2012
Mesajlar
55
Puanları
1
Televizyonun
Markası: siemens
modeli: FC 155 V6

Herşeyi düzgün çalışıyor, renkleri canlı, sesi gür çıkıyor. Sadece son zamanlarda çıt çıt diye sanki şerare atlaması sesi gibi bir ses çıkıyor. Bende oda havasını temizleyen bir alet var, o aletin içinde hava geçerken de aynı şekilde bir elektrik arkı oluşturan iğne var, aynı onun çıkarttığı ses gibi. Ayrıca televizyonun üst ızgarasını kokladığımda, tıpkı oda temizleme aletinde kokladığım ozon kokusunu televizyondan da alıyorum. Yanmış kablo, plastik veya herhangibir başka garip koku yok. Sadece temiz ozon kokusu var.

Bulunduğum yerdeki tv tamircileri artık tüplü tv tamiri yapmadıklarını söylediler. Bir tanesi eskiden yaparmış, bana tüpe giden yüksek voltaj kablosunun baskılı devreye bağlandığı soketin yakınında 2.2 nF -2000V mercimek kondansatörünü bul ve değiştir dedi. Bu kondansatörü temin ettim ancak baskılı devreyi temizleyip balkonda güneş ışığı altında iyice her yerini inceledim, hiç bir mercimek kondansatörde herhangi bir açılma veya hasar emaresine rastlamadım.

Sadece 220 V girişine yakın bir yerde 100 uF -400V bir elektrolitik kondansatörün plastik kılıfının üst tarafında küçük bir yeri açılmıştı, altından beyaz aluminyum görünüyordu. Kondansatörün durumunu anlayabilmek için plastik kılıfı üstten ayırdım, altta kondansatör tepesi kabarmamış, dümdüz duruyor. Yani bence bu kondansatör hasarlı değil. Ancak o üst tarafındaki 5 mm kadar plastiğin açık olduğu yerde böyle bir atlama yapabilir miydi bilmiyorum.

Henüz hiç bir parçayı sökmedim, başka bir müdahalem olmadı. Sadece fırça ile devrelerin üzerindeki birikmiş kir tabakasını temizledim.

Elektronikten pek anlamam ama havyam var lehim yapabiliyorum, bir parçayı değiştirebilirim. Multimetrem var.

Sorularım:
1-Ne yapmamı önerirsiniz?
2- Baskılı devreyi tüpe veya başka bir yere bağlamadan sadece 220 V vererek çalıştırsam ve çıkarsa çıt çıt seslerini dinleyerek hangi devre elemanından geldiğini tesbit etmeye çalışsam diyorum ama bu şekil çalıştırırsam devrede yanma veya herhangibir sorun oluşur mu? Şu anda bütün soketli kablolar sökük, sadece yüksek voltaj trafosundan çıkan kablolar tüpün arka tarafındaki küçük bir başka baskılı devreye giriyor. O küçük baskılı devreyi de tüpten çıkarttım, boşta. Bir de tüpün üzerine vantuz gibi bir kauçuk koruyucu ile bağlanan kabloyu tüpten ayırdım. Bu vaziyette ana devre yakmadan çalıştırılır mı?
 

Ekli dosyalar

  • 20210123_161453.jpg
    20210123_161453.jpg
    381.8 KB · Görüntüleme: 32
  • 20210123_161857.jpg
    20210123_161857.jpg
    474 KB · Görüntüleme: 27
Bu televizyonun şasesi PT-2 Onu da ekliyorum, bir varsa memnun olurum.
 

Ekli dosyalar

  • pt2-sema.pdf
    1.3 MB · Görüntüleme: 3
Sorun çözüldü, bir başka kişiye de yarar sağlayabilir düşüncesi ile yazıyorum.

Tv arka paneli sökülü iken calıştırdım ve odadaki bütün ışıkları söndürdüm. Karanlıkta yükseķ gerilim trafosunun gövdesinden, yakınından geçerek tüpün arkasına giden kablolara atlamalar olduğunu tesbit ettim. Bu kabloları trafodan uzaklaştırıp tesbit ettim ve trafonun gövdesine izolebant sardım.

Sorun halloldu.
 
Bilgilendirme için teşekkürler. Cesaretinize hayran kaldım. İşleme başlamadan önce monitördeki statik elektriği deşarj etmiş miydiniz? Tv nin enerjisi kesilse bile monitörde yüksek gerilim depolanıyor onu boşaltmadan müdahale edilirse çok fena çarpılabilirsiniz. Böyle bir işe kalkışacak arkadaşlar bunu bilerek işlem yapmalı.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst