Siemens STL ve SCL dilleri arasındaki fark?

ika1986

Üye
Katılım
27 Mar 2011
Mesajlar
325
Puanları
1
Merhaba scl veya stl dillerinden birine iyice ağırlık vereceğim scl başlangıcım var sorum hangisi daha kullanışlı ve aralarında fark nedir bilen biri izah ederse memnun olurum. Ona göre durum alacağım.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
SCL açılımı Structured Control Language olan yüksek seviyeli programlama dilidir. Bununla ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki konudan edinebilirsiniz:

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/siemens-simatic-s7-scl-programlama-dili.1047/


SCL ve STL arasındaki fark ise SCL nin insanlar tarafından daha kolay anlaşılabilir ve yorumlanabilir olmasıdır. STL dili makine kodu formatındadır. SCL ise konuşma diline yakın komutlar içermektedir. Ama işin püf noktası ise SCL Program derlendiğinde STL koduna dönüştürülür. Kısacası işin tekniğini öğrenmek isterseniz STL, kolay program yazmak isterseniz SCL uzman olmak isterseniz ikisini de öğrenmelisiniz.
 
SCL dilini(pascal tabanlıdır) kopyalayıp diğer IEC standardını destekleyen dillerdeki farklı marka PLC programlarına kolaylıkla adapte edilebilir, ama STL Siemens için altyapısı yapılmış ona özel komutları olan bir dildir, kısaca SCL bilmek farklı marka IEC standarlarını destekleyen PLC programlarına yazdığın kodu entegre etme için kolaylık sağlar, STL bilmek sadece Siemensin belirli CPU ları için derlenmiş kodu anlamanı sağlayabilir.
Kısaca SCL yada pascal tabanlı bir dilin yapısını bilmek çok daha önemlidir.
 
Stl den ziyada scl ile daha fazla karşılaşırsın diye tahmin ediyorum. O yüzden scl tavsiye ederim.
 
Vermiş olduğunuz bilgi için hepinize çok teşekkür ederim.
 
merhabalar. Ladder bilen birisi için scl çok mu zor gelir? yani plc yi baştan öğrenmek gibi mi ? teşekkürler hayırlı ramazanlar dilerim
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst