Siemens Simatic S7 Graph Programlama Dili

Evet sayın fluke yanlız burada siemensin birazda cıkarcı pazarlama politikası var.Aslında İEC standartlarına göre STEP kutuları icerisine istenilen dilde program yazılabiliyor.Ama siemens bunu iki ayrı sürüm cıkartarak sagladı.

Ben siemensin yanında codesys platformunda STEP tarzı programlama dilini hem icine program yazılabilir tarzda ve normal tarzda kullanıyorum.

Siemens ilave ve yama programların satısını abartmıs durumda hoş insanlarda illegal buluyor zati
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Siemens satış politikasında çok kapitalist bir şirket. Ürettikleri ürünlerin manuelleri için bile sizden para talep edebiliyor. Ama kalitesi ve globalliği tartışılmaz. Siemens'te Microsoft'tan fazla yazılım mühendisi çalışıyor. Ortaya çıkan sonuçlar mükemmel olsa da para konusunda oldukça insafsız.
 
Syn hasanzincir, simatic managerda graphla yapılmış bi programın simülasyonu yapılabiliyor mu ? Ben yapamadım (download ederken sorun çıkıyor) ,yapılıyorsa anlatır mısınız ?
 
Sayın Muhip ben simule ettim öyle bir sorun cıkmadı simule dosyasını ve yaptıgım
projeyi ek olarak iliştiriyorum.

rneku.jpg
 

Ekli dosyalar

  • Örnek.rar
    379.9 KB · Görüntüleme: 96
Hasan Bey ben bir deneme yaptım da sayıcıyı yanlış mı kullandım acaba.Step 2 de i1.1 i 1 yapmazsam atlamıyor step 3'e. SAyıcı 1 olduğunda step 3 e, 2 olduğunda 4 vs. geçmiyor.Burda sayıcı kullanımım doğru mu? Tşk lerr.

( step 2 den sonraki M0.0 lar olmaz bunu şimdi farkettim.M0.0 sadece step 2 de aktif.Buna rağmen sadece step 3'e geçip kalması gerekmiz mi ? )
 

Ekli dosyalar

  • gr.JPG
    gr.JPG
    45.9 KB · Görüntüleme: 101
Son düzenleme:
Evet M0.0 kullanımı yanlış ama sayıcının gecmemesinin sebebi step 2 de sayıcıyı saydıramıyorsunuz cünkü CMP komutu Varolan deger karsılastırması yapar ki ben sizin yerinizde olsam sayıcı bloklarını dısarıda halledip iceri bool tipiende sokardım hem daha pratik olur.

Sayıcı kullanımıları dogrudur ama S1 CS Degeri step 1 in 5 sefer aktif olmasını beklemektedir.
siz S1 CU kullanınrsanız step 2 den step 1 in 1 kez kullanıldıgını teyit edecektir ve step 3 e gececektir.
 
Son düzenleme:
Graph dilinde Stepler adım adım(sıralı) olmak zorunda mıdır, yani diyelim 10 tane Step yaptım, Step 3 den Step 5 e atla sonra belli şartlar altında ordan Step 10 a git, tekrar geri dön ve sıralı olarak devam et vs., diyebiliyor muyuz, SCL de Case ve if komutlarını kullanarak bu step geçiş kombinasyonlarını ve adım adım çalışmayı bu derece esnek yapabiliyoruz, Graph da bu kadar esnek midir?
 
Son düzenleme:
Sıralı olmak zorunda degildir siz eger isterseniz alternatif Branc ile o anki sarta göre
gerideki veya ilerideki bir step e dallandırabiliyorsunuz. Yada Paralel Branc ile aynı anda ayrı ayrı stepleri işletip daha sonra tek noktada birlestirebiliyorsunuz.
Graph tabiki SCL kadar esnek degildir ama adım adım calısmalar tam graph içindir.

Ayriyetten Graph siemenste basit ele alınmış Bir üst versionununda Yani Hi-Graph da step icerisine SCL tarzda program yazabilirsiniz.Ama bu sekilde sadece siemenste böyle (İki Ayrı sürüm olarak) Mesela Panasonic FPWin Pro ve tüm Codesys platformlarında standart Graph ta İster basit action yapabiliyorsunuz ister
stepler icerisine istediginiz dilde program yazabiliyorsunuz.
 
Evet sıralı olmak zorunda değildir aslında. Aynı anda iki step (Ya da daha fazla) bekletilebilir. Ancak beklenen ilgili stepin hangisinin en erken şartları oluşursa program o yönde akışına devam eder. İstediğiniz şartlar oluşunca direkt olarak istenilen step numarasına atlanabilir. Step 1 deyken diğer stepleri atlayıp Step 10'a gitmek gibi...

hasanzincir'inde belirttiği gibi Hi-Graph içerisinde SCL veya STL kullanılabiliyor. Bu da daha fazla esneklik sağlıyor.

Hi-Graph'la ilgili;

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/siemens-simatic-s7-hi-graph-programlama-dili.19867/
 
Selam arkadaşlar,
Küçük bir bilgi ekliyim, hasanzincir arkadaşımızın yaptığı ilk program anlatımındaki s7 313-2dp plc için s7 graph yazılımı çalışmaz, donanım olarak en az s7 314 plc ister.
umarım bu bilgi işinize yarar, ben bu sebepten yazdığım yazılımı projedeki plc ye atamadım ve yeniden yazmak zorunda kaldım. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst