Siemens (S7-200) Plc Programlama ve Uygulamalar

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Microwin Kullanımı

SIEMENS (S7-200) PLC PROGRAMLAMA VE UYGULAMALARI

SIEMENS (S7-200) PLC PROGRAMI KULLANIMI


Laboratuarda kullandığımız deney seti SIEMENS (S7-200) marka olup bilgisayara PPI (Point – to point interface) kablosu ile bağlanır. Beslemesi 24V DC ile sağlanır. PLC’ mizin CPU’ su 221 dir, bu bize PLC’ ye program yüklerken lazım olacaktır. Ayrıca PLC ‘ nin 6 tane girişi 4 tanede çıkışı vardır. çıkış beslemesi için, çıkışa bağlanacak sistemin beslemesi (Ayrı bir kaynaktan) verilmelidir.

Bundan sonraki bölümlerimiz de S7-200 tip PLC’ nin özelliklerini örnek programlarla öğreneceğiz. Ayrıca endüstride kullanılan değişik sistemlere ait temel PLC programlar ve uygulamaları vereceğiz.
Programı bilgisayarınıza Cd’den yükleyecekseniz, Cd’yi taktığınızda kurulum otomatik olarak çalışmaya başlar. Karşımıza çıkan ekranda dili ingilizce seçeriz ve bilgisayar yüklemeye hazır duruma geçer, daha sonra çıkan uyarılara olumlu yanıt verdiğimizde masa üstünde aşağıdaki ikonu görürüz.

Bu ikona iki kere sol tıkladığımızda aşağıdaki ekran karşımıza çıkacaktır. Açılan program penceresinde üst menü’de yer alan PLC menüsüne tıklayarak içeriğini görürüz .Bu menüde en alt da yer alan type ‘ e tıklanır ve böylece aşağıdaki menü karşımıza çıkar. Burada CPU 221 seçilir ve programınız çalışmaya hazır hale gelmiş olur.

Plc ile bağlantı kurulamazsa yine aynı menüde yer alan “communications” ikonuna tıklanır ve buradaki ayarların şöyle olması gerekir. Remote address: 2, Local address: 0, Module: PC/PPI cable (COM 1), Protocol: PPI, Transmission rate: 9.6kbps, Mode: 11 bit, bu ayarlar yapıldıktan sonra PPI kablosunun üzerinde bulunan anahtarların konumları sırasıyla 010000 olmalıdır. Bundan sonra PLC’ yi bilgisayardan RUN veya STOP moduna geçirebiliyorsak iletişim sağlanmış demektir.

şimdi de menü çubuğundaki ikonları sırasıyla inceleyelim. Menü çubuğunda sırasıyla; File, Edit, View, Plc, Debug, Tools, Windows, Help ikonları vardır.
şimdi bunlardan birincisini yani File menüsünü inceleyelim. Windows tabanlı programların temel bir menüsü olup Türkçe’de “dosya” denilen bu menü aşağıdaki komutları içerir.

FILE MENüSü

New: Buradan yeni bir çizim ekranı açılır. Ayrıca kısa yol olarak Ctrl+N tuşlarına klavyeden basarsak yine bu menü açılır.
Open: Burada kaydedilen bir dosyayı disketten veya bilgisayardan açmaya yarar. Ayrıca Ctrl+O ile de kısa yol olarak açılır.
Close: Açmış olduğumuz çizim ekranını kapatır. Ancak kapatırken bize çizmiş olduğumuz programı kaydetmek isteyip istemediğimiz sorulur, kaydedeceksek dosya adını yazıp kaydet tuşuna basarız.
Save: Yapmış olduğumuz programı kaydetmek
için kullanılır.
Save as: Yine yapmış olduğumuz programı bu sefer farklı kaydetmek için kullanılır.
Import: Kullandığımız programa uygun bir programda çizilmiş bir programı bizim kullandığımız programa almak için kullanılır.
Export: Buda aynı import gibidir ancak burada
çizdiğimiz programı bir başka uyumlu programa atmak
için kullanılır.
Upload: PLC’de yüklü olan programı bigisayar ekranına alır.Kısa yol olarak Ctrl+U kullanılmalıdır.
Download: Ekrandaki programı PLC’ ye yüklemek için kullanılır. Bununda kısa yolu Ctrl+D dir.
Page setup: Yazıcı ayarları buradan yapılır.
Print preview: Baskı önizlemedir.(Yazıcıdan kağıda geçecek son şeklin izlenmesi)
Print: Burada da yazıcı ayarları yapılır.
1: En son kullandığımız dosyayı gösterir.
Exit: Programdan çıkmak için kullanılır, bastıktan sonra bize programı kaydetmeyi isteyip istemediğimiz sorulur, kaydedeceksek “YES” demeliyiz.

EDiT MENüSü

Undo: Son olarak çizdiğimiz nesneyi eğer yanlış çizdiysek O şekli geri almak için kullanılır.(Geri al işlemi)
Cut: istediğimiz bir şekli yerinden kesmek için kullanılır.(Kes)
Copy: istediğimiz bir şekli kopyalamak içinkullanılır.(Kopyala)
Paste: Kestiğimiz veya kopyalamak istediğimiz nesneyi yapıştırmak için kullanılır.(Yapıştır)
Select all: çizim yaptığımız dosyada ki bütün nesneleri seçmek için kullanılır.
insert: şeklimize ekleme yapmak için kullanılır. Mesela yeni bir network eklemek istediğimizde kullanılmaktadır.
Delete: Seçili olan tek bir nesneyi yada bir network’ u silmek için kullanılır.
Find: çok karışık devrelerde bir network’ u bulmak çok zordur. Bu komut ile bulmak istediğimiz network numarasını yazıp okeylersek o network’u bulur.(Bul)
Replace: Yerlerini değiştirmek isteğimiz elamanları bulduktan sonra başka bir elamanla değiştirebiliriz.(Değiştir)
Go to: Gitmek istediğimiz network numarasını buraya yazarak gidebiliriz.(Git)

ViEW MENüSü:(Görünüm)

Stl: Statement List türünde komutlarla programlama ortamını seçer.
Ladder: çizimimizin merdiven mantığı ile çizilmesini sağlar.
Fbd: Semboller ile programlama ortamını seçer.
Symbol table: Programdaki sembolleri gösterir ancak, bunları kendimiz yazmamız gerekir.(Giriş ve çıkışların adreslerine karşılık isimler atanır.)
Status chart: Bu listeye yazılan giriş,çıkış veya değişkenlerin durumu izlenebilir.
Data block: Değişken hafızasına başlangıç değerleri atanmasını sağlar.
System block: Burada sistem hakkındaki ayarlar vardır.
Toolbars: Ekranın en üstünde bulunan yardımcı butonları gizlemeye veya çıkarmaya yarar.(Araç çubukları)
Navigation bar: En soldaki gezinti menüsünü açmaya veya kapamaya yarar.
Instruction tree: Ağaç şeklindeki talimat menüsünü, yani çizim ekranının hemen solundaki menüyü kaldırır yada getirir.
Output window: PLC’ nin hangi işlemi yaptığını gösteren ekranın en altındaki penceredir ve bu pencerenin aktif veya pasif yapılmasını sağlar.
Zoom: Ekranı yakınlaştırmak için kullanılır.
Properties: Programın özelliklerini gösterir.


Devamını Ekten indirebilirsiniz
 

Ekli dosyalar

  • SIEMENS_microwin_1.zip
    831.8 KB · Görüntüleme: 5,545
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
örnek Uygulamalar Anlatımı


örnek 1: örneğ’e başlamadan önce CPU’yu “221” seçmeliyiz.(Bu işlem program sonunda da yapılabilir.) Girişler I 0.0’dan I 0.5’e, çıkışlar Q 0.0’dan Q 0.3’e kadardır.
Amacı : üç fazlı bir motorun başlatma buton’una basıldıktan 10 sn. sonra çalışması isteniyor. Gerekli PLC programını yapınız. Aşağıda giriş - çıkışları tanıttığımız “symbol table” görülmektedir.


Gerekli PLC programı yan tarafta verilmiştir. Genel olarak elemanlar komut ağacından (instruction tree) çift tıklama veya sürükleme ile seçilir yada kısayol tuşlarından da faydalanılabilir.
F4 tuşuna basarak normalde açık, normalde kapalı ve benzeri giriş kontaklarını seçeriz. F6 veya kısayol çubuklarından çıkış kontaklarını belirleriz. Dahili rölenin adresi M0.0 ile başlar. F9 tuşu ile de aritmetik ve mantık komutlarından TON seçilir. Son basamakta yine F6’ya basarak normal çıkış kontağını seçip adresini Q0.0 yazarız.
çalışması : Start butonuna basıldığında dahili röle enerjilenir ve mühürlemesini yapar.Aynı zamanda zaman röleside enerjilenir. Zaman rölesi TON (belirlenen süre sonunda kontakları konum değiştiren timer) seçilmiştir. Verilen “PT” değeri 100 msn’lik zaman sabitiyle çarpıldıktan sonra işleme tabi olur. Bu örnekte verilen 100 PT değeri
100*100 =100000 msn o da eşittir 10 sn olur. Zaman rölesinin 10 sn sonra kontakları konum değiştirerek motora yol verir.

NOT:
Eğer PLC’ye yükleyip çalıştırmak isterseniz File menüsünden “DOWNLOAD” seçeneği veya Ctrl+D tuşlarına basarakta PLC’ye yükleme yapabiliriz. Yükleme sırasında PLC stop modunda olması gerekir. Daha sonra ister PLC’den ister bilgisayardan PLC “RUN” moduna getirilerek çalıştırılır. Açılan pencerede bize PLC’ye hangi blokları yükleyeceğimizi sorar. Genelde hepsinin seçili olması gerekir, “OK” tuşuna bastığımızda PLC’ye yükleme işlemi başlar. Eğer program sorunsuz yüklendi ise DOWNLOAD WAS SUCCESSFUL yazısı ekranda açılan küçük bir pencerede karşımıza çıkar. işlemlerin (varsa hataların) raporu en altta çıkış (output window) penceresinde yazılır.


örnek 2: üç adet motor aşağıdaki şartlara göre çalıştırılacaktır.PLC programını tasarlayınız?

Start’a bir kere basıldığında 1. motor,
Start’a iki kere basıldığında 2. motor,
Start’a üç kere basıldığında 3. motor çalışsın.
NOT: Motorlardan biri çalışırken diğer ikisi çalışmayacak. Giriş-çıkış (Symbol Table) aşağıdadır


Devamını Ekten İndirebilirsiniz:
 

Ekli dosyalar

  • SIEMENS_örnekler_2.zip
    526.1 KB · Görüntüleme: 2,520
Moderatör tarafında düzenlendi:
S7-200Plc örnek Uygulamalar .mwp

içindekiler:

Trafik Işıkları .mwp
ileri Geri Kumanda .mwp
Konveyor .mwp
Start 1-2-3 .mwp
Tek Buton ile Start Stop .mwp
Yıldız üçgen Devresi .mwp



Devamını Ekten indirebilirsiniz:
 

Ekli dosyalar

  • ornekler_mwp.zip
    14.5 KB · Görüntüleme: 1,738
Moderatör tarafında düzenlendi:
beyler siteye yeni üye olmuş bulunmaktayım.bu sene üniversiteden mezun olacam insallah ve de bitirme projem var. plc ile istanbulada her hangi bir kavşağın plc kullanarak trafik ışıkları kontrolunu yapmam gerekiyor..siteye yeni üye oldugum icin linklerin coguna giremiyorum bunun icin yapabilecegım bir sey var mı?yada sizde bu konu ile ilgili materyaller var mı?cok acil..yardımcı olursanız sevinirim..
 
endüstriyel otomasyon üniversite öğrencisiyim. staj defterime yazmam için plc programı lazım. arkadaşlar varsa lütfen gönderir misiniz?
 
Merhaba arkadaşlar,
Elimizde S7 200 CPU 212 PLC var.Ne yazık ki sadece dijital giriş-çıkış standart.Bu PLC ile analog çıkış almak için eklenebilecek modül var mı acaba.Yardımlarınız için teşekkürler.
 
kardeşler,m meslektaşlarım herkeze bol bol selamlar fakat su selamları tesekkürleri bizzat programı, dokumanları yukliyene kişisel olrak yollarsaız seviniriz .. sadece bilgileri sayfalarda gorsek daha iyi olur.. biliyoruzki herkez zaten programdan faydalanana içinden veya sözlü olarak minnattarlarını sunuyordur. bunu illaki yamanıza gerek yok.. kişiye ozel yazarsak daha iyi olacagına inanıyorum
 
arakadaşlar ladder diyagramı çizim örneklerini nerden bulabilirim
 
mrb.arkadaşlar microwin sp6 yı nasıl bulabilir ve indirebilirim.yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler
 
mrb arkadaşlar
ben yeniyim ya siteyi dolaştım dolaştım ama sorumu nereye yazacagımı bilemedim ya yardımcı olursanız sewinirim plc ile EM241 modem modülünü ayrlanıp baglantıları yapılacak sonra telefon hattına baglanacak ama ben nasıl yapıldıgını bilmiyorum yeniyim daha bu konularda yardımcı olursanız sewinirim...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst