Siemens s7-1200 PID Hakkında bir soru

sapanci444

Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
65
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar merhabalar,
Bir fabrikada bir bunker var. Bunkerin ağzında hidrolik kapak açma düzeneği. Kapağın altında da bir tartım ünitesinden bilgi alınıyor. Örneğin 200kg malzeme dökülmesi isteniyor. Bunkerin içerisindeki malzeme ince taneli malzeme olduğundan tartımdan alınan bilgiyle kapak kapatılana kadar fazladan malzeme dökülüyor. Bu sorun PID ile çözülmekteymiş. Örneğin 200kg malzeme istenince 180kg gelene kadar kapak açık kalıyor, sonrasında hızlı bir şekilde aç-kapa aç-kapa ile 200kg ye tamamlanıyormuş.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşların PID blokları hakkında bilgi vermelerini istiyorum. İyi çalışmalar.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhaba ;
PID tanımı ; PID oransal-integral-türevsel denetleyici kontrol döngüsü yöntemi, endüstriyel kontrol sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir geri besleme denetleyicisi yöntemidir. Bir PID denetleyici sürekli olarak bir hata değerini, yani amaçlanan sistem durumu ile mevcut sistem durumu arasındaki farkı hesaplar. (Vikipedi den alıntıdır ). Ektede göreceğin üzere PID ile istenilen set değerine mevcut sistemin değerini hızlı ve stabil bir şekilde sabitleyebilirsin. Buradaki 200kg senin set değerin. Ayarlardığın kazanç ayarlarına göre bu grafiğin şekli değişiyor. Genelde bu kazanç ayarlarını plc kendisi otomatik hesaplar. Sen sadece sistemi tanıtırsın PID bloğunu koyarsın ve o gerisini halleder. 180 de yada 150 de en stabil nerde kapatmak gerekiyorsa orada kapatmaya başlar
 

Ekli dosyalar

  • MotorPosition_ControlPID_01.jpg
    MotorPosition_ControlPID_01.jpg
    23 KB · Görüntüleme: 41
Kardeşim istenenle gerçekleşen arasındaki farkı alıp, İstenen değerden çıkartarak bir sonraki hedef değer yaparsanız (Program ile) istediğiniz sonuca çok yaklaşabilirsiniz.
Şöyle ki;
İstenen değer: 200 kg
Gerçekleşen Değer: 220 kg
Fark: 220-200 = 20 kg..
Yeni hedef değer: 200-20 = 180 kg.
Yani PLC kapak kapanıncaya kadar döküleni hesaplayıp. Bir sonraki tartımda kapağı daha erken kapatarak hedefi tutturmaya çalışacaktır.
NOT: Sadece bu çıkartma işlemi yeterli gelmeyip olası bazı durumlara göre başka işlemler yapmak gerekebilir. bu sizin makinanıza özel olmalıdır...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst