Sieg C6 CNC çevrim projesi

Paso sayısından bağımsız hep aynı hatalı oranla çalışıp, aynı noktalardan geçmeli diye düşünüyorum.

Haklısınız.

Bir saniye, kafam karıştı. Evet haklısınız ama eğer hala benim tornamdaki hatalı kasnak örneği üzerinden konusuyorsak yanlış. Makinemde iş mili sürekli dönüyor. Enkoder de hatalı kasnaktan dolayı sürekli geri veya ileri kalıyor. Motor döndükçe hata artmaya devam ediyor.

3 paso sonra Mach3 iş milinin pozisyonunun 0 derece oldugunu sanıyor ama enkoder 3 x hata payı kadar ileride veya geride olduğu için pasoya yanlış açıda başlayacak.

Her pasonun başında kendini sifirlayacagi bir referansı yok.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Benim de karıştı. Denemek zor mudur? İşlemeden, en uzak noktalar arasında ve 5-10 tekrara bağlı ölçüm yapsanız?

Geri dönüşlerde fark azalarak aynı noktada sıfırlanmalı.

Bence gelişkin CNC tornalar için bile söylediğiniz hata oranı yüksek olmamalı, bu kadar hatayı ölçmesi bile çok zor. Benzer şekilde, alınan kayış ve kasnaklar çok kaliteli bile olsa belli bir hataya sahip olacaktır.
 
Son düzenleme:
Ben kafanızın neden karıştığını anladım. Dişin uzunluğundan bahsettiginize göre kasnağın eksen motoruna bağlı olduğunu zannettiniz herhalde. Eksen motorunu unutun. Eksen 600.00mm gidiyor. Mükemmel yani. Sadece pasoya başlamak için enkoderin konumuna ihtiyacı var.

Enkoder iş miline kasnakla bağlı. Iş mili 1000 tur atıyorsa kasnaklar eşit olmadığı için enkoder atıyorum 1005 tur atıyor. Her 1000 turda 5 devir artarak gidiyor. Bu yüzden her pasonun başında mach3 enkoderi muhatap aldığı için iş milinin hatalı açıda olduğundan haberi yok. Dolayısıyla hatalı açıdan pasoya başlıyor ve bir önceki pasoyu bozuyor. Bu böyle devam ediyor.
 
Geri dönerken enkoder açık değil mi?
Enkoder açıksa (çalışıyorsa) kalem de enkoder de dönüşte aynı sıfırda buluşmalı (?)
 
Buluşuyorlar ama iş mili almış başını gitmiş. Enkoderle açıları farklı artık.

Hanım kızıyor artık anlaşalım da uyuyayım olmaz mı :)
 
Aile huzuru değerli, hiç bir şeye değmez.

Merak ettim, bir ara deneyerek ölçebilirseniz sevinirim.

Ek:
Aklımdan canlardırmakta zorlandım, siz haklısınız. Manuel torna gibi, Z ekseni ve Spindle hareketi arasında bir koordinasyon yok. Kalem tam sıfır noktasında olsa da, işlenen mil bir önceki pasoya göre, bir gidişteki hata açısı kadar dönük başlayacak, dişin yapısı bozulacak.

Burada tuhaf olan bu hatadan kaçınmanın zorluğu. Zaman kayışı da olsa bir miktar hata olacaktır, umarım olmaz.

Sanki çare sıfır noktasında, doğru diş izinden başlayabilmek için, Z ekseninin sıfırlanmasına ilave olarak spindle ın açısal olarak da bir önceki paso ile aynı noktaya (açıya) getirilmesi. Bu durumda toplam diş uzunluğu +/- biraz değişse de (600.042mm) kaliteyi pek etkilemeyecektir.

Daha önce dönüşüm yapanlar da bu sorunla karşılaşmış olmali, acaba nasıl çözdüler?

Düşündükçe işler karışıyor. Enkoderde hiç hata olmasa da bir şekilde açısal koordinasyonun sağlanması gerekiyor. Bu nasıl sağlanıyor?
 
Son düzenleme:
Eğer enkoder doğrudan iş miline bağlı olsaydı bunları konuşuyor olmazdık. Ama o durumda iş miline arkadan uzun parça bağlama imkanım olmayacaktı. Başka bbir çözüm de imajda göründüğü disk ve sensörler kullanmak. Bu disk ve sensör bendeki enkoderle birebir aynı işi yapıyor. 80-100 pulse, 3 sensör, 3 faz. Yalnız ben bunu kullanamadım çünkü kontrol kartı sensörden gelen sinyalin TTL (line driver) olmasını istiyor. Enkoder doğrudan TTL çıkış da verebiliyor. Belki onun da bir çözümü vardır. Sinyali TTL'e çeviren basit bir devre bile vardır. Bun bunlarla uğraşmak istemediğim için enkoder kullandım.

Yeni taktığım zaman kayış ve kasnaklarda da hata payı vardır belki ama zaman kayışı hiç bir zaman diş atlayamayacağı için hata payının önemi kalmıyor. Her iki kasnak her zaman aynı konumda olacak.

Kaynak: google
encoder.jpg
 
Sinyali TTL'e çeviren basit bir devre bile vardır.

Belki Arduino bu tür bir iş için çözüm olabilir. Mini modelleri de var. Sensörden gelen sinyal işlenir, her bir turda bir sinyal (sanırım 0/1) kontrol kartına gönderilir. Ayrıca Arduino çıkışına devir için küçük bir ekran bağlanabilir.

Konu benim için de ilginç. Yapı fazla benzemese de 4. eksen için benzer şeylere ihtiyacım olacak. Step motor ile açı kontrolu kolay. Açı ve devir için küçük bir ekran da iyi olabilir.

Enkoderde hiç hata olmasa da bir şekilde açısal koordinasyonun sağlanması gerekiyor.

Belki yapıyı bilmediğim için bu sorun olacakmış gibi geliyor. Z ekseninizin motoru/kontrolu, kalemi (enkoderden bağımsız) her zaman doğru sıfıra geri getirecektir. Kalem, spindle ın sürekli döndürdüğü işlenen vidaya açısal olarak rastgele bir noktadan başlayacak gibi geliyor. Artık makine çalışınca yapının nasıl olduğunu anlarım.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,187
Kullanıcılar
449,827
Son üye
kontrol31

Yeni konular

Geri
Üst