Ses ile elektrik elde etme.

feature1

Üye
Katılım
20 Ara 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba öncelikle bu forumda yeniyim.Bir iki sorum olucak.Öncelikle yapmak istediğim şey kapasitif mikrofonlar kullanarak led ışık yakmak.Evde 180W ses sistemim var.Verdiği bassı kullanarak led ışık yakmak istiyorum.Sormak istediklerim ise;

http://www.kartalotomasyon.com.tr/Kapasitif-Mikrofon,PR-9960.html

1-Linkteki mikrofonun 1 tanesi ne kadar elektrik verir ?
2-Ne fazla ne de az bir şekilde ledi yakmak için kaç tane bundan gerekir ? (Yani patlatmamak lazım ışığı)
3-Ledin uzunluğu elektrik ihtiyacını artırır mı ?
4-Bu mikrofonu kullanmak için sadece titreşim yeterli mi yoksa bir güç desteği takmak gerekli mi ?


Şimdiden teşekkürler.
 
Bunun yerine hoparlör kullan bir ölçü aleti edin ne kadar volt üretir kendin gör :) sonra hoparlörü büyüt. Müzik setinin hop. pilsiz fenerin mıknatısını bağlasan ancak ledi yakman mümkün.
 
O işlem ses kalitesini düşürüyor diye pek tercih etmedim.Ledin çalışması için ne kadar kaç W elektrik gerekiyor.
 
Deneylerinize başlamadan önce internetten Amplifikatörler konusunu araştırmanızı öneririm.

Sorularınızın cevabı o konunun içinde var.

Kolay gelsin.
 
UOTE="feature1, post: 594853, member: 322880"]Merhaba öncelikle bu forumda yeniyim.Bir iki sorum olucak.Öncelikle yapmak istediğim şey kapasitif mikrofonlar kullanarak led ışık yakmak.Evde 180W ses sistemim var.Verdiği bassı kullanarak led ışık yakmak istiyorum.Sormak istediklerim ise;
http://www.kartalotomasyon.com.tr/Kapasitif-Mikrofon,PR-9960.html
1-Linkteki mikrofonun 1 tanesi ne kadar elektrik verir ?
2-Ne fazla ne de az bir şekilde ledi yakmak için kaç tane bundan gerekir ? (Yani patlatmamak lazım ışığı)
3-Ledin uzunluğu elektrik ihtiyacını artırır mı ?
4-Bu mikrofonu kullanmak için sadece titreşim yeterli mi yoksa bir güç desteği takmak gerekli mi ?
Şimdiden teşekkürler.[/QUOTE]

Merhaba.Cevaplar;
1-Çok düşük bir elektrik sinyali (Milivoltlar seviyesinde) üretilebilmesi lazımdır.Zaten bu kond.'lü (elektretli mikrofonlar) olduğu için içinde amfiden önce kuvvetlendirmek maksatlı mosfet'li transistörle bütünleşik olmaları mutlaka da gerekir,çünkü elektret (Kond. mikro.) olanların çıkış sinyali daha düşüktür,normadeki karton hunili olanlarına göre ve mosfetle bütünleştirilip pre amfi-amfi öncesi kuvvetlendirilir,bu çıkıştaki mevcut elektrik sinyalleri.Kuvvetlendirildikten sonra bile elektro-dinamik çalışan,membranlı,karton konili olanların titreşimine göre çıkışları nispeten daha düşüktür,sn.by lent'in de açıkça size bahsettiği gibi.
2-Kırmızı,yeşi,sarı,mavi,beyaz,ultraviyole,vb. çok değişik renk badlarındaki ledlerin en az voltta (Çalışma eşik gerilimleri) birbirinden çok da farklıdır.Önce sesle uyarılan elektro-dinamik (Karon konili olanların) değişik çapta olanları,yani büyük çapta olup ve bobin sarımları daha fazla olanları,kartondan bu membranları titreşirken daha fazla ac voltaj üretebilir,bunu deneyerek de ayrıca tespit edebilirsiniz.Bu voltajı tespit edip www.wikipedia.com/LED linkinden tablodan seçtiğiniz ledin volt değerine göre bir veya dha fazalsını diyotla doğrulttuktan sonra ancak uygun omaj değerli (Bunun için de ayrıca şablonlar,tablolar nette mevcut) dirençle kullanabilirsiniz.
3-Ledin uzunluğundan kastınız da,(Örneğin bir vumetredeki yan yana olan ledler grubu gibi) paralel bağlıysalar eğer çıkıştaki amper (mA toplamları olarak) ledlerin tek tek çekeceklerinin toplamı şeklinde olmalı,seri bağlıysalar eğer hoparlörün çıkışta verebildiği volt değerinin büyüklüğü bunu etkileyecektir.Çıkan voltu seçtiğiniz renkteki ledin bu çalışma eşik gerilimine bölüp en az kaç taneyi seri olarak bağlayabileceğinizi tespit ederek öğrenebilirsiniz.
4-Mikrofonun verebileceği volt (sinyal) açısından pek uygun olmayıp elektro-dinamik bir hoparlör (Sabit mıknatıslar arasında kağıt hunide sarılı bobinlerin sesle tersinir prensiple olan bu ileri geri hareketi ile) elektrik elde etmeniz çok daha uygundur.Ancak uygulanacak ses titreşiminin şiddeti (Volümü diyelim) bu elektro-dinamik hoparlörün,normalde amfiden gelen ac sesinin şiddeti ile,normal çalıştırmadaki sese çok yakın sesi de uygulamanız gerekebilecektir,bu ledleri başarıyla yakmak için gerekli voltu ac olarak alabilmeniz ve sonrasında da diyotla bunu doğrultmanız için.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
1) Bu kullanacağınız kapasitif mikrofona göre değişir. Ayrıca devreyi yaparken amplifikatör kullanacaksınız yani bir çeşit OP-AMP dır.

2) Aynı şekilde kullanacağınız OP-AMP ın çıkış ucuna bir direnç bağlayarak istediğiniz çıkış gerilimini elde edebilirsiniz.

3) Heralde şerit LED kullanacaksınız. Hayır arttırmaz çünkü şerit LED lerde bütün LEDler birbirine paralel bağlıdır.

4) Böyle devrelerde birde minik bir amfi devresi kuruluyor. Bu amfi devresi sizin elde edeceğiniz seste düzeltmeler yapacaktır.


lm.png

 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst