servo ve yük

Katılım
7 Şub 2010
Mesajlar
120
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar, bir servo motorlarda bildiğiniz gibi güç, devir, tork gibi değerler var. Bende bunlara bağlı olarak bir takım hesaplamalar yapmak istiyorum. Örneğin servonun hareket ettireceği sistemin ağırlığı 2 kg diyelim bu durumda servonun tork, devir ve gücü ne olmalıdır. Bununla ilgili bir hesaplar nasıl yapılıyor?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Bu konuda ciddi hesaplamalar yapılması gerekir:

Örneğin ağırlık merkezinin nerede olduğu, eylemsizlik momenti (moment of inertia), sürtünme katsayıları gibi faktörler göz önüne alınmalıdır.

Servo Motor torkunu en basit biçimde hesaplamak şu şekilde yapılır:

1 Nm tutma torku olan bir servo motor:

1 Nm = 1Kg. m/s2

En basit Mantıkla 2 Nm torku olan bir servo motorun milinin merkezine 1 Mt. uzunluğunda bir çubuk bağlanır ise 200 gr. Yükü tutabilir demek.

Ancak çoğu servo üreticisi Motor gücünü tutma torku olarak verir. Tutma torku ile sürekli tork aynı değildir.

Eğer siz tutma torku 2 Nm olan bir servo motoru alıp 200gr yükte saniye de 2m/sn hıza çıkartmak isterseniz motorunuzun gücü yetmeyecektir. Bu durumda motorunuzun nominal çalışma devrinde sürekli torku 2Nm olan bir motor seçmeniz gerekir.

Bu hesaplamalara Acceleration, Deceleration, sürtünme ve emniyet katsayılarını katmadım...
 
Son düzenleme:
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Merak ettiğim birkaç nokta daha var. Motorlarla ilgili kitaplara baktığımda genel olarak senkron ve asenkron motorlar ve bunlarla ilgili hesaplara yer verilmiş kitaplarda. Bilmediğim konu ise kullandığımız servo motorlar senkron mu, yoksa asenkron mu? Motorlar konusunda elinizde kaynak,ders notu, döküman varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
 
Ufak bir düzeltme.

2 Nm torku olan bir servo motorun milinin merkezine 1 Mt. uzunluğunda bir çubuk bağlanır ise 2 kg. Yükü tutabilir demek.

Yaklaşık 10N ~~ 1kg
Çubun ucunda 2kg değil 2N ve ya 200 gr şeklinde ...
 
Ufak bir düzeltme.



Yaklaşık 10N ~~ 1kg
Çubun ucunda 2kg değil 2N ve ya 200 gr şeklinde ...

Uyardığınız için teşekkür ederim. Ben yanlış biliyormuşum.

2Kg * 1 metre = 2 kilogram metre
Bu durumda tork = 2 kilogram metre * 9,81 = 19,62 Nm olmalıdır.

Ayrıca servo ya da diğer motorlarda olsun Tork eğrisi değişkendir. Üreticiler genelde Nominal devirde üretilen torku biraz dolaylı yoldan belirtirler. İşin aslı 1000 devirle üretilen tork ile 4000 devirde üretilen tork asla aynı değildir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst