Servo ve Step Motorları

Katılım
29 Ocak 2009
Mesajlar
36
Puanları
1
arkadaşlar benim sorum şu şekildedir;servo motorla step motorun arasındaki fark nedir.kaç çeşit servo vardır.kaç çeşit step motor vardır.bilen herkesin bu konuya duyarlı ve sami olup,acıklama yapmalarını istiyorum.BİLGİ PAYLAŞINCA GÜZELDİR.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Step motorlar tam döngüsünü küçük adımlara bölebilen fırçasız, senkron elektrik motorlarıdır. Motor pozisyonu herhangi bir geribesleme mekanizması olmadan kontrol edilebilir. Step motorlar switched reluctance motorlara benzemektedir.
Stepper_motor_1.jpg

En üstteki 1 numaralı elektromıknatıs açıldığında merkez çarkın en yakın dişlisini çeker. Merkez çark ve 1 numaralı elektromıknatısın dişleri hizalandığında dengeleneceklerdir.

Stepper_motor_2.jpg

1 numaralı elektromıknatıs kapatılır ve 2 numaralı elektromıknatıs açılır. 2 numaralı elektromıknatsı enerjilendiğinde merkez çarkın en yakın dişlisini sağa doğru çeker, aynı hizaya geldiklerinde dengelenirler. Yukarıdaki motorda bu dönme 3.6 derece olacaktır.

Stepper_motor_3.jpg

En alttaki 3 numaralı elektromıknatıs enerjilendiğinde 3.6 derecelik bir dönüş gerçekleşecektir.
Stepper_motor_4.jpg

4 numaralı elektromıknatıs enerjilendiğinde 3.6 derecelik bir dönüş daha gerçekleşecektir. Merkez çarkta 25 diş olduğu için bu step motor 100 adımda bir tam tur atacaktır.

Temel Çalışma Mantığı

Step motorlar terminallerine voltaj uygulandığında dönen klasik DC motorlardan farklıdır. Step motorlarda merkez dişlinin etrafında çok sayıda dişli elektromıknatıslar bulunmaktadır. Bu elektromıknatıslar mikrokontrolör gibi bir dış kontrol devresiyle enerjilendirilirler. Motor şaftını hareket ettirmek için öncelikle bir elektromıknatısa enerji verilir. Bu elektromıknatısın dişleri ile merkez çarkın dişleri birbiriyle etkileşime girer. Merkez çarkın dişleri ilk elektromıknatısa hizalandığında bir sonraki elektromıknatıs enerjilendirilir. İlk elektromıknatıs kapanıp, ikincisi açıldığında merkez çark biraz daha dönecektir. Bu adımlar diğer elektromıknatıslar için aynen devam edecektir. Bu ufak hareketlerin herbirine adım denir. Adımlı çalışma sayesinde istenilen bir açıda hareket sağlanabilir.
Üç ana tipte step motor bulunmaktadır.- Sabit mıknatıslı step motor- Hibrid senkron step motor- Değişken relüktanslı step motor.


 
öncelikle selemün aleyküm arkadaslar .. Benim bazı sorularım olacak sımdı Arastırdım aslında am pek bı bılgıde edınemedım sımdı bu askeriyede kullanılan ozellikle insansız hava ucakları yapımında kullanılan ve ucagın altında sureklı goruntulerı algılayan bır kamera vardır bu kamerada bellı acılarla sureklı doner burda kullanılan motor tığı nedır ve bu motor rıplerıyle ılgılı bır bılgınız varmıdır ?? yardımcı olursanız sevınırm ve bu tur bır devreye hıc rastladınızmı ben ucak kullanmıycam onu bellı bır noktaya sabıtlıycem ve kamera yerınede fotograf makınası koycam sızce bırseyler elde edebılırmıyım yardımlarını ıcın sımdıden tesekkur ederım :)...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst