Servo Nedir ve Nasıl Çalışır?

arkadalar ilk önce ellerinize sağlık güzel bir bilgi paylaşımı :)
ama benım kafamda bi soru oluştu darbe genişlik modülasyonu (PWM) ile bu servo kontrolü apılır değil mi????hatta anladığım kadarıo ile tam konusu opluyor:)
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
peki servo motora sürekli akım gelip gidiyorsa yani puls olarak değilde belirli sürelerde değişik ölçülerde akımlar geliyor ise step motorun çalışma ivmesinden dolayı( uzun süreli bir akım geldiğinde) durmakta sorun yaşamazmı duruyorsa nasıl duruyor ?
 
durmakta sorun yaşamazmı duruyorsa nasıl duruyor ?

Servo ve step motorlar duruyorken de belli bir ivme ile duruyor. Yani zink diye duramiyor. CNC kontrol unitelerinde (hepsinde olmayabilir) look-ahead diye bir ozellik var. Yapilacak hareketleri onceden biliyor ve bununla ilgili onceden karar aliyor.

Ornegin 200mm/s hizla A noktasina git ve sonra 90 derece donup B noktasina git dediniz. Kontrol unitesi, A noktasina geldikten sonra ayni yonde hareketin devam etmeyecegini onceden bildiginden dolayi A noktasini kacirmayacak sekilde onceden hareketini dusurmeye baslar. Siz 200mm/sn hizla git demis olmaniza ragmen son kisimda hizini dusurur ve A noktasina geldiginde hareketini durdurur.

Gerci not olarak sunu da duseyim. 'Ben hiz konusunda hassasim, pozisyon kacirabilirsin ama benim dedigim hizlara mutlaka uy" deme imkaniniz da var.
 
Peki bu halde asansörler sistemlerinde hızı bu şekilde yavaşlattığı için servo motor kullanılamaz mı veya zaten kullanılıyor mu bilgilendirirseniz sevinirim..
 
servoları kontrol etmek için pals olarak PTO şeklinde bir pals mı göndermemiz gerekir. Yoksa PWM şeklinde bir pals mi?...
 
Genelde birkac farkli pals cesidi suruculer tarafindan destekleniyor ama PWM sinyali ile surulen servo surucu gormedim.
 
Servo motor ile step motor arasındaki genel farkı açıklayabilecek olan var mı? Yoksa yanlızca aralarında güç farkı mı var, yani servo motorlarda kw mertebesine çıkma şansımız olduğu için mi ayrılmışlar? Kafama takıldı :rolleyes:
 
Daha detaylı bir anlatım olna varmı acaba..Serkan paylaşımın için yinede teşekkürler
 
arkadaşlar burada başta anlatılan radyo kontrollü modellerde kullanılan rc servo motordur
bu motorlar pwm ile direk kullanılırlar sürücüye ihtiyç duymazlar mikroişlemciye direkt bağlanabilirler endüstriyel servo motorlar a göre çok küçük torklarda üretilirler
endüstriyel servo motorların sürülme şekli ise pulse kodlamayladır.endüstriyel servolar sürücülere bağlanıp çeşitli protokollerle pc haberleşmesi yapılarak kontrolü sağlanır
rc servoda pot-adc ile geri besleme vardır ancak end servolarda optic encoder yada resolver ile geribesleme yapılır.Detay isteyen arkadaşlar servo aldıkları şirketten eğitim
teknik bilgi alırlar.rc servoların kullanımı ise standarttır 1-2 ms duty cycle süresini 20ms peryot içinde sürekli uygulayarak istenilen pozisyonda (0-180 derece) tutulur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,170
Mesajlar
915,623
Kullanıcılar
449,934
Son üye
peldayilmaz

Yeni konular

Geri
Üst