Servo Motor Kablosuz Kontrol Etmek

cyber.gfb

Üye
Katılım
27 Ağu 2008
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
Yeni uğraştığımız sistemde motor ile sürücü arasında ki kabloyu kaldırmamız gerekiyor. Sürücü ile motoru kablosuz haberleştirmem gerekiyor.

1. soru; Sürücüden servoya monofaz motorda u v w çıkışlarından direk 220 ac 'mi gidiyor.

2. soru; Sürücüye motordan gelen geri besleme verisinin hızı ne kadardır? Motordan motora farklılık göstereceği aşikar ortalama bir değer yeterli benim için.

3. soru; Ben bu işi bir mikrodenetleyici ile yapmayı planlıyorum büyük bir ihtimalle stm32f4 serisinden ya da pic24f serisinden bir denetleyici olur bu işlemcilerle kullanacağım kablosuz modülün mutlaka standart protokollerden birini desteklemesi lazım tercihim UART olur açıkcası bu işi yapabilecek bir modül önerirseniz sevinirim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
1. cevap: hayır sürücüden çıkıp motora giren uçlar ile pals(pulse) gönderilir.
2. soru dediğin gibi motordan motora farklılık gösterir incelediğim bir step motorda encoder ile geri besleme yapılabilme opsiyonu bulunduğu ve pals / geri besleme oranının 500 veya 1000 olarak belirtmiş.
3. soruna geri döneceğim.
 
HF(Yüksek frekans) bulunan ortamlarda kablosuz kontrol pek hayra alamet değildir. Gerçek zamanlı bir kontrolde gönderdiğiniz paketlerin birinin gitmemesi (drop) yada yanlış gitmesi sisteme ciddi arızalar verebilir.
Yüksek izelasyon sınıfı malzemeler ve besleyiciler kullanmanız gerekmektedir. Maliyeti ne olur veya sizin projenizin güvenlik skalası nedir bilemem....

Kolay gelsin....
 
Hocam lokanta için tek korkum ısı başka kaygım yok ben bugüne kadar servolarla çalışmadım pek. Benim kafamda ki en büyük sorun sürücüden motora giden beslemenin ne olduğu.
[MENTION=80608]bLAckMamBa[/MENTION] sadece puls olduğunu yazmış. Hocam pulslerin genliği nedir? Ben ara devreyi mikrodenetleyiciyle kullanacağım sanırım optokuplörlü bi ön devre tasarlamak gerekecek. Bu bütün servolarda aynı mıdır? delta,siemens,omron,lg vs... hepsinde giden puls aynı genlikte mi olur? Ya da herhangi bir markanın puls genliğini nasıl öğrenebilirim? Ölçmeye kalksam hiçbir zaman net değer ölçemem her zaman puls frekensının ortalama değerini okurum ölçme aletinden.
 
Kimi durumlarda pwm ler ayarlanabiliyor örnek olarak sizin de bahsettiğiniz gibi STM32F4 serisi denetleyicilerde PWM periyodu 20ms otomatik olarak seçili ancak 0 ile 1000 arasında değer alabiliyormuş. Her marka servonun genliği aynı mıdır bilemem o kısmını kullanacağınız motorun kataloğunda yazıyordur ayarlanabilen bir servo ise zaten sorun teşkil etmez.
 
Hocam lokanta için tek korkum ısı başka kaygım yok ben bugüne kadar servolarla çalışmadım pek. Benim kafamda ki en büyük sorun sürücüden motora giden beslemenin ne olduğu.
@bLAckMamBa sadece puls olduğunu yazmış. Hocam pulslerin genliği nedir? Ben ara devreyi mikrodenetleyiciyle kullanacağım sanırım optokuplörlü bi ön devre tasarlamak gerekecek. Bu bütün servolarda aynı mıdır? delta,siemens,omron,lg vs... hepsinde giden puls aynı genlikte mi olur? Ya da herhangi bir markanın puls genliğini nasıl öğrenebilirim? Ölçmeye kalksam hiçbir zaman net değer ölçemem her zaman puls frekensının ortalama değerini okurum ölçme aletinden.
Servolar zaten belli bir ısıya dayanabilir. Kablosuz kontrole ihtiyacı yoktur.
 
Motor ile sürücü arasındaki kabloyu kaldırman pek mümkün değil.(Ciddi bir yatırım ve lab araştırmaları dışında)
Doğru terim şu : Servo sürücüyü motora adapte edebilir ya da yanına koyarsın....
---- Servo sürücüden motora giden fazlar (U,V,W) dc gerilimdir ve motorun konumuna göre akı yönleri değiştirilir.
---- Geri beslemeyi ikiye ayırmalısın 1. pozisyon ve hız bilgisini okuduğun A,B,Z uçlarıdır. 2. U,V,W motorun milinin hangi komütasyon açısında olduğunu okuyabileceğin uçlardır. Frekansına gelince piyasada bulunan bir çok servo 2500 pals/dönüş enkoder ile çalışır. Yani (3000dd * 2500) / 60 = 125000 HZ -> 125 KHz dir... Ama sana bunları düzgün okuyabilmek için daha fazlası gerekir....
--- Servo sürücünün girişine uygulaman gereken pals frekansı ise tamamen seninle ilgilidir. Tam hassasiyetle çalışmak için yine yukarıdaki frekens gerekir....
--- Servo sürücü motora ise 10KHz~20Khz(genelde) arasında taşıyıcı bir frekens gönderir. Bunun genliği ise Pozisyon Komutu->Hız Komutu->Tork komutu ile belirlenir. İç içe geçmiş üç döngü vardır.

Yapabileceğin en kolay şey motor milini mekanik bir parça ile uzat ve motoru aşırı ısıdan koru derim ben....
Kolay gelsin....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,621
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst