Seri porttan servo motor kontrolü yardımm

haalit

Üye
Katılım
2 Kas 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba, seri porttan servo motor kontrolünde sıkıntı yaşıyorum. En basitinden LED yakma devresi dahi çalışmıyor. CCS C nin siow monitöründen gönderdiğim veri pice ulaşmıyor. (pic16f877) bu arada dizüstümde seri port olmadığından usb-rs232 dönüştürücü kullanıyorum. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Port seçimini doğru yapmamış veya seri port ayarlarını yanlış yapmış olabilirsin.
 
Sn. haalit

Seri portla haberleşmemenizin birçok nedeni olabilir. Bunların hepsine bakmanız lazım. mesajınızda ayrıntı vermediğiniz için benim aklıma gelen hata nedenlerini deneyip denemediginizi bilmiyorum. Bu yuzden ben genel olarak olabilecekleri size siralayim.

1- İlk olarak laptop'ınızda bulunan usb-seri donusturucunun ayarlarının dogru yapilamamasi soruna yol acabilir. Baud Rate, Hardware Control, 8 bit 1 stop bit, No parity vs...
2- Laptop'ınızı başka bir pc'ye seri port uzerinden baglayarak haberleşmeye çalışın eger haberleşebilirseniz usb-seri port donusturucu ve kullandıgınız programlar calisiyordur.
3- Pic ile PC arasindan Max232 gibi bir entegre kullanıyor olmalisiniz. Bu entegrenin cikisinda sinyallerin dogru olup olmadıgına bir scope ile bakiniz.
4- Pic'in RX ve TX pinlerini Max232 de dogru yerlere baglandıgınızdan ve Max232 dogru pinlerinin PC'ye dogru bir sekilde baglanıp baglanmadigini kontrol edin. Bunla ilgili bircok dokumanı internetten bulabilirsiniz.
5- Pic'in seri port haberleşmesi icin gerekli kodlarin eksiksiz yazildigindan emin olun. Ornegin Tris ayarlari, baud rate parity vs. (Opsiyonel olarak asagidaki islemi yapin cok sart degil--> Proteus gibi bir programi kullanarak kodunuzun dogru calistiginadan emin olun. Bunu test ederken Proteusda seri port konsolu var onu kullanmalisiniz. Ayrica Virtual Serial port programı kurulu olmalidir.)
6- Pic anlamli veya anlamsiz bir veriyi aldigindan interrupt kullanarak bir ledi yakip sondurun. Bu sayede pic bir veriyi algilayip algilamadigini anlamis olursunuz.
7- Son asama olarak anlamli verilerin gelip gelmedigini kontrol edin. Mesela 8 bit bir seri gonderin sonra o veriyi pc geri gonderin gelen veri giden veri ise sorun ortadan kalkmistir.

Eger cok basit seyleri de yazdiysam kusura bakmayin amacim yardimci olabilmek. Ukalalik yapmak degil. Belki yukarda saydigim maddeleri coktan denemissinizdir. Fakat dedigim gibi yazinizda ayrinti olmadigi icin yazma ihtiyaci hissettim. Umarim sonunuz cozulur kolay gelsin.
 
Arkadaşlar daha önceden bu seri port kontrol devreleri ile bir miktar uğraşmış bazı çok önemli ve değerine paha biçilemez abilerimiz sayesinde işi çözmüştüm buradan kendilerine teşekkürlerimi iletiyorum.

Ayrıca ilgilenen arkadaşım için de bütün açık kodları ile birlikte seri port kontrol devre şeması Seri portu kontrol etmek için en basit halde visual basicde yazdığım seri port kontrol programı ve bu programın açık kodları pic için yazdığım programın açık kodlarını paylaşmak istedim.

Bu arada pic için gerekli programı proton basic ile yazmıştım ardından şunu da eklemeliyim ki seri port kontrol programını normal bilgisayarların com1 portuna göre yaptığım için yeni model seri portu olmayan Leptoplarda çalışmayacaktır.
Bu olayı çözebilmek için visual basic programından port numarasını değiştirmek yeterlidir.

Sanıyorum seri port kontrolü ile uğraşan arkadaşlar için güzel bir kaynak olacaktır en azından komutların çalıştığını bilerek sorunu donanımdan arayabilirler Bizzat kendim yapıp denemiş çalıştırmış bir projemde kullanmıştım projenin tamamı biraz karışık olduğu için sadece seri portu en basit şekilde anlatabileceğim kadarını sadeleştirip örnek olsun diye ekledim fakat bu sadeleştirme esnasında da hiç bir komutu denemeden yazmadım :D :D güvenle deneyebilirsiniz...
 

Ekli dosyalar

  • en_basit_hali_ile_seri_port.rar
    106.4 KB · Görüntüleme: 348

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Geri
Üst