Seri-paralel bağlama hakkında?

iethem

Üye
Katılım
10 Eyl 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
29
öncelikle elektrikle alakalı tüm bilgim lisedeki fizik konularında öğrendiklerimdir. hatırladıklarımla birşeyler yapmaya çalıştım fakat beceremedim. elimde 12V bir adaptör var. iki tanede 12V bilgisayar fanı var. iki fanı birbirine seri yada paralel bağladığımda dönme hızları yarıya iniyor. ben istiyorumki ikisini birbirine bağladığımda ikiside maximum dönsün. seri yada paralel bağlama işini kafama göre yaptığım için büyük ihtimal yanlış yapıyorum. böyle birşey mümkün mü? lütfen git güç kaynağı al kullan felan demeyin. ben tek adaptörle 2 fan maximum hızda nasıl çalıştırılır onu öğrenmek istiyorum...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Öncelikle, her bir fanın gücüne bakın. İki fanın toplam gücü, adaptörden küçük olmalıki, paralel bagladıgınızda adaptör, toplam fanların gücünü karşılasın. Tek fan bağladıgınızda fan normal dönüyor, 2. fanı bağladıgınızda devir düşüyorsa, adaptörünüz ufak gelmektedir.
 
12V luk fanlari seri baglarsaniz eger fanlar özdesse bu 12V u yari yariya paylasirlar ve hizlarida yari yariya duser. Maksimum hizda calistirmak icin fanlari paralel baglamaniz gerekir ve adaptorunuzun gucude sn.Zeybek in belirttigi sekilde fanlariniz toplam gucunden fazla olmalidir. 1.fanin bir ucunu adaptorun arti ucuna diger ucunu 2.faninizin ucuna 2.fanin diger ucunuda adaptorunuzun eksi ucuna baglarsaniz bu seri baglanti olur. 1.fanin bir ucunu adaptorun arti ucuna,diger ucunu adaptorun eksi ucuna, 2.fanin bir ucunu adaptorun arti ucuna diger ucunu adaptorun eksi ucuna baglarsaniz fanlari paralel baglamis olursunuz.
 
Bende senin gibi uğraşmıştım.Benim adaptör ayarlıydı.12-9-7.5-5-3 V seçenekleri vardı ve 500mA di.Fanlarım ise 12V 250mA .Fanları seri bağlarsam voltajlar düşecek paralel bağlarsam akım sıkıntısı yaşıyordum.Teoride 2 fanı paralel bağlayıp çalıştırabilirdim.Ancak bu seferde adaptör çok ısınıyordu.Öncelikle fanın 12V ancak ne kadar akım istiyor.Sen onu söyle adaptörünün de 12V olduğunu söyledin onunda akımını söyle daha düzgün yorumlar yapalım.
 
gücü hesaba katmadım ama şimdi anladım, herşey için teşekkürler...
 
paralel bağlayınca akım fanın iki katı olması lazım seri bağlayınca voltaj fanın iki katı olması lazım iki fan çalıştırmak için
 
Kolay gelsin,
Merhaba bir sorum olacak. 6 adet seri bağlı akü grubunun içinden, 3 adet aküyü seri bağlayarak başka bir devrede kullanılmak üzere 6V elde edebilir miyiz ? Aynı hatta olduğu için kafamı karıştırdı biraz.
 

Ekli dosyalar

  • SORU.pdf
    3.7 KB · Görüntüleme: 8

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,589
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst